Ljekoviti kečap i sretne banane… Donosimo vam 5 činjenica o hrani koje niste znali!

Kako je nastao perec? Legenda kaže da su prvi pereci proizvedeni u talijanskom samostanu

Napomena: Imate novu cool stranicu, želite da se povežemo? Napravite cool post poput ovog kojega nam šalje naša Maja Derganc, autorica nove foodie stranice, a mi ćemo postaviti link. Ideja bloga je prilično ambiciozna! Maja kani pisati o hrvatskoj hrani na engleskom, njemačkom i francuskom jeziku. Pogledajte kako izgleda croatianfood.eu!

Može pitanje?

Koji je najpopularniji nadjev za pizzu u Brazilu?

Nema virkanja!

Ajde, da vas čujemo… 1, 2, 3…

Odgovor je:

Zelena pizza

Da ne brojimo u nedogled već da olakšamo posao reći ćemo da je najpopularniji nadjev za pizzu u Brazilu – zeleni grašak! Tamo se najviše cijeni pizza s tankim tijestom i (tankim) slojem umaka na koji se stavlja grašak – zelena pizza! Također, u Brazilu su popularni nadjevi s mrkvom, prepeličjim jajima, repom ili grožđicama.

zelena pizza

No nisu Brazilci jedini s čudnim ukusom. U Francuskoj recimo vole pizzu s jajem na oko, a u Švedskoj je poslužuju s bananom i curryem.

Jestiva ruža

Jabuka je plod iz porodice ruža, točnije sorte Rosacea, isto kao šljive ili kruške. Obzirom na to da se ružu naziva kraljicom cvijeća s pravom i jabuku možemo nazvati kraljicom voća. Kažu da je jedna jabuka dnevno dovoljna da sačuvamo naše zdravlje, a naši preci su je smatrali simbolom obnove i vječne svježine.
Robert Frost je čak napisao i pjesmu:

The rose is a rose and was always a rose. But the theory now goes that the apple’s a rose, and the pear is, and so’s the plum, I suppose. The dear [Lord] only knows what will next prove a rose. You, of course, are a rose – but were always a rose.

Katolički pereci

Kako je nastao perec? Legenda kaže da su prvi pereci proizvedeni u talijanskom samostanu. Njih su, naime, tamošnji redovnici poslužili svojim učenicima kao pecivo koje je bilo upleteno u oblik prekriženih ruku.

Katolički perec

U to vrijeme, oko 610. godine, ovo je bio uobičajen položaj ruku za vrijeme molitve. Ova poslastica se brzo proširila srednjovjekovnom Europom, a tri rupe su počele predstavljati sveto trojstvo! Uskoro su ga povezivali i sa: srećom, dugim životom i blagostanjem.

Ljekoviti kečap

Kečap se 1800-ih godina koristio u medicini, a pogotovo je bio popularan u liječenju dijareje. Ovu ideju popularizirao je [lightbox link=”http://coolklub.com/wp-content/uploads/2015/10/dr-John-Cook-Bennett.jpg#”]dr. John Cook Bennett[/lightbox] koji je rajčicu proglasio čudotvornim lijekom, te je objavio recept za kečap koji je tada bio koncentriran u tableti i prodavan kao najnovije otkriće medicine!

 

Sretne banane

Banane mogu pomoći u suzbijanju depresije, a također ih se naziva i sretnim voćem. Bogate su vlaknima i sadrže tri prirodna šećera: fruktozu, saharozu i glukozu. Navodno liječe mamurluk, ublažavaju mučnine, štite od raka bubrega, dijabetesa i osteoporoze.

Suprotno mišljenjima, banane ne rastu na drveću. One rastu iz korjenaste biljke, i – spadaju u bobičasto voće!

 

More from CoolKlub

Zaklela se da će 100 dana zaredom posjećivati teretanu. Evo što se dogodilo (VIDEO)

Nakon ovoga ne treba vam veća motivacija da se pokrenete...
Saznaj više

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *