Evo jedne stvarno dobre novogodišnje odluke za pametno vježbanje

paradoks sporta
paradoks sporta

Ako ste u srednjoj životnoj dobi i vježbate, termin ‘Paradoks sporta’ trebao bi vas zanimati. Evo što je o tome u svom predavanju rekao ugledni talijanski kardiolog specijaliziran za sportaše, a naša liječnica sad prenosi vama

Već sam dosta pisala o povoljnim učincima tjelovježbe na zdravstveno stanje organizma. Isto tako sam stavljala naglasak na preventivne liječničke preglede osoba koje se aktivno ili rekreativno bave sportskim aktivnostima.

U današnjem postu osvrnut ću se na izuzetno predavanje profesora Antonia Pellicie, jednog od poznatih i priznatih imena sportske kardiologije koji je razmatrao entitet ‘Paradoksa sporta’. O čemu se zaista radi?

Unazad nekoliko godina kardiovaskularna oboljenja su u porastu, točnije ishemijske bolesti srca (bolest srca koja nastaje sužavanjem krvnih žila srca) kod sportaša i rekreativaca srednje životne dobi.

Bez obzira što te osobe aktivno prakticiraju tjelovježbu, ipak je došlo do razvoja bolesti srca pa čak i smrtnih ishoda. Paradoks u cijeloj priči je zapravo taj: kako netko tko prakticira tjelovježbu dakle nešto što se savjetuje i propisuje u svrhu prevencije bolesti, može oboljeti od bolesti srca?

Nekoliko teorija je ponuđeno kao odgovor na ovo pitanje:

♦ Količina kolesterola i triglicerida (masnoća u krvi) je jednim dijelom i genetski uvjetovana i kod genetski opterećenih osoba takav višak masnoća ima tendenciju lijepljenja za zid krvne žile koja postaje sužena pa u nekim slučajevima i potpuno okludirana (začepljena) što može rezultirati infarktom srca.

♦ Neprimjereno vježbanje u srednjoj dobi izaziva oksidativni stres i produkciju slobodnih radikala (već smo govorili na tu temu) što također oštećuje krvne žile srca.

♦ Neprimjerena reakcija krvnih žila srca na napor odnosno spazam kod određenih pojedinaca može također djelovati tako da suzi srčanu krvnu žilu.

♦ Prilikom suženja i spazma krvne žile, okolno tkivo je manje opskrbljeno krvlju što može izazvati nastanak tzv. malignih aritmija odnosno, poremećaja srčanog ritma sa smrtnim ishodom

Cijela priča je zapravo ispričana u svrhu naglaska na preventivnim pregledima osoba koje se  aktivno ili rekreativno bave nekom od sportskih aktivnosti, a poglavito ako se radi o osobama srednje dobi.

Jedan takav preventivni pregled bi trebao uključiti: detaljan pregled liječnika, zapis rada srca ili elektrokardiogram, test opterećenja (ergometrija) i laboratorijske nalaze krvi. Osobito lipidogram (skupni naziv za ‘masnoće u krvi’, odnosno ukupni kolesterol, LDL, HDL kolesterol i trigliceridi).

Zato, ako se aktivno ili rekreativno bavite nekom sportskom aktivnošću, donesite pametnu novogodišnju odluku i učinite preventivni pregled. Vaše srce će Vam biti zahvalno!

 

[divider]O AUTORICI [/divider]

Alenka Brozina

Dr. Alenka Brozina, specijalist internist, zaposlena je opatijskoj Thallassotherapiji. Duži niz godina bavi se sportskom kardiologijom, funkcionalnim testiranjem sportaša i dijetoterapijom. U slobodno vrijeme proučava kliničku fitoaromaterapiju. Kao liječnica, naglasak stavlja na holistički (cjelovit) pristup čovjekovom zdravlju.

Alenka vodi i svoj blog na kojem piše i razmatra teme vezane uz problematiku prehrane. Slobodno je čitajte i saznajte više na http://alenkaadenium.blogspot.com/

More from Alenka Brozina

Ovo je za sve koji osjećaju niz tegoba nakon obroka (niste jedini!)

Sve više ljudi pati od intolerancije na hranu, iznenadne tegobe...
Saznaj više

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *