Search
Close this search box.
cool novi logo header

18 činjenica koje niste znali o Harukiju Murakamiju

Nova knjiga Harukija Murakamija, prema mnogima najboljeg pisca današnjice stiže oko Božića!

Japanski pisac Haruki Murakami do kraja godine trebao bi izdati novu knjigu. Točnije prijevod na engleski knjige koja je u Japanu izdana 2008. godine. Prema pisanju The Guardiana kratka priča pod nazivom ‘The Strange Library’ u prodaju bi trebala krenuti početkom prosinca. Eto veselja za sve fanove pisca čiji kult raste jednakom brzinom kao i broj Appleovih sljedbenika!

haruki murakami
Haruki Murakami   Foto: Wikipedia

Neka mi oproste brojni fanovi na ovoj priprostoj usporedbi ali pala mi je na pamet kada sam, jednu za drugom, pročitao dvije vijesti. Prvu, o ekipi u Sydneyu koja je na novi mobitel čekala dva i pol dana (od koje je jedan jadac postao svjetskim hitom jer mu je po izlasku iz trgovine ispao brand new iPhone 6!)  i drugu da su Murakamijevi fanovi čekali 18 sati kako bi dobili autogram. Tko je bolje prošao?

Bih li čekao i ja? Možda, da mi se ukaže prilika. Naime, htio bih uživo vidjeti tog genijalca koji je napisao ‘O čemu govorim kada govorim o trčanju’ i stoga mi nehotice (ili i s namjerom) pomogao da trčanje postane moja (konačno zdrava!) opsesija.

Dok čekamo novu knjigu eto prilike da malo bolje upoznamo japanskog genijalca kroz 18 činjenica koje niste znali o Harukiju Murakamiju koji je sa svojih 65 godina još uvijek ultramaratonac (i iron man!):

OBOŽAVA JAZZ

Prvi posao u životu bila je trgovina pločama, slično kao i Toru Watanabe glavni lik u Norveškoj šumi. Skuplja ploče i fokusiran je na jazz. Kada su ga jednom pitali za omiljenu turističku destinaciju odgovorio je kako je na prvom mjestu za njega Boston jer je najbolji za ‘kupovinu second hand ploča’. Murakamijeva kolekcija jazza broji preko 6000 ploča.

 KRITIKU PREPUŠTA DRUGIMA

Nikada nećete pronaći Murakamijev citat na omotu knjige. Prema vlastitoj izjavi ‘ja sam autsajder japanskog književnog svijeta’ koja govori o stavovima kritike i nekih drugih pisaca prema njegovu stvaralaštvu, Murakami bježi od bilo kakve vrste kritike. ‘Mislim da je moj posao promatranje ljudi, a ne stvaranje ikakvog suda. Naravno da trebamo kritičare, ali to nije moj posao!’

DNEVNA RUTINA KAO U VOJSCI

Prvu knjigu napisao je za šest mjeseci. Kada govorimo o pisanju Murakami ustaje u 4 sata ujutro i radi 4 do 6 sati. Poslijepodne odlazi na trčanje (10 km) ili plivanje (1500 metara) ili oboje, čita ili sluša glazbu. U krevet odlazi u 9 sati navečer.

“To je moja dnevna rutina. Ponavljanje držim ključnim jer mislim da na taj način sam sebe dovodim u hipnotičko stanje i bolju spoznaju sebe samog. Moja dnevna rutina koja traje dan za danom šest mjeseci ili godinu dana, zahtijeva mnogo mentalne pa i fizičke snage. To mi olakšava pisanje jer stvaranje dugačkog romana je kao trening opstanka. Fizički trening neophodan je jednako kao i umjetnička osjetljivost.”

OBOŽAVA FILMOVE…

Kao student drame u Tokyu, Murakami je tijekom jedne godine gledao preko 200 filmova. Najdraži režiser mu je Aki Kaurismäki.

I DOMAĆU KUHINJU…

Japanska kuhinja je broj jedan ali ako već mora, rado će prezalogajiti nešto iz indijske kuhinje. Šifra: curry!

I MAČKE!

U jednom eseju iz 1989. napisao je da je tijekom godina imao deset mačaka. Jednu od njih prozvap je “Kirin” prema kineskom jednorogu. Kirina mu je poklonio prezimenjak Ryu Murakami, jedan od dva japanska autora koje uživa čitati.

STVARA PUNO NACRTA

Svako djelo koje je Murakami napisao sadrži četiri ili pet nacrta. Na rpvi nacrt potroši šest mjeseci, a potom sedam ili osam mjeseci prepisuje i uređuje.

PRVA KNJIGA NA ENGLESKOM

Bila je The Name Is Archer, Rossa Macdonalda. Kao srednjoškolac zaljubio se u krimiće. Živio je u gradu Kobeu, vibrantnoj luci u kojoj je za mali novac (bio je prilično siromašan) u second hand knjižarama kupovao knjige na engleskom. Tako je i naučio čitati i pisati engleski jezik.

PISAC JE POSTAO ZBOG BEJZBOLA

Ili tako nekako. Nikada nije točno odgovorio na pitanje zašto se odlučio postati pisac. Ideja mu je, kaže, jednostavno sinula tijekom bejzbol utakmice između Yakult Swallowsa i the Hiroshima Carp. Otišao je kući i počeo pisati Hear The Wind Sing. Usporedo je radio u svom jazz baru. 

NEMA POJMA KOLIKO NOVACA IMA

Kako je jednom rekao novinaru Guradiana: “Ako si bogat najbolje u tome je da ne moraš razmišljati o novcu. Najbolje od toga je da si možeš kupiti slobodu. Nije mi poznato koliko zarađujem na godinu, Nemam blage veze. Ne znam ni koliko sam poreza platio. Ne želim razmišljati o porezu.”

ROCK ME BABY

Iako obožava jazz za vrijeme trčanja sluša rock jer je prema vlastitom priznanju otkrio da što je ritam jednostavniji to bolje za trčanje. Jednom prilikom prijavio se na ultramaraton, utrku od 100 kilometara i pokušao je slušati Mozarta. Odustao je nakon 50 kilometara jer ga je glazba iscrpila. Od tada, dok trči, ne sluša ozbiljnu glazbu.

NEMA POJMA KAKO ZAVRŠAVAJU KNJIGE KOJE NAPIŠE

U razgovoru za Paris Review o njegovim krimi pričama rekao je:

“Dok pišem nemam pojma tko je to učinio. Čitatelji i ja smo na istoj poziciji. Kada počinjem pisati, ni blizu ne znam zaključak  niti što će se dogoditi sljedeće. Ako je u pitanju ubojstvo  nemam blage veze tko je ubojica. Pišem knjigu kako bih saznao tko je to. Ako na početku znam tko je ubojica, po meni, nema smisla pisati priču.”

PRVA KNJIGA

Prvu knjigu napisao je na kuhinjskom stolu. Trebalo mu je deset mjeseci.

SUPRUGA YOKO JE ‘PRVI ČITATELJ’

Suprugu Yoko upoznao je za vrijeme studija. Ona prva otkriva njegove likove. Slično kao i kod Scotta Fitzgeralda čija je supruga Zelda također imala priliku biti ‘prvi čitatelj’.

IZBJEGAVA JAPANSKU KNJIŽEVNOST ZBOG OCA

Njegov otac predavao je književnost u srednjoj školi. Rezultat toga bilo je Murakamijevo izbjegavanje japanske literature. Umjesto toga otkrivao je autore poput Balzaca, Čehova, Dostojevskog.

“Da sam čitao japansku književnost morao bih o tome raspravljati s ocem, a to nisam želio’, izjavio je za Herald.

PISANJE USPOREĐUJE S VIDEO IGRICAMA

Murakami smatra da je stvaranje videoigrica slično pisanju fikcije. “Ponekad dok pišem osjećam se kao dizajner video igrice i igrač u jednome. Izmislio sam program i sada sam u svemu tome. Lijeva ruka nema pojma što čini  desna. Osjećam se podvojeno…’

KORISTI USLUGE TROJICE VRSNIH PREVODITELJA

Kad se radi na prijevodu knjige na engleski, Murakami tada bira između Alfreda Birnbauma, Philipa Gabriela i Jaya Rubina. Snažno se zanima za taj proces koji mu je iznimno bitan jer zna da će druge zemlje preuzimati engleske prijevode njegovih knjiga. Kada je u pitanju obrnut proces, Murakami sam prevodi s engleskog na japanski.

UNDERGROUND

Knjiga Underground (1998), bila je sažetak intervjua sa žrtvama napada plinom sarinom u podzemnoj željeznici u Tokyu 1995. godine.

Sigurni smo da ste znali barem pola, ako ste pola naučili mi smo obavili dobar posao.

Hvala na čitanju!

Vezane teme:

COOL knjiga: O čemu govorim kada govorim o trčanju

Claudio Kramaric

Savjetnik za #svedigtialno za male i velike tvrtke. Specijalist za e-trgovinu, internet marketing i sadržaj. Predavač na Algebri. Poduzetnik. Osnivač CoolKluba i direktor tvrtke CoolMedia d.o.o. Obožava pisanje i trčanje. Pratite me na>>>