Search
Close this search box.
cool novi logo header
EVENT I KAKO GA ORGANIZIRATI

9 tipova sudionika na svakom eventu

Ako se kao sudionik želite igrati ‘profajlera’ ili kao organizator pobrinuti da vaši ‘gosti’ budu zadovoljni, evo kako ćete prepoznati svakog od…


MARTINA MOLINARI POST KOLUMNAZnate kako žene često opisuju kao karijeristice, sponzoruše, stare cure ili domaćice? Slična klasifikacija, iako manje uvredljiva, može se primijeniti i za sudionike različitih vrsta evenata. Naime, bez obzira na kakvoj se konferenciji, predavanju, kongresu ili nekom drugom obliku događanja nalazili, posvetite li malo više vremena proučavanju ljudi, lako ćete uočiti nekoliko ‘standardnih’ vrsta sudionika. I vi sami pripadate nekom od njih.

Gotovo sam sigurna da to ovisi o motivima koji su vas doveli na event, čak i ako ste tamo ‘po službenoj dužnosti’.Osobno rijetko odlazim na marketinška događanja. Razlog tome ponajviše je činjenica što teško pronalazim konferencije i predavanja koja donose neke nove neprežvakane teme i zanimljive predavače. Mislim na Hrvatsku.

Budući da sam i sama odgovorna za organizaciju nekoliko većih događanja godišnje vjerujem da ću u jednom od budućih postova pisati o tome kako organizirati događanje, a ne ispaliti na živce. To dvoje, naime, često ide ruku pod ruku.

Ako se kao sudionik želite igrati ‘profajlera’ ili kao organizator pobrinuti da vaši ‘gosti’ budu zadovoljni, evo kako ćete prepoznati svakog od 9 tipičnih vrsta sudionika konferencije i pobrinuti se da se vrati kući zadovoljan:

 1. Posvuduša
  Za ovog sudionika važno je biti viđen, pozdraviti što glasnije što veći broj ljudi, postaviti pitanje predavaču i naslikavati se. Usrećiti ga možete srdačnim (i bučnim) pozdravljanjem pri dolasku, odabirom slike na kojoj se nalazi za slanje uz PR objavu te javnom zahvalom za aktivnu ulogu na eventu (društvene mreže su idealan način).
 2. Štreber
  Miran je, pažljivo prati program, nalazi se na svakom predavanju, ne kasni i uredno vodi bilješke. Nemojte ga uzrujavati izmjenama u programu i osigurajte mu prezentacije ili popis dodatne literature i bit će najsretniji ne svijetu.
 3. Prijatelj organizatora
  Ne zanimaju ga predavači, teme ili networking. Ulaznicu je ionako dobio na poklon. Dio eventa na koji se fokusira su ručkovi i partyji te druženje s ‘ekipicom’ uz kavu i cigaretu na terasi. Osigurajte pristojan menu, dovoljno pića i ludi provod nakon predavanja, i trebali bi biti mirni.
 4. Kolekcionar
  Znate li one (odrasle) ljude koje još uvijek pali razmjena posjetnica, i vjerojatno ih podsjeća na djetinjstvo kada su razmjenjivali sličice Životinjskog carstva? Ovaj sudionik ima unaprijed definiranu kvotu vizitki koje treba sakupiti, odredio je svoje ‘mete’ i nastoji (površno) upoznati što veći broj ljudi. Kada opazite da molećljivo gleda prema nekom važnom uzvaniku ili predavaču, smilujte se i upoznajte ga s njim.
 5. Oportunist
  Ovo je čovjek s misijom koji nastoji nešto prodati, promijeniti posao ili doći do neke informacije. Ako ne možete kupiti ono što prodaje, zaposliti ga ili odati strogo čuvanu tajnu, žao mi je, uopće ga ne možete usrećiti.
 6. Bjegunac
  To je sudionik kojemu je odlazak na event bijeg iz ureda. Najčešće se zadržava do prve duže pauze, a onda mu se gubi svaki trag. Omogućite mu da promo materijale dobije odmah, nemojte ga cinkati poslodavcu, niti tražite da vam ispriča dojmove s konferencije.
 7. Zvijezda
  Ovaj se sudionik nalazi u dvostrukoj ulozi. Osim što prati predavanja, najčešće sudjeluje na okruglom stolu, predaje ili vodi radionicu na konferenciji. Jedan je od poznatijih stručnjaka na svom području stoga voli poseban tretman i male znakove pažnje, a ne ustručava se niti kritizirati propuste organizatora. Važno je da ovog sudionika uvijek pažljivo saslušate, zahvalite na njegovu doprinosu i pripremite mu lijepi poklon.
 8. Zbunjola
  To je osoba koja je došla na pogrešnu konferenciju, bilo da ga je na nju netko poslao ili je pogrešno shvatio temu. Što god bilo po srijedi, male su šanse da ispunite njegova očekivanja, ali najvjerojatnije vam ne može napraviti niti prevelike probleme.
 9.  Posljednja kategorija sudionika nema neki poseban naziv. Ona može biti spoj bilo kojeg od prethodno navedenih tipova što znači da ‘recepte za rukovanje’ imate.

Kao i kod bilo koje druge marketinške aktivnosti, i organizator eventa treba definirati različite skupine sudionika i njihove potrebe te ih nastojati što bolje zadovoljiti. Naravno, svi vam sudionici neće, i ne mogu biti, jednak prioritet. Napravite listu, i koliko god to grubo zvučalo, prvo se pobrinite za one koji bi vam potencijalno svojim nezadovoljstvom mogu nanijeti najveću štetu.

Uživajte na svom sljedećem eventu – u predavanjima, networkingu ili proučavanju drugih sudionika. :) Javite ako prepoznate neki novi tip sudionika ili biste proširili pojedini savjet o tome kako se pobrinuti za neku od poznatih vrsta.

Martina Molinari

Martina Lovrić je marketingašica i PR s iskustvom u sektoru internet usluga, maloprodaji, izdavaštvu te industriju mode i ljepote. Trenutno se nalazi u Londonu i razvija nove poslove. Bivša je voditeljica promocije i eksternih komunikacija portala MojPosao i predavačica na programu Specijalist za internet marketing u Algebri. Na blogu Marketing Bites piše o digitalnom marketingu i odnosima s javnošću.