Search
Close this search box.
cool novi logo header
Štapići za sushi

BE COOL: Odakle štapići za sushi i kako ih koristiti?

Štapići za sushi i kako ih pravilno koristiti u pet jednostavnih savjeta

Volite sushi? Ja da. Unatoč rastućoj gastro ponudi u Zagrebu ipak mi je i dalje najdraži onaj u Takenoku. S druge strane najbolji sushi na svijetu priprema moja Barbara. E sad. Iako smo već godinama u prilici gostiti se ovim specijalitetom u razgovoru se uvijek nađe netko kome štapići za sushi prave problem pa suši nije ni probao.

Ajoj.

Bespredmetno je tumačiti da ‘štapiće’ mogu odbaciti i jesti kako im drago, a kada spomenem da je sasvim OK suši jesti prstima jer je i zamišljen kao street food malo zastanu i promisle ali već vidim da razgovor ne vodi nigdje. Novo pivo i ajmo malo o tekmi…

‘Man with one chopstick goes hungry’ (Konfucije)

Upravo zato, dok odmaram od silnih excellica koje mi zadnjih dana prave društvo, prikupio sam dovoljno materijala za post iz naslova:

Kako pravilno jesti i kako se pravilno koristiti štapićima u bilo japanskom restoranu (a ne izbiti oko!)

Kao i uvijek, polazište je Wiki. Od tuda i odgovor odakle potječu ova drvena pomagala koja nas u paru dočekaju umotana u papir (btw u jednom restoranu u Barceloni dobio sam tako cool par štapića da sam tražio novi, a ovaj spremio kao suvenir).

Prvi primjerci pronađeni su u grobnicama u središnjoj Kini u provinciji Henan. Isprva su ih koristili isključivo kao kuhinjska pomagala za pripremu jela. Bili su izrađeni od bronce i mogli su poslužiti kao miješalice u kipućoj vodi. Otprilike oko 400. godine stigao je prvi boom stanovništva pa su se zalogaji, očekivano, smanjili, a štapići pretvorili u jedaći pribor.

Prema portalu History.com, uži dijelovi pri vrhu idealno su obuhvaćali manje zalogaje hrane. Manji zalogaji, kako je poznato svima koji su na dijeti ili paze što jedu ili znaju kako istinski uživati u hrani, itekako pomažu prilikom mršavljenja.

Konfucije je upotrebu noža smatrao posve nepotrebnim nasiljem nad hranom, pa su štapići postali nešto kao znak mira i pomirenosti duha.

Jednostavno je: manjim zalogajima produžujete vrijeme trajanje obroka, mozak stigne shvatiti o čemu je riječ pa na vrijeme, a puno prije repeta, pošalje organizmu poruku: nismo više gladni.

Rezultat: umjesto duplih porcija svačeg, sporovoznom (i zdravijom) ishranom dogurao sam do manjih porcija.

No, da se vratimo na štapiće. Manji komadi i sporija ishrana iskazali su se i tada. Trend se polako proširio Azijom, a popularnost štapića polako je istisnula ‘beštek’. Dodatni impuls tom trendu dao je Konfucije utjecajni filozof i vegetarijanac. On je upotrebu noža smatrao posve nepotrebnim nasiljem nad hranom, pa su štapići postali nešto kao znak mira i pomirenosti duha.

Kao potvrdu onog što sam već rekao pronašao sam i na stranici diet.com na kojoj stručnjaci predlažu da bez obzira na tip hrane pokušate koristiti štapiće što češće i tako počnete jesti manje i sporije te istinski uživati u hrani.

Štapići za sushi kako ih koristiti?

Kao i sve nepoznato i ovo će se na početku činiti nemogućom misijom. Nije jednostavno s vilice prijeći na štapiće! Ali, ako želite posjetiti taj japanski restoran, a neugodno vam je tražiti vilicu i nož tamo gdje sav narod jede štapićima evo nekoliko cool savjeta

» Izbjegavajte nabijati hranu s vrškom štapića po principu nabit ću nešto… Umorit ćete se!

» Izbjegavajte štapiće držati prenisko, uhvatite ih na gornjoj trećini.

» Štapići su množina dakle koristimo ih u paru. S jednim nećete napraviti ništa.

» Slobodno se pomognite prstima, nije nepristojno!

» Kada ste gotovi odložite ih jednog pored drugog, nemojte ih ostaviti prekrižene.

Za pravilno držanje štapića potrebna je praksa, ovo je video koji će vam dati sve druge odgovore.

ボン食欲 (Dobar tek!)

CoolKlub

CoolKlub autori