Gubite stvari? ‘Tile’ je novi gadget koji će vam pomoći u pronalasku

tile glavna
tile glavna

Biste li ga kupili? ‘Tile’ je projekt-rekorder po prikupljanju sredstava, cilj od 20.000$ prikupio je za svega nekoliko minuta, u prvoj ‘rundi’ stalo se na 2,6 milijuna dolara. Internet stvari na djelu!

Sigurno ste čuli za Internet of things ili po našem Internet stvari. Relativno je to nov pojam kojega su u prvi plan gurnuli pametni satovi i razni pomoćici za fitness. U nešto širem smislu to su i svi (kućanski) aparati koji imaju mogućnost međusobnog komuniciranja (da pojednostavimo do kraja). ‘Internet stvari’ je prilično vibrantno područje i svaki novi gadget koji se pojavi na tržištu s prefiksom IoT (Internet of Things) ima poprilične šanse za uspjeh.

Najnoviji je [lightbox link=”http://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/05/tile1.jpg#”]’Tile'[/lightbox], a oglašava se pod sloganom: ”Zamislite da nikada više ne izgubite ni jednu sitnicu do koje vam je stalo”. Od ključeva do mobitela preko odjevnih predmeta. Jedan od primjera u praksi mogao bi biti ukradeni bicikl koji nećete više tražiti ‘na slijepo’ preko Njuškala ili Facebooka nego preko ovog, izgledom vrlo jednostavnog, gadgeta i to uz pomoć zajednice!

 
Kako radi ‘Tile’? Uređaj čija je prodaja počela u SAD (20 američkih dolara) potrebno je pričvrstiti za objekt (torbu, ključeve, bilo što) i ako to izgubite, vaš pametni telefon pronaći će ga u tren oka putem aplikacije u radijusu od 15 do 45 metara.
Tile nije prvi od svoje vrste ali ono po čemu je različit jest to da je u neku ruku i društvena mreža. Kako bi pronašli izgubljeni predmet možete putem aplikacije potražiti pomoć od drugih vlasnika. Izumitelji, Mike Farley i Nick Evans, zato ga nazivaju ‘najvećim izgubljeno-nađeno servisom na svijetu’.
Zašto sve ovo govorimo? Prvo, zato jer je riječ o cool gadgetu (i u sekundi možemo navesti barem pet sitnica na koje bi ga ovjesili). Drugo, ovo iznimno jednostavno rješenje dosad je prikupilo nevjerojatnu svotu novca putem crowdsourcinga. Prvi put postao je vijest sredinom 2013. kao najuspješniji projekt koji je na “Selfstarter” platformi do cilja stigao u samo nekoliko minuta (prikupivši 20.000 dolara) da bi sve stalo na 2,6 milijuna! Nakon zatvaranja kampanje narudžbe su stizale i dalje pa je kompanija prodala 450,000 jedinica za otprilike 125.000 ljudi.

Stvar se dodatno zakuhala kada je suosnivač Applea Steve Wozniak naručio svoj primjerak. Kreatori su ga brže bolje pozvali u svoje urede i [lightbox link=”http://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/05/Wozniak.jpg#”]fotografija koja je pritom nastala[/lightbox] postala je viralna.
Sve s oznakom ‘Tile’ očito jako dobro prolazi pa su u priču utrčali i snažniji investitori. Ako ste zaboravljivi (kao ja) svoj ‘Tile-pronalazač’ možete naručiti na službenoj stranici!

Vezane teme:

Run-n-read: Ova ‘klipsa’ omogućava da čitate i trčite istovremeno

SUUNTO Ambit 2R je novi cool gadget samo za trkače

More from CoolKlub

Cool News: BESPLATNO naučite osnove društvenih mreža!

Predavanja i radionice održat će se iz područja Facebooka, LinkedIN-a,...
Saznaj više

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *