Ako voliš grad koji teče, na tvom uhu trebao bi biti crnac s turbanom

Jer sve što ima karakter, godine ne brišu…

Motiv crnca s turbanom, takozvanog riječkog ‘Morčića’, zadržao je svoju popularnost preko pola tisućljeća (za ove koji još nisu popili jutarnju kavu pa im je teško izračunati: 500 godina).

Što to znači?

Da govorimo o motivu koji je bio jednako atraktivan dami Katarini Krasnoj u 1689.g., kao što je danas instagramuši MissStyleZg89. To znači da govorimo o venecijanskom balu prije 500 godina ili bijesnom subotnjem izlasku od prekjučer, kako god okrenemo Morčić was there.  ;)

Danas, od baka iz Primorja pa sve do zagrebačkih modnih influencerica, često možemo vidjeti crnca s turbanom kako maše ispod bakine marame na glavi ili pak Instagram fen frizure. Bez obzira na generacije i podneblje, Morčić već desetljećima tiho ali moćno upotpunjuje kombinacije žena, djevojaka i baka, pričajući priču koja je započela venecijanskim trendovima iz 17. stoljeća.

Naušnice Morčići - ručni rad zlatarnice Rodić
Naušnice Morčići – ručni rad zlatarnice Rodić

Naime tada je velik utjecaj Venecije za Riječane značio i integriranje trendova – kako u modi, tako i u izradi nakita. Venecijanski zlatari nudili su ono što je narod tražio – trend orijenta. Za tadašnje venecijanske i riječke dame, motiv crnca s turbanom značio je nešto daleko, egzotično i zanimljivo. Specifičnom tehnikom emajliranja, koja se prenosila s generacije na generaciju, stvarali su se broševi, privjesci ali i ukrasi za dom – a sve s likom popularnog crno/bijelo/crvenog Morčića.

E sad, činjenica da su se neke davne 1650-e trendovi instantno prelijevali s venecijanske špice na onu u Rijeci, nimalo ne čudi. No, da danas na portalu Cool klub pišemo o istima i dalje jednako popularnima, to je već nivo. Objašnjenje je jednostavno: Sve što traje, ima karakter.

Može i poetičnije: Sve što ima karakter, godine ne brišu.

Danas pored svoje estetske i ukrasne namjene, ovaj je motiv često je znak identiteta i oznaka pripadnosti Rijeci, Kvarneru i općenito primorskim krajevima. Tako da, ako voliš grad koji teče, osim naljepnice na autu valjalo bi staviti i Morčiće na uši.

Hvala na čitanju!

More from Tena Cuculić

Konavoske naušnice su cool modni dodatak, a evo i zašto

U staro doba u Konavlima točno znalo kakve tko naušnice nosi. Dok...
Saznaj više

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.