Ako ste upravo počeli trenirati, pročitajte ove poruke liječnice

trening trcanja i pregled srca
trening trcanja i pregled srca

Treniranje u srednjoj dobi je cool. No, vaše srce mora izdržati fizički napor, a to može potvrditi isključivo kvalitetan kardiološki pregled

Redovita tjelovježba zajedno sa zdravom prehranom je u vrhu piramide preporuka za očuvanje zdravlja. Svakodnevno smo preplavljeni savjetima o tome da bismo trebali vježbati, ali se rijetko zagledamo i u drugu stranu medalje.

Ovim postom nemam namjeru umanjiti ili diskreditirati učinke fizičke aktivnosti na naše zdravlje, nego usmjeriti čitatelje na važnost preventivnih zdravstvenih pregleda prije uključivanja u proces fizičkog treninga. Da li uopće smijemo vježbati i kolikim intenzitetom? Da li doista znate u kakvom je stanju vaše srce (osim kada ste zaljubljeni)?

Odlučili ste upisati fitness program, možda ste odlučili početi trčati, shvatili da vam se sviđa pa se želite okušati u jednom od (polu)maratona no, jeste li ikada obavili kardiološki pregled s elektrokardiogramom  (zapis rada srca) ili se prepustili internisti-kardiologu da vas pregleda kako bi isključio postojanje različitih šumova na srcu?

Vjerojatno se sada pitate kakve veze jedno ima s drugim, a odgovor je jednostavan: Vaše srce mora izdržati fizički napor, a to može potvrditi isključivo kvalitetan kardiološki pregled. Prema smjernicama europskog kardiološkog društva, fizička aktivnost se preporuča i kod osoba koje boluju od bolesti srca i kardiovaskularnog sustava.

Najčešće se radi o arterijskoj hipertenziji ili preboljelom infarktu srca. Takve osobe su svjesne svojeg zdravstvenog stanja i redovno provode liječničke preglede na kojima ih liječnik (internist kardiolog) savjetuje o dozvoljenim fizičkim aktivnostima. Za razliku od njih, drugoj skupini preporučam:

• Prije upuštanja u razne trenažne procese obavezno napravite preventivni pregled

• Isključite bolest kardiovaskularnog sustava

• Imate dijagnozu? Svakako uradite dodatne dijagnostičke pretrage u svrhu planiranja individualnog treninga

• Ukoliko se uključujete u trenažne procese, nikako samoinicijativno ne planirajte i provodite trening već se konzultirajte s stručnom osobom u većini fitness centara i sportskih klubova.

Ovaj savjet preporučam osobama u srednjoj  dobi jer, ma koliko se osjećali mladi duhom, tijelo ipak pamti naš JMBG!

Vezana tema:

Prehrana trkača: Zakačila sam se na aronija original prirodni sok

 

[divider]O AUTORICI [/divider]

 

Alenka Brozina

Dr. Alenka Brozina, specijalist internist, zaposlena je opatijskoj Thallassotherapiji. Duži niz godina bavi se sportskom kardiologijom, funkcionalnim testiranjem sportaša i dijetoterapijom.

U slobodno vrijeme proučava kliničku fitoaromaterapiju. Kao liječnica, naglasak stavlja na holistički (cjelovit) pristup čovjekovom zdravlju.

Voditeljica je Udruge Centar Adenium čiji je cilj promicanje kliničke fitoaromaterapije i holističke medicine.

 

More from Alenka Brozina

Kako najbolje znati da li su se naporni treninzi isplatili?

Ako radite krivo ovo je test koji će vas spasiti...
Saznaj više

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *