Zbog čega se hrana zagrijana u mikrovalnoj pećnici brže hladi?

hrana u mikrovalnoj brze se hladi1
hrana u mikrovalnoj brze se hladi1

Ljubav i želudac idu skupa, dapače hrana je začin ljubavi! Možda je to razlog zašto nikad, ali baš nikad nisam shvatio u čemu je stvar s mikrovalnom pećnicom…

Grozim se mirko, pardon, mikrovalnih pećnica! Još od samačkih dana. Sestra mi je poklonila jednu za useljenje. I  bila je cool ali priznajem da nas dvoje nikada nismo ‘kliknuli’. Nikada se nismo našli na istoj valjnoj duljini. A nije da nisam probao.

Kada sam ja htio toplo ona je izbacivala hladno, ako sam htio podgrijati ona bi spržila, umjesto odleđivanja – skuhala bi odrezak. Valjda 50 puta pokušao sam napraviti pravi topli sendvič, svaki put morao bih produžiti proces, a tada bi se pecivo pretvorilo u ugljen. Bila je toliko zahtjevna da ako sam već htio rastopljeni sir morao sam ga naribati. A juhe? Juhe su posebna priča. Ona sitnež od povrća nekako bi promijenila molekularnu strukturu i postala tvrda k’o kamen.

A tek sarma! Uvijek, ali baš uvijek, izvana bi bila kipuća kao da ju je izrigala Etna, a iznutra hladna kao led. Na kraju, i najgore od svega, stvarno me užasavala ona naljepnica i upozorenje da svakako uklonim sve stvari s pećnice jer je u pitanju zračenje. Mislim, grijem sendvič u nečemu što me upozorava na neku opasnost od zračenja:

Mikrovalna.

SAZNAJTE I OVO: Kako je nastao KEEP CALM… slogan?

.

Kažem vam, ja i moja mikrovalna nismo se našli iako pouzdano znam da su brojni moji prijatelji i danas u sretnoj vezi. Ali ono zbog čega sam krenuo pisati ovaj post zapravo je odgovor na pitanje: Zbog čega se hrana zagrijana u mikrovalnoj pećnici hladi brže?

Tek nedavno sam ga našao. Tko normalan traži odgovore na ovakva pitanja? Objavljen je pred nekoliko godina u Esquireu i dao ga je tip koji se uistinu kuži u ovo o čemu pričam i kojeg uistinu iznimno cijenim: ‘znatiželjni kuhar’ Harold McGee.

Dakle razlog zašto imamo osjećaj da se hrana zagrijana u mikrovalnoj hladi brže ima nekoliko, pa krenimo redom. Kao prvo, ovaj osjećaj ‘uglavnom jest i nije točan’, tvrdi McGee i dodaje kako je vrućina – vrućina i uvijek je ista bez obzira da li je riječ o plinu iz pećnice ili valovima iz mikrovalne, ali:

1) Kada je u pitanju hrana, na primjer smrznuta pizza i kada je zagrijana u pećnici, uz pizzu zapravo grijemo i posudu u kojoj se nalazi i sva je prilika da će posuda vrlo brzo postati toplija od same pizze, pomažući tako pečenju obroka i kasnijem zadržavanju topline. U mikrovalnoj pećnici to nije tako. Posude u kojima grijemo hranu ne griju se u toj mjeri, odnosno mikrovalovi griju hranu, a ne posudu koja je na kraju uvijek hladnija.

Pizza zagrijana u mikrovalnoj nije isto što i pizza iz pećnice. Kako bi izbjegli ovaj osjećaj, savjetuje McGee, čim izvadite pizzu iz mikrovalne pećnice preselite je na zagrijani tanjur.

2.) Kada su u pitanju ostaci razne hrane onda je razlog njihovm brzom hlađenju njihova debljina. Tjestenina, sarma, meso, krumpir. Sve je to nejednake strukture i debljine što mikrovalovi nemaju pojma. Mikrovalovi hranu griju nejednako. Zbog toga se često događa da je hrana u sredini hladna – toplina s rubova migrira prema središtu i dok se to dogodi sve postane hladno brže nego kada je zagrijano u pećnici. Ovo se može izbjeći ukoliko se hrana u mikrovalnoj promiješa tijekom zagrijavanja (koje se naravno zaustavi dok miješate i vadite hranu), ukoliko je riječ o hrani koju ne možete promiješati okrenite je i tako zagrijavajte.

3.) Napitci i kava, ‘sitnež’ od vikenda. Muškarci rade neke stvari od kojih se slabijem spolu okreće želudac. Osobno, podgrijavao sam gutljaj kave nakon nekoliko dana. U tom slučaju ili bih podgrijao tako da je sadržaj umalo ispario ili je bio mlak i zapravo odvratan (ipak sam ga popio). Stvar je u tome da kada zagrijavate punu šalicu (čaj, kava) masa je veća, brže se zagrijava te duže zadržava toplinu. Ako, pak, zagrijavate malu količinu, površina mase je manja i sve se hladi daleko brže nego kada je šalica puna.

Isto se događa i s malim komadićima (ostacima) sendviča, pizze, odrezaka koje bezuspješno podgrijavate dok vam oni veći komadi peku izmučene ruke!

Rješenje: Ne ostavljajte gutljaj kave, a kada je u pitanju hrana vodite računa da ostavite veći komad. Zdravije je nekad prepoloviti obrok, a i iz mikrovalke će (ili bi trebao) izaći slasniji.

Vezana tema:

Tko je izmislio riječ O.K. i kako smo je sačuvali do danas!

More from Claudio Kramaric

Ovo su neafirmativne riječi koje treba izbjegavati

Zato jer ih prelako izgovaramo ovo su najveći neprijatelji kvalitetnog...
Saznaj više

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *