Suplementi su hit, jeste li sigurni da ih ne miješate s tradicionalnim lijekovima?

Suplementi i kada ih koristiti i kada ih ne koristiti
Suplementi i kada ih koristiti i kada ih ne koristiti

Ako patite od nekog poremećaja i koristite suplemente i tradicionalne lijekove zajedno, ovo je tekst za vas: Kada i kako koristiti suplemente?

Upotreba ljekovitih biljnih preparata i nadopuna prehrani (suplementi) je u svakodnevnom porastu, kako u svijetu tako i kod nas. Gotovo svakodnevno u radu s mojim pacijentima dolazim do podataka o korištenju ljekovitih biljnih preparata i suplemenata. Svi ti proizvodi dostupni su u ljekarnama, biljnim ljekarnama, pa čak i na policama supermarketa i drogerija.

Glavni nedostatak takvih pripravaka je nedovoljno informacija o sigurnosti, kontraindikacijama i mogućim interakcijama. Razlikuju se koncentracijom djelatne tvari i često koriste bez znanja liječnika ili ljekarnika što otežava otkrivanje i praćenje neželjenih djelovanja i interakcija s lijekovima koji su propisani od strane liječnika. Svakodnevno se u svojem poslu susrećem s ljudima koji koriste ‘arsenal’ biljnih i tadicionalnih lijekova, a nažalost izostaje učinak i jednih i drugih zbog raznoraznih interakcija među njima.

Veliki porast je korištenja tzv. adaptogenih biljaka tipa preparata Ginsenga, Rhodiole i Nonija. Preparati tih biljaka se, recimo, ne smiju koristi kroz duže vrijeme bez učinjene stanke u korištenju baš zbog toga što se tijelo na njihove učinke adaptira (prilagodi).

Isto tako, jedna od učestalih grešaka je istodobno korištenje preparata Ginko, acetilsalicilne kiseline (Andol, Aspirin) i antikoagulantnih lijekova (lijekovi protiv zgrušavanja krvi, Martefarin, Sintrom). Ovo je jedan od posebnih slučajeva kada napominjem da nikako ta tri lijeka ne koristite zajedno, već se obavezno konzultirajte s liječnikom!

Osobe s poremećajem u funkciji štitne žlijezde ne bi smjele koristi preparate koji u sebi sadrže jod ili tragove joda, što je slučaj s preparatima na bazi morskih algi.

Ovo su samo neki od primjera, a ima ih jako mnogo u kliničkoj praksi. Stoga napominjem da – ukoliko želite koristit neki od biljnih lijekova  – obratite se liječniku ili magistru farmacije koji su upoznati s temeljima kliničke fitoterapije, koji će Vam dati adekvatan savjet koji od biljnih preparata i nadomjestaka prehrani možete, obzirom na Vaše stanje, koristiti.

Nikako nemojte samoinicijativno kupovati biljne preparate i suplemente koje pronalazite na policama drogerija ili supermarketa!

 

[divider]O AUTORICI [/divider]

Alenka BrozinaDr. Alenka Brozina, specijalist internist, zaposlena je opatijskoj Thallassotherapiji. Duži niz godina bavi se sportskom kardiologijom, funkcionalnim testiranjem sportaša i dijetoterapijom. U slobodno vrijeme proučava kliničku fitoaromaterapiju. Kao liječnica, naglasak stavlja na holistički (cjelovit) pristup čovjekovom zdravlju.

Voditeljica je Udruge Centar Adenium čiji je cilj promicanje kliničke fitoaromaterapije i holističke medicine.

More from Alenka Brozina

Ovo je za sve koji osjećaju niz tegoba nakon obroka (niste jedini!)

Sve više ljudi pati od intolerancije na hranu, iznenadne tegobe...
Saznaj više

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *