Pripazite na svoj Gmail račun jer hara nova prevara

google phising prevara (ožujak 2014)

Ova verzija phising prevare šalje vam lažan mail s naslovom ‘Documents’ koje preuzimate tako da unosite svoje podatke u Google stranicu, problem je u tome što ne možete shvatiti da je stranica lažna!

Upozorenje. Ukoliko na račun elektroničke pošte primite mail pod nazivom ‘Documents’, koji vas povezuje sa stranicom koja je samo nalik početnoj stranici Google Drive-a i nudi vam upisivanje korisničkog imena i lozinke -ne unosite ih!

Vrlo vjerojatno, riječ je o novoj phishing podvali u kojoj je kradljivac kreirao lažnu stranicu preko koje vam lako krade podatke, piše Huffington post, a na što upozorava Symantec, tvrtka za internetsku i sigurnost korisničkih podataka.

Kako smo naveli, prevara uključuje lažnu Google Drive početnu stranicu kako bi kradljivac došao do podataka o elektroničkoj pošti.

Sve izgleda tako kao da vas dokumenti čekaju i da samo trebate unijeti svoje podatke kako bi ih mogli spremiti u svoje računalo. No, to je, upozorava Symantec, prevara!

Google je reagirao i to na način da uklanja krivotvorene stranice i radi se na sprječavanju i zaustavljanju elektroničke pošte navedenog sadržaja.

“Ako samo mislite da ste kojim slučajem odali svoje podatke o korisničkom računu, svakako bi trebali izmijeniti lozinku odmah sada”, navodi Google u služenom priopćenju.

E sad, ako mislite da ste dovoljno dobar znalac da možete zaključiti kako razlikovati original od plagijata, pogledajte ovo i recite nam koja je fotografija ‘lažnjak’?

Primjer 1.:

Google phising scam

Primjer 2.:

Google phising scam

 

Original je primjer broj 2. Ukoliko ste proteklih dana unijeli podatke u lažnu stranicu, otuđili su vam podatke i uputili vas na pravu stranicu Google Docs, pa neko vrijeme nemate pojma da ste prevareni i da se ostali bez podataka, navode u Symantecu.

Kako se zaštititi?

Najučinkovitiji način jest taj da ne otvarate nepoznatu poštu i linkove nepoznatih pošiljatelja i, naravno, ne utipkavajte svoje podatke automatizmom, provjerite malo tko šalje, gdje vas to vodi i ima li to smisla!

More from CoolKlub

BE COOL: Odakle štapići za sushi i kako ih koristiti?

Štapići za sushi i kako ih pravilno koristiti u pet...
Saznaj više

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *