5 jednostavnih savjeta kako se oduprijeti prehladi i gripi

Kako se boriti protiv prehlada i gripe 5 savjeta
Kako se boriti protiv prehlada i gripe 5 savjeta

Zimski mjeseci su vrijeme kada se bakterije i virusi počnu ponašati izrazito neprijateljski prema nama. Kampanja protiv (zlo)upotrebe antibiotika je svake godine sve aktivnija i to s pravom!

Jednostavno, nije preporučivo koristiti antibiotike za svaku banalnu prehladu, grlobolju ili ‘curenje’ iz nosa. Slijedi nekoliko savjeta kako na jednostavan (i nadasve prirodan) način držati mikroorganizme podalje od sebe, kako se oduprijeti prehladi i gripi:

.
1. Voće i povrće s povećanim udjelom vitamina C

Vjerujem da su Vas roditelji, djedovi i bake učili da jedemo puuuno naranči da bi osigurali dovoljne zalihe vitamina C. Prema znanstvenicima s Instituta ‘Linus Pauling’, vitamin C ne sprečava nastanak gripe ili prehlade, ali skraćuje njihovo  trajanje. Osim već poznatih agruma (naranča, limun) osigurajte na vašem jelovniku chilli papričice, crvene i zelene paprike, raštiku, brokulu, prokulu, karfiol[lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/02/jagode.jpg#”] jednako kao i jagode[/lightbox], nar (mogranj), kiwi, ananas, papaju i mango. Sve do jednog su izraziti antioksidansi s zavidnim udjelom vitamina C.

SAZNAJ VIŠE: Aronija i superimunitet

2. Izbjegavajte nagle promijene temperature okoline

Znanstveno je dokazano da ako se izlažete promjeni temperature okoline većoj od 10 stupnjeva pogodujete stresu za imunološki sustav organizma te se izlažete povećanom riziku da zaradite neku od infekcije dišnog sustava.

3. Koristite probiotik

Jedan znanstvenik je rekao da smo zdravi koliko je zdrav naš probavni sustav. U potpunosti se slažem s njim! Probavna ‘cijev’ je mjesto iz koje se crpe sve hranjive tvari koje su nam potrebne za život. U našim crijevima  obitavaju prijateljske bakterije koje osiguravaju normalnu funkciju crijeva. Ukoliko se smanji broj tih bakterija, naša crijeva će biti manje produktivna. Stoga bi bilo uputno te „prijateljske“ bakterije nadoknaditi nekim od kvalitetnih  preparata prebiotika i probiotika koji će osigurati dovoljnu količinu naših ‘dobrih’ crijevnih bakterija.

Ova preporuka se poglavito odnosi na osobe koje koriste antibiotike, obzirom da znamo da antibiotici ‘ubijaju’ sve bakterije u našem organizmu (i dobre i loše).

 4. Koristite imunomodulirajuće biljke

Preparati biljke Ehinacea (Echinacea) mogu Vam biti od prave pomoći prilikom nastupa prvih simptoma prehlade ili gripe. Preporučujem preparate koji se nazivaju SIPF ili ESP koji u sebi sadrže aktivne supstance dobivene iz sviježe biljke. Osobe koje boluju od nekih oblika autoimunih bolesti ne bi smjele koristiti preparate ehinacee!  Iz naših krajeva dolazi nam još jedna biljka s imunomodulirajućim svojstvima: Crna Bazga ( Sambucus Nigra), iskreno prepourčam ESP preparata bazge!

5. Nezaobilazni med… ali na drugačiji način!

U vrijeme prehlada i gripa med je ‘must have’ namirnica. Moja preporuka je korištenje melata, odnosno meda začinjenog eteričnim uljima poput Ravensare (Cinnamomum camohora), Eukaliptusa globulusa (Eucalyptus globulus) i Čajevca (Melaleuca alternifolia). Nikako se nemojte upuštati sami u izradu ovakvog pripravka, neka umjesto Vas to učine magistri farmacije s znanjem o fitoaromaterapiji.

 

[divider]O AUTORICI [/divider]

 

Alenka Brozina
Alenka Brozina

Dr. Alenka Brozina, specijalist internist, zaposlena je opatijskoj Thallassotherapiji. Duži niz godina bavi se sportskom kardiologijom, funkcionalnim testiranjem sportaša i dijetoterapijom. U slobodno vrijeme proučava kliničku fitoaromaterapiju. Kao liječnica, naglasak stavlja na holistički (cjelovit) pristup čovjekovom zdravlju.

Voditeljica je Udruge Centar Adenium čiji je cilj promicanje kliničke fitoaromaterapije i holističke medicine.

 

Written By
More from Alenka Brozina
Suplementi su hit, jeste li sigurni da ih ne miješate s tradicionalnim lijekovima?
Ako patite od nekog poremećaja i koristite suplemente i tradicionalne lijekove zajedno,...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.