Bili smo u… Pogledajte Le Corbusierovo remek djelo!

le corbusier
le corbusier

U povodu rođendana slavnog Le Corbusiera proteklog smo tjedna posjetili Heidi Weber house ili Centar Le Corbusier uz istočnu obalu jezera Zürichsee


Rođen 6. listopada1887. Le Corbusier drži istaknuto mjesto u modernoj umjetnosti kao arhitekt, slikar i spisatelj koji je presudno utjecao na suvremenu svjetsku arhitekturu 20. stoljeća. U Zürichu, uz istočnu obalu jezera Zurichsee, uz predivno ozelenjenu šetnicu nalazi se Heidi-Weber mudeum house ili Centar Le Corbusier, privatni muzej umjetnosti posvećen radu ovog poznatog francuskog arhitekta, rođenog u Švicarskoj.

Pa krenimo redom. Od kraja. Ovo je Le Corbusierovo finalno remek djelo. Remek djelo po jedinstvu u koje je uklopio arhitekturu, interijer, design namještaja, skulpturu, pisanje i slikarstvo.

le corbusier7
Remek djelo: Prvi put se Le Corbusier odrekao armiranog betona i kamena, pa je ova kuća u cijelosti izgrađena od čelika, emajla i stakla

Zasluga za ovakvo objedinjavanje je na [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/10/heidi-weber.jpg#”]Heidi Weber[/lightbox], istaknutoj kolekcionarki i dizajnerici interijera, koja je prepoznala njegovu vrijednost i 1960. naručila projekt za ovu kuću, čija igra prostora vas vuče da istražite svaki kutak i sve prostorne mogućnosti. Le Corbusier je svoja istaknuta načela, kojima je lupio pečat moderne arhitekture, sveo na 5 točaka:

1. Slobodno prizemlje objekta sa stupovima
2. Slobodan tlocrt – fiksni su samo stupovi, pregradni zidovi se mogu stavljati proizvoljno;
3. Slobodno pročelje – mogu se varirati po potrebi
4. Maksimalno ostakljenje
5. Ravan krov – krov više nije beskoristan i služi kao zamjena gabarita/tla koje je zgrada oduzela od krajolika

Sva načela je primijenio i na ovoj kući, međutim po prvi put se Le Corbusier odrekao armiranog betona i kamena, pa je ova kuća u cijelosti izgrađena od čelika, emajla i stakla. Beton je korišten samo kod unutarnjeg stubišta i vanjske rampe koja povezuje sve etaže.

Kuća je koncipirana kao dvoetažni studio, a iznad ravnog krova postavljena je “lebdeća” krovna konstrukcija koja štiti od sunca i kiše. Time je postigao i odličnu atmosferu na krovu, na kojem natkriveni možete uživati u pogledu na malo umjetno jezero ispred kuće i predivno travnatu, zelenu okolicu.

 

Krov nema nadozida niti ikakvih ograda, već samo u zakrivljenoj liniji postavljenu klupu za sjedenje duž prohodnog dijela krova koja čini jedinu barijeru. Muzej nema niti vanjskih ograda, pa mu se pristupa slobodno, sa svih strana.

Emajlirane ploče u osnovnim bojama i staklo čine glavni volumen zgrade. Ploče su standardnih dimenzije, trećina veličine od raspona čeličnog nosača, a boje su ritmički raspoređene po cijelom vanjskom omotaču.

Bježeći od monumentalnosti tradicionalnih muzeja, Le Corbusier umjetnička djela stavlja u intimnu, gotovo kućnu atmosferu, gradeći kuću prema modelu proporcije ljudskog tijela, gdje jedan modularni element iznosi 2,26m. Koliko je visok prosječan čovjek kada digne ruku.

le corbusier4

Heidi Weber je također zaslužna i za dan danas mega popularne komade njegovog namještaja, tu je odigrala ključnu ulogu. Njezina kreativna zaljubljenost je oživjela LCov entuzijazam, pa su kao partneri odlučili nastaviti suradnju i na proizvodnji namještaja, čiji prototipovi do tada nisu nailazili kupce.

Mjesto za proizvodnju je pronašla u blizini svog studija, a proizvodnja je uključivala 4 stolice i jednu fotelju, u maloj seriji (25 prototipova). Namještaj je odmah postao popularan, te se baza obožavatelja proširila van granica Švicarske, uključujući i SAD.

Pošto se nije htjela limitirati na samo jedan aspekt Le Courbisierovog djela, niti postati industrijska buisiness-woman odlučila je svoja produkcijska prava prodati talijanskog firmi “Cassina”, te je kasnije, s obzirom na broj narudžbi, proširila autorizaciju, dodjeljujući licence za Europu, a 25 godina kasnije i za SAD.

 

[divider]O AUTORICI  [/divider]

martina moze

Martina Erceg je magistra arhitekture sa višegodišnjim iskustvom rada na obiteljskim kućama, stambenim, poslovnim i medicinskim objektima, uključujući i rad na interijerima.

Dovoljno je čuti njen citat pa da razgovori o arhitekturi počnu:  ‘Zelenilo volim vidjeti samo u tudjem dvorištu!’

 

 

 

More from Barbara Strelar
Pogodite tko prodaje svoj penthouse za ‘tričavih’ 50 milijuna baksa
Američka tv postaja CNBC objavila je vijest o prodaji penthousea s vjerojatno...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.