Search
Close this search box.
cool novi logo header
itsok!

Bankrot Detroita? Evo četiri pozitivne priče o poduzetništvu

Da, grad je bankrotirao, ali ove priče a u jednoj se spominje i DJ iz Hrvatske, pokazuju pozitivne primjere  poduzetnika koji iznova grade jedan od najvećih gradova u Americi


Agencija AP u petak je javila je da je Detroit, nekadašji simbol snage industrije SAD-a, postao najveći grad u Americi koji je objavio bankrot nakon dugogodišnjeg pada populacije i proizvodnje automobila. U gradu koji bi ‘progutao’ Boston, Manhattan i San Francisco danas ne živi više od 700.000 tisuća ljudi.

Ne pamti se toliki porast ubojstava, paleži i razbojstava u jednome američkom gradu u novijoj povijesti. Nestaju škole i vrtići. U neke dijelove grada, baš kao i u New Yorku ’80-tih, policija i druge gradske službe i ne zalaze. No, i u tom i takvom Detroitu, ‘gradu duhova’, postoje deseci pozitivnih primjera ljudi koji čine sve kako bi grad ponovo podigli na noge.

Cool KLub je istražio i pronašao desetke priča od kojih smo odabrali ove četiri. U jednoj od njih manju je ulogu odigrao i DJ iz Hvatske. Vidjet ćete na koji način. Svijet je uistinu postao globalo selo. A selo je manja sredina, mjesto na kojem si svi možemo pomoći – ako to želimo.

Ovo su dakle priče koje pokazuju da nikad, ali baš nikad ne smijete dizati ruke. Ma što da vam se dogodilo!

.
[divider]PRIČA PRVA [/divider]

Kako je veteran silicijske doline postao heroj koji ne odustaje .

kucaJerrya Paffendorfa jednog je jutra probudila zvonjava mobitela. Bilo je pola osam. Još bunovan, dohvatio je iPhone i imao što vidjeti. Na fotografijama koje su stigle u porukama vidio je zgarište. Bio je to njegov  Imagination Station. Zamišljen kao mjesto za okupljanje susjeda, ispunjeno kulturom i dobrim vibracijama.

‘Mary i ja ušli smo u auto i brzo se odvezli na zgarište. Netko nam je rekao da su požar uzrokovala djeca koja se se u blizini igrala petardama. Nemam pojma. Nismo imali neprijatelja.’ Da bi uopće stigao na požarište Jerry je posudio automobil od svog punca jer je njegov Ford Explorer ukraden za vrijeme Superbowla. U vrijeme nastanka ove priče (svibanj 2013.) punčev automobil vozio je tri tjedna, pa su mu i njega ukrali.

‘Takve se stvari dešavaju u Detroitu. Kada sam pokušao prijaviti prvu krađu za to mi je trebalo tri dana. Zvao sam na stotine puta i ništa. Na kraju sam snimio poruku i poslao je online nekom DJ-u koji na netu za pet dolara od vašeg glasa čini čuda. Glas pretvara u techno stvari. Ispostavilo se da je tip iz Hrvatske. On je moj glas na COOL način pretvorio u techno pjesmicu koju sam postavio na SoundCloud, pod nazivom ‘Detroit Police Department Stolen Car.’ Postao sam mjesni junak.’

 (DJ Mental Blue nalazi se na Facebooku)

Nakon požara Jerry je pozvao prijatelja i zajedno su napravili mural. Na muralu piše: „It’s ok!“ (pogledajte naslovnu fotografiju). To je moj PR kaže Jerry. Imagination Station kupio je za 6000 dolara, renovirao i bila je to prva investicija ‘dobre volje’ u grad koji je doselio prije četiri godine.

Jerry je jedan od poslom pregaženih junaka Silicijske doline. U Detroit je stigao privučen pričom o razvoju grada. Tehno freak opčinjen tehnologijom sada se silom prilika uči kako umjesto tehnoloških rješavati životne probleme. Pokrenuo je startup tvrtku Loveland Technologies i kreirao stranicu pod nazivom Zašto da to ne posjedujemo? “Why Don’t We Own This?”

Njome pokušava rješiti problem s napuštenim nekretninama. Jedan od gorućih u Detroitu. Ima ih na tisuće i prodaju se i za nekoliko stotina dolara. No, kao i kod nas, problem je u birokraciji.

Da bi u Detroitu nešto kupili trebate živaca, a tu Jerryeva stranica nudi rješenje jer pojednostavnjuje taj proces – u nekoliko sekundi nudi informacije o nekretninama svim potencijalnim kupcima ili najmoprimcima.
Ovo je kap u moru kada se u obzir uzmu dugovi od nekoliko desetaka milijardi dolara i tisuće problema, ali upravo je Jerryeva stranica jedan od pokazatelja kako se na jednostavan način i u kratkom vremenu neki problemi rješavaju sami od sebe. 

Nastavite čitati drugu inspirativnu priču ili klikom na broj odaberite stranicu

Claudio Kramaric

Savjetnik za #svedigtialno za male i velike tvrtke. Specijalist za e-trgovinu, internet marketing i sadržaj. Predavač na Algebri. Poduzetnik. Osnivač CoolKluba i direktor tvrtke CoolMedia d.o.o. Obožava pisanje i trčanje. Pratite me na>>>