Greška, ne znam, ne mogu, nije vrijeme

Neafirmativne riječi

Zato jer ih prelako izgovaramo ovo su najveći neprijatelji kvalitetnog funkcioniranja – svugdje!


Svako računalo nakon nekog vremena treba resetirati. Nakon milijuna operacija tako ga je najbolje vratiti u normalu. Ali računalo je stroj, a kod čovjeka nije tako jedostavno. Mozak je daleko kompleksniji pa je možda dobar potez ponekad baciti kartu i unaprijed odrediti neke stvari kako bi što duže izdržali bez resetiranja. Utjecati na neke loše stvari možemo, bez daljnjeg.

Izbacite iz glave neke od ovih neafirmativnih riječi ili ih koristite što manje i život će vam biti ljepši.

Greška

Strah od grešaka je podmukla stvar. Dakako, greške nas podsjećaju da nismo strojevi i zapravo su dobre dok nas ne sputavaju. Sve dok postoji cilj greške treba sagledati, naučiti iz njih i otići dalje. Jer što. Ako grešku uzmeš zdravo za gotovo ona te jako jednostavno paralizira. Ako zbog nje staneš. Onda si podržao njenu suštinu. Ako  grešku shvatiš samo događaj koji je prošao i kreneš dalje onda si na konju.

Ne znam

Jako je jednostavno reći ‘ne znam’. Od malena smo programirani da ‘ne znam’ predstavlja spasonosno rješenje. Kasnije se stvari kompliciraju pa ‘ne znam’, duboko ukorijenjen u nekome, označava čitav niz ponašanja koji na kraju dovode do velikog gubitka. Ne znam nije COOL.

Izbaciti ‘ne znam’ je jednostavno i lako. Traži malo koncentracije.

Ne mogu

Slično kao i ‘ne znam’ samo s težim posljedicama. Ali s tom razlikom da ‘ne mogu’ u kasnijoj, odraslijoj dobi, poprima epske razmjere. ‘Ne mogu’ je bijeg od izazova. Pogledaš oko sebe i shvatiš da je ‘ne mogu’ zapravo najveća laž.

Kako bi nastale sve te dobre stvari da je odgovor bio ‘ne mogu’?

Nije vrijeme

Ovo je najpodlija od svih nabrojanih jer, zapravo, uključuje sve gore navedeno u jednome: ‘Neću sada ići polagati ispit jer ne znam dovoljno i to ne mogu naučiti.’  ‘Nije vrijeme’ te ostavlja da tapkaš u mjestu dok svi drugi idu naprijed.

Kako bi funkcionirali u današnjem svijetu čim prije trebali bi iz svakdoevne uporabe izbaciti ove riječi. Po svojoj prilici i iskustvima oni koji to rade žive bolje.

Naime, ove riječi nas negativno programiraju pa je i normalno da svako malo trebamo reset.

A rezultat prečestog resetiranja je kratki spoj  koji izaziva puno više štete.

Što mislite o ovoj temi?

Vezane teme:

Pustiti ne znači odustati. Točka preokreta

More from Claudio Kramaric

Portal PRglas upisan u knjigu pružatelja elektroničkih publikacija

[two_third_last][/two_third_last] Bravo za ekipu!
Saznaj više

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *