Najbolja mjesta za studiranje u EU

Bacili smo oko na listu naj sveučilišta u Europi i usporedili je sa našim iskustvima o životu u gradovima gdje se nalaze. Studiranje u Parizu za 177 €! Imamo COOL temu za vas (opet)


Sve se vraća sve se plaća! Koliko god nekad gundrali i na jedvite jade dovukli stražnjicu na fakultet danas bi sve ponovo i, ako je moguće, dodali poneku godinu. No stvari su kakve jesu i studentski su dani iza nas. Znamo  da nas ne pitate za savjet ali eto mi ga upravo dajemo i tvrdimo da za novo učenje (ili ponavljanje gradiva) nikada nije kasno.

Izgovor više ne predstavljaju ni cijene koje ulaskom u EU padaju na nevjerojatne razine. Uz poneki poslić bez problema možete izgurati semestar, a ako se potrudite i godinu pa na kraju, a zašto pobogu i ne, cijelu godinu! Odluka je na vama!

Kako bi vam barem malo olakšali (ili vas zainteresirali) pronašli smo  svjetsku listu najboljih gradova za studiranje i iz nje prema vlastitom sjećanju i (turističkim) iskustvima izvukli gradove iz kojih, kako nam se čini, možete izvući najviše. Dakle, bez putovnice na studij! Od 1. srpnja 2013. moći ćemo studirati pod istim uvjetima kao državljani zemlje u kojoj se nalazi sveučilište, što ujedno podrazumijeva i niže troškove školarina. Krenimo:

Studiranje u Bologni

Bolognu na hrvatski način mnogi žele što prije zaboraviti, no studiranje u ‘pravoj’ Bologni sve je samo ne za zaborav. Ako želite krenuti stopama [lightbox link=”http://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/06/francesco_petrarca.jpg#”]Francesca Petrarce[/lightbox], Dante Aligherija i Giosue Carduccija, onda je Bologna idealna! Grad Bologna je, kažu: la dotta (naučena), la rosa (crvena) i la grassa (debela). Samo [lightbox link=”http://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/06/bologna.jpg#”]Sveučilište[/lightbox] osnovano je 1088. i najstarije je u Europi. Studenti iz čitavog svijeta čine gotovo jednu petinu stanovništva, a na ljestvici sveučilišnih gradova u Europi nalazi se na devetom mjestu.

Prema našem istraživanju, visoko mjesto zasluženo je i zbog stotina restorana i predobre hrane, te ugodnog i opuštenog načina života. Nije za zanemariti ni činjenica da vam brza željeznica omogućava da u jednom danu posjetite mnoge talijanske gradove. Mana je da je skuplja od gradova s naše liste.

Studiranje u Parizu

Pariz je na prvom mjestu na svjetskoj Top listi najboljih sveučilišnih gradova, slijede ga London i Beč. U Parizu djeluje čak 16 sveučilišta sa liste Svjetskih top 100 (više od ijednog drugog grada na svijetu).

Studenti su ga posebno istakli zbog kvalitete života i mogućnosti zapošljavanja kao i iznimno pristupačnih školarina od 177 (slovima:stotinusedamdesetisedam) eura godišnje! Iz elitnih pariških sveučilišta kao što je ENS Paris, Ecole Polytechnique, Sciences i naravno [lightbox link=”http://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/06/sorbonne.jpg#”]Sorbonne[/lightbox] izašli su mnogi poznati znanstvenici, filozofi, teoretičari, matematičari, stvoreni su književni pokreti te  smjerovi u filmu i umjetnosti.

Ne moramo naglašavati divote studiranja u gradu svjetla. Rastu nam zazubice! Naš cool prijedlog je da čim prije nađete curu/dečka i naučite [lightbox link=”http://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/06/french-teacher.jpg#”] Francuski[/lightbox]. Kad pronađete tajna mjesta Pariza koja nisu navedena u turističkim vodičima svakako nam javite!

STUDIRANJE U BEČU

Beč je već četvrtu godinu za redom grad s najvišom kvalitetom života na svijetu. To je svakako činjenica koju treba respektirati. Tako misli i 25.000 stranih od ukupno 150.000 studenata koji ovdje studiraju. Wolfgang Amadeus Mozart, [lightbox link=”http://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/06/books020410_03.jpg#”]Sigmund Freud[/lightbox] i Gustav Klimt samo su neki od poznatih bečkih studenata iz prošlih vremena. Pristupačna školarina (363 EUR) i blizina čine ga idealnim gradom za naučiti štogod nova.

Dodajte tome i shopping, legendarnu [lightbox link=”http://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/06/4085228-Kartner_Strauss_Vienna.jpg#”]Kärntner Straße[/lightbox] ali i onaj osjećaj kada nasred ceste zavičete: Hej ti!, a svi se okrenu. Onda Beč kotira vrlo visoko.

Studiranje u Madridu

Olé! Ležerni stil je način života u glavnom gradu Španjolske. Fraza koja se često koristi kako bi se opisalo milijunske gradove u ovom slučaju odgovara istini: kada u pola tri ujutro naiđete na [lightbox link=”http://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/06/madrid.jpg#”]ovakav prometni čep[/lightbox].

Dodajte tome lude izlaske, poneku utakmicu na Santiago Bernabeu i ispiti će biti lakši. Sigurno će vam trebati pokoja [lightbox link=”http://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/06/siesta.jpg#”]siesta da dođete k sebi[/lightbox] no sve je to u duhu studiranja u Madridu. Kad se oporavite, čeka vas Muzej Prado prepun djela velemajstora poput Velásqueza, Goye i [lightbox link=”http://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/06/el-greco.jpg#”]El Greca[/lightbox].

Nama je cool činjenica je da je sedam stoljeća staro madridsko sveučilište  bilo prvo koje je dodijelilo doktorat jednoj ženi, a kada nakon mjeseci obilaženja namirite glad za arhitekturom i umjetnošću slobodno se posvetite žete hraniti glad za umjetnošću i arhitekturom.. Respect!

I to je to. Sakako bacite pogled na listu gradova najboljih za studiranje, mi smo svoju kreirali vodeći se iskustvom jer smo gradove posjetili i uvjerili se u opisano.

Stipendije i honorarni poslovi mogu vam pomoći u financijskoj konstrukciji, a web stranice poput: http://www.esn.org/ ili http://www.studyineurope.eu/ dati potrebne informacije. Naj-Cool stvar u cijeloj priči je iskustvo i upoznavanje novih ljudi. Zato, spakirajte stvari i krenite, ali sjetite se: Svugdje je lijepo ali je doma najljepše.
[lightbox link=”http://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/06/subt1osh.jpg#”]Bon Voyage[/lightbox]

Što? Vi ste već odradili svoje u Parizu, Madridu ili negdje drugdje? Javite nam kako je bilo!

Vezana tema:

Studiranje u kasnijim godinama je ful cool!

More from @B_arrow

Pogodite tko prodaje svoj penthouse za ‘tričavih’ 50 milijuna baksa

Američka tv postaja CNBC objavila je vijest o prodaji penthousea...
Saznaj više