Banksy i dalje nepoznat, ali je novi hoax o njegovu uhićenju zavarao mnoge (kao i nas)

banksy
banksy otkriven identitet ili ne

Prva pomisao: Vidiš, vidiš, policija u Londonu hapsi i nedjeljom pa se zbog toga nitko ne buni…

UPDATE 02. 03. 2015.: Kontaktirala nas je ekipa s portala Artsy.net i uputili nas da je upravo upogonjena posve nova stranica s hrpom zanimljivih stvari o Banksyu. Možete ih pronaći na artsy.net/artist/banksy

Iskreno, onako, na prvu i mi smo pomislili da su ga uhitili (vjerojatno zbog mozga ispunjenog najnovijim uhićenjem, znate već koga) ali ne, vijest o uhićenju slavnog umjetnika ‘kojeg nitko dosad nije vidio’ još je jedan hoax. ‘Banksy je dobro i radi’, izjavio je njegov PR Jo Brooks za Independent. Svejedno, vijest o pretresu stana i uhićenju poznatog umjetnika prevarila je Internet.

Izmišljenu/podvaljenu priču o uhićenju slavnog britanskog umjetnika Banksya, objavio je američki National Report, naglašavajući da je njegov identitet konačno otkriven te da je uhićen u Londonu pod optužbama za ‘vandalizam, urotu, reketarenje i špijunažu’.

Priča kaže da je policija tijekom pretresa u Banksyevu stanu pronašla ’tisuće novčanica’ te ‘nove vandalske planove’ skupa s osobnom iskaznicom koja pripada Paulu Homeru, 35-godišnjaku rođenom u Liverpoolu.

Nasjeli su mnogi što i nije čudo. Kroz cijelo (lažno) izvješće fino se provlače keywordsi koji opisuju Banksyev rad. Vandal – zbog njegovih čestih grafiti intervencija (koje se, baj d vej, prodaju po paprenim cijenama od nekoliko stotina tisuća dolara, a kupci sami moraju pronaći način kako da ih prevezu kući. Što s fasadom neke zgrade, priznat ćete, ispada jako teška misija…) Pa sve do krivotvorenja i pronađenih novčanica:

Naime, tijekom karnevala u Londonu 2004. godine u općem metežu na Nothing Hillu, netko je među ljude, poput konfeta, razbacao desetke kvazi novčanica od 10 funti na kojima je umjesto kraljice bila princeza Diana, a umjesto ‘Bank of England’ pisalo je ‘Banksy of England’.

U općem karnevalskom ludilu rijetki su obraćali pozornost, oni prisebniji profitirali su, jer kada se pročulo o čemu je riječ na eBayu su se ‘Banksyeve novčanice’ prodavale za 200 funti – po komadu!

Dakle, ako znate kako se najčešće čitaju web tekstovi (napreskokce) nije čudo da se i stanovita Louise uhvatila u mrežu pa na Twitter profilu u čast obrane lika i djela umjetnika sasula drvlje i kamenje po londonskim plavcima:

You have to be kidding me, @metpoliceuk. Banksy? There are so many criminals out there, Banksy? The great artist?

Louise Mensch (@LouiseMensch) October 20, 2014

Nakon što su je obavijestili da je riječ o podvali Louise se ipak ispričala policiji:

OK. Apparently it’s bullshit. Sorry @metpoliceuk#Banksy

Nije jedina. Sve u svemu, reklo bi se: Nek’ institucije rade svoj posao…

Vezana tema:

Banksya pratimo već neko vrijeme, pogledajte kako su neki profitirali kupujući u New Yorku njegova djela za 60$, a da za to nisu imali pojma.

 

More from Claudio Kramaric

Dvije uspješne poduzetničke priče. Što bi rekli da vam netko pokloni bojanku za odrasle?

Dvije različite priče govore nam da kriza zapravo može biti...
Saznaj više

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *