Search
Close this search box.
cool novi logo header
trening trcanja i pregled srca

Ako ste upravo počeli trenirati, pročitajte ove poruke liječnice

Treniranje u srednjoj dobi je cool. No, vaše srce mora izdržati fizički napor, a to može potvrditi isključivo kvalitetan kardiološki pregled

Redovita tjelovježba zajedno sa zdravom prehranom je u vrhu piramide preporuka za očuvanje zdravlja. Svakodnevno smo preplavljeni savjetima o tome da bismo trebali vježbati, ali se rijetko zagledamo i u drugu stranu medalje.

Ovim postom nemam namjeru umanjiti ili diskreditirati učinke fizičke aktivnosti na naše zdravlje, nego usmjeriti čitatelje na važnost preventivnih zdravstvenih pregleda prije uključivanja u proces fizičkog treninga. Da li uopće smijemo vježbati i kolikim intenzitetom? Da li doista znate u kakvom je stanju vaše srce (osim kada ste zaljubljeni)?

Odlučili ste upisati fitness program, možda ste odlučili početi trčati, shvatili da vam se sviđa pa se želite okušati u jednom od (polu)maratona no, jeste li ikada obavili kardiološki pregled s elektrokardiogramom  (zapis rada srca) ili se prepustili internisti-kardiologu da vas pregleda kako bi isključio postojanje različitih šumova na srcu?

Vjerojatno se sada pitate kakve veze jedno ima s drugim, a odgovor je jednostavan: Vaše srce mora izdržati fizički napor, a to može potvrditi isključivo kvalitetan kardiološki pregled. Prema smjernicama europskog kardiološkog društva, fizička aktivnost se preporuča i kod osoba koje boluju od bolesti srca i kardiovaskularnog sustava.

Najčešće se radi o arterijskoj hipertenziji ili preboljelom infarktu srca. Takve osobe su svjesne svojeg zdravstvenog stanja i redovno provode liječničke preglede na kojima ih liječnik (internist kardiolog) savjetuje o dozvoljenim fizičkim aktivnostima. Za razliku od njih, drugoj skupini preporučam:

• Prije upuštanja u razne trenažne procese obavezno napravite preventivni pregled

• Isključite bolest kardiovaskularnog sustava

• Imate dijagnozu? Svakako uradite dodatne dijagnostičke pretrage u svrhu planiranja individualnog treninga

• Ukoliko se uključujete u trenažne procese, nikako samoinicijativno ne planirajte i provodite trening već se konzultirajte s stručnom osobom u većini fitness centara i sportskih klubova.

Ovaj savjet preporučam osobama u srednjoj  dobi jer, ma koliko se osjećali mladi duhom, tijelo ipak pamti naš JMBG!

Vezana tema:

Prehrana trkača: Zakačila sam se na aronija original prirodni sok

 

[divider]O AUTORICI [/divider]

 

Alenka Brozina

Dr. Alenka Brozina, specijalist internist, zaposlena je opatijskoj Thallassotherapiji. Duži niz godina bavi se sportskom kardiologijom, funkcionalnim testiranjem sportaša i dijetoterapijom.

U slobodno vrijeme proučava kliničku fitoaromaterapiju. Kao liječnica, naglasak stavlja na holistički (cjelovit) pristup čovjekovom zdravlju.

Voditeljica je Udruge Centar Adenium čiji je cilj promicanje kliničke fitoaromaterapije i holističke medicine.

 

Alenka Brozina