Search
Close this search box.
cool novi logo header
Brand ne stvaraju analyiticsi i landing pagevi, stvara ga vaša strast

Brand ne stvaraju analyiticsi i landing pagevi, stvara ga vaša strast

Stvara se dojam da je dovoljno podesiti analitiku, napraviti kvalitetan SEO, otvoriti stranicu tvrtke na društvenoj mreži, pokrenuti AdWordse i novac stiže. To uopće nije tako lako!

U petak, 25. travnja pratili smo OMGcommerce konferenciju u organizaciji Netokracije, sjajna konferencija, organizacija na visini i šteta što se neki predavači nisu bolje pripremili, ali svejedno bilo je dobro. Uz networking što i jest bio smisao, izlagači na OMGcommerce su nas doslovce stavili pod kišu podataka, analiza, tablica o prodaji, mogućnostima praćenja kupaca online ili offline. Najavi novih Universal analyticsa… Nevjerojatno mnogo podataka u samo jednom danu, a nismo takoreći ni zagrebli po površini!

Može se lako steći dojam da će danas vaš brend zaživjeti na Facebooku. Da ćete uz društvene mreže kao što je Twitter, Instagram ili Pinterest i Tumblr gotovo besplatno polučiti uspjeh. Spominju se ‘fore’ koje će pojačati prodaju. I, da ne bi bilo zabune, ja se s njima djelomično slažem. Također, slažem se da neke platforme uistinu umanjuju troškove promocije vaših proizvoda ili usluga jer putem njih zasigurno će start troškovi biti značajno manji od onog što se prije 20-ak godina moralo uložiti kako bi se došlo do šire publike. I tu sve krene…

Do nedavno sam i ja čvrsto vjerovala u moć društvenih mreža, direktnu vezu s vašim kupcem, mogućnost da mu se svidite. Mogućnost da poruku o svom proizvodu dijelite, prenosite i tako širite krug svojih kupaca. I sve se to doista može i dogoditi, ali u stvaranju brenda ne možete preskočiti prvi i osnovni korak – morate imati priču, proizvod i uslugu koju će vaši klijenti željeti i voljeti. 

I ne samo priču, nju može osmisliti marketinška agencija, copywritter može dati predobar savjet, ali ako to niste Vi – šteta truda, može se dogoditi da plešete ‘jedno ljeto’ i onda glazba staje, a prizemljenje je bolno.

Joann Johnston na OMGcommerce dala je super savjet: “Koncentrirajte se na kupca, a ne na tehnologiju.

Zato je moja preporuka, neka vam tečaj Internet marketinga i sva znanja budu tek dio puno veće slike. Ja sam svoj završila prije ‘samo’ dvije godine i jedino što mogu reći je da se od tada do danas u tom segmentu gotovo sve promijenilo. Moram priznati da je sve te promjene jako teško pratiti i da sve više počinjem sumnjati u online servise koji nas prate kao ‘Veliki brat’. Vojske ljudi koje u svojim redovima imaju veliki online igrači (webshopovi, jeftine ponude, retaileri) imaju najviše analitičara koji su ništa drugo nego moderni tragači koji nas prate u stopu.

Sati i sati provedeni ispred ekrana, razni pokušaji da zaplijene pažnju publike i opet… Da li su oni ti koji će stvoriti ili slomiti vaš brend?

Da li svi oni mogu polučiti uspjeh kakav je, na primjer, postigao Kreativni laboratorij iz Velike Gorice prodajući londonskom Harrodsu ekstra djevičansko maslinovo ulje ‘Golden olive oil’ pomiješano s listićima čistog zlata. Cijena bočice ulja je 750 funti ako me sjećanje ne vara. Ideju je osmislio poduzetnik kojega je gonila strast da učini nešto važno i dobro.

Apple? Microsoft, pa i Facebook? Uspjeli su i bez analyticsa i analiza. Danas im služe ali, nemojmo zaboraviti što je bilo na početku – STRAST.

Hoću reći iza stvaranja uspješnog brenda ne stoji četa analitičara, web developera, SEO stručnjaka, community managera i druge ekipe. Iza uspješnih proizvoda, brandova uvijek stoji strast, stoji vizija i stoji iskustvo koje taj proizvod stvara ili usluga koju pruža vašem kupcu.

Vezane teme:

KVIZ za sve: Internet marketing i pet trendova za koje morate znati

5 preduvjeta neuspjeha

Barbara Strelar