Search
Close this search box.
cool novi logo header
gluten free celijakija

Celijakija: 10 znakova da ne podnosite gluten

Prije dvadesetak godina, celijakija je bila bolest koja je bila ‘rezervirana’ za dječju dob, no danas znamo da se ona može pojaviti u bilo koje životno doba

Veliki je broj bolesti koje se povezuju s glutenom. Što je zapravo, taj famozni gluten? Radi se o jednom proteinu (prolaminu) koji se nalazi u sastavu žitarica kao što su pšenica, raž i ječam. Problem nastaje kada taj protein, kod predodređenih pojedinaca, dođe u crijeva i izaziva upalu koja se može manifestirati kao celijakija ili kao intolerancija na gluten.

Svakodnevno je u porastu broj oboljelih od celijakije te onih koji su intolerantni na gluten. Prije dvadesetak godina, celijakija je bila bolest koja je bila ‘rezervirana’ za dječju dob, no danas znamo da se ona može pojaviti u bilo koje životno doba.

Izrazito je bitno da se na vrijeme postavi dijagnoza celijakije, obzirom da u sklopu ove bolesti mogu postojati brojna bolesna stanja, a sama bolest ima mnogo, naočigled, nepovezanih simptoma:

Ovo je deset najčešćih znakova da ne podnostie gluten:

• Probavne tegobe nadutost, učestale proljevaste stolice, ponekad i opstipacija, grčevi i bolovi u dolnjem dijelu trbuha, mučnine i povraćanje; gubitak na tjelesnoj težini

Kožne promjene suha, ‘ljuskava’ koža poglavito na podlakticama

Umor, pad koncentracije nakon što ste pojeli obrok u kojem se nalazi gluten

Autoimune bolesti ukoliko imate postavljenu dijagnozu autoimune bolesti štitnjače (Hashimoto tireoiditis), reuamtski artritis, SLE (Sistemski lupus erimatodes), Sklerodermija, upalne bolesti crijeva

Neurološki simptomi vrtoglavica,poremećaji ravnoteže

Glavobolje poglavito intenzivne i/ili učestale (novonastale) glavobolje i migrene

Hormonski dizbalans izraziti PMS, poremećaji menstrualnog ciklusa, neplodnost, policistični jajnici

Umor intenzivan i jak, kronični umor koji nije bio ranije prisutan

Problemi sa zglobovima otekline i/ili bolovi u zglobovima tijela (prsti,koljena, kukovi)

Problemi s raspoloženjem učestale epizode anksioznosti, depresije, promijene raspoloženja, djeca s autizmom i Down sindromom

Što dalje? Ukoliko ste se pronašli u nekoliko simptoma, savjetujte se s Vašim liječnikom. Metode za postavljanje dijagnoze celijakije i intolerancije na gluten su u prvom redu laboratorijski nalazi krvi s osvrtom na određene parametre, odnosno protutijela koja mogu postaviti sumnju na celijakiju te daljnja gastroenterološka obrada u tom smislu.

Jedini lijek za celijakiju i intolerancijuna gluten je pridržavnje bezglutenskog plana prehrane. Za više informacija o celijakiji, pridruženim bolesnim stanjima pročitajte u tekstu: Celijakija za neznalice na stranicama Centra Adenium.

Ako mislite da treba i ako smatrate ovaj post iznimno korisnim podijelite ga na svojim društvenim mrežama, hvala!

[divider]O AUTORICI [/divider]

Alenka Brozina

Dr. Alenka Brozina, specijalist internist, zaposlena je opatijskoj Thallassotherapiji. Duži niz godina bavi se sportskom kardiologijom, funkcionalnim testiranjem sportaša i dijetoterapijom. U slobodno vrijeme proučava kliničku fitoaromaterapiju. Kao liječnica, naglasak stavlja na holistički (cjelovit) pristup čovjekovom zdravlju.

Voditeljica je Udruge Centar Adenium čiji je cilj promicanje kliničke fitoaromaterapije i holističke medicine.

 

Alenka Brozina