Search
Close this search box.
cool novi logo header
SADRZAJNI MARKETING

Content marketing: Marketinške agencije kod izdavača u potrazi za znanjem

Rijetko koja agencija može reagirati dovoljno brzo i skrenuti pažnju publike na određeni brand jednakom brzinom kako to čine izdavači sa svojim sadržajem

Ok, ok. Nakon 15 godina u novinarstvu i izdavaštvu pa malo dodatne škole postao sam PR manager i to u jednoj od najvećih i vrlo stabilnih agencija u Hrvatskoj. Nije mi trebalo puno da shvatim princip rada. Imaš klijenta s određenim budžetom i taj budžet nastojiš ispuniti kvalitetnim sadržajem, oglasima i PR-om. Jamčiš kvalitetan posao, povrat investicije i to je to (jasno je da sam ovo pojednostavio do kosti).

U proteklih mjesec dana dvije digitalne agencije najavile su početak suradnje s BuzzFeedom i Mashableom – žele učiti kako se stvara kvalitetan sadržaj i u nj ubaciti svoje brandove

Potom sve prodano isplaniraš kroz godinu dana. Potom rješavaš tjedan za tjedan: velike kampanje, lounchevi pa male kampanje, konferencije za novinare. Sve je jasno kao dan jer imaš excellicu koja ti govori što, kada i kako. Za neplanirane situacije accounti dodatno zasuću rukave, a tu je i PR odjel koji ‘pegla’ sve po potrebi.

Što ne valja s ovime?

U principu to da svo vrijeme postoji ‘sveta knjiga’ koja ne trpi odstupanja i rekaciju ad hoc u trenutku kada se većina tvoje publike ponaša kao dijete s dijagnozom AdHd-a. U jednom danu pregleda desetke stranica, ‘izvrti’ milijun statusa i dijeli jednako toliko priča, a ono malo vremena kojeg ima za televiziju, provede provjeravajući ‘tvitove’ ili statuse na FB-u. Dok ovo pišem, pregledao sam svoj profil na Linkedinu, pročitao post o bananama i njihovoj energetskoj vrijednosti i stigao pogledati kratki video kako neki Kolumbijski kostolomac Neymaru trga treći kralješak.

Dakle, govorim o SADA, bez excellica u kojima se viralan sadržaj i sudjelovanje u online svijetu nigdje ne spominje (osim u bannerima). Specijalizirane digitalne agencije na korak su do ovog savršenstva ali i njima je postalo jasno da moraju još učiti o sadržaju. Pogodite od koga? Digitalnih izdavača. Novinara, urednika. O tome je ovaj post.

Idemo dalje.

U vrijeme content marketinga ili sadržajnog marketinga, sve je više brandova koji objavljuju vlastiti sadržaj (Red Bull, Coca-Cola). Po tome ni Hrvatska nije izuzetak, stranice poput volimmeso.hr (PIK) ili slastistike branda Zvijezda postoje jer smatraju da imaju sadržaj vrijedan pažnje (pogodite tko stvara taj sadržaj!).

Postaje jasno da je mnogo bolje pustiti sadržaj profesionalcima koji znaju što s njime da bi postigao svoj puni potencijal ili da bi određeni brand osvojio pažnju. U tom slučaju jako zanimljiv post objavljen je na stranicama digiday.com:

Ukratko, kao produžena ruka brandova, agencije su primjetile da same ne postižu kvalitetne rezultate jer u svojim redovima jednostavno nemaju one koji bi mogli predvidjeti što će ljudima biti zanimljivo. Novinare. Ako netko, onda oni znaju namirisati priču kilometrima daleko!

ČITAJTE JOŠ: Content marketing: 4 klopke jeftinih ponuda za stvaranje sadržaja

 

A kada protiv nekoga ne možeš ti se s njime udruži! Ovaj recept primijenila je agencija DigitasLBI. Ta je ekipa zaključila da im uvelike može pomoći suradnja s BuzzFeedom, možemo reći: proizvođačem viralnog sadržaja. U tjednu iza nas agencija je i službeno potvrdila suradnju i istaknula kako želi naučiti ‘što više o BuffFeedu i njihovu načinu pristupa digitalnom sadržaju’.

I sad potvrda ranije izrečenoga:

Želimo trenirati svoje ljude da više razmišljaju kao redakcija, moramo bolje razumijeti stvaranje sadržaja povezanog s brandom koji će u svako doba zadovoljiti apetit najšire publike”, rekao je Atit Shah, kreativni direktor DigitasLBi.

Nije gotovo. Uz DigitasLBI, proteklog mjeseca još je jedna agencija krenula u sličnom smjeru. Iz digitalne agencije 360i (tvoraca fenomenalne kampanje Wake up and smell the bacon) objavili su svoje planove kako namjeravaju početi koristiti Mashable Velocity, platformu koju urednici tog medija koriste kako bi prepoznali, predvijdeli i popratili vijek nekog viralnog sadržaja. 360i taj će alat koristiti da u cijelu priču ubaci i ‘svoje’ brandove i tako stvara kampanje koje će njihovim brandovima osigurati dovoljno pažnje.

Mogućnost da vidimo koji sadržaj ima potencijal viralnog omogućit će nam da i mi budemo korak ispred”, rekao je Matt Wurst, glavni i odgovorni za sadržaj na društvenim mrežama.

Poanta?

U oba slučaja, kada govorimo o sadržaju na webu, izdavači znaju što agencije ne znaju. Stvar je u praksi. Desetljećima su novinare i urednici učili što treba dati publici. Desetljećima su agencije svoj posao radile oslanjajući se na godišnje planove. Dakle, nije problem neznanja nego prakse. Jednako kao kada bismo od novinara/urednika očekivali da postane marketingaš – uvijek bi dio njega gledao kako da zadovolji publiku (a ne klijenta, odnosno brand, što je dakako neprihvatljivo).

S druge strane, kolikogod se trudili, u agencijama neće biti u mogućnosti stvoriti kvalitetnu poruku, a da potrošač ne osjeti da je riječ o reklami jer su pod velikim pritiskom brandova koji pošto poto traže da (p)ostanu dovoljno relevantni. Dakle i njima treba praksa.

I tako dolazimo do suradnje agencije i tvoraca sadržaja. Iako suradnja traje kratko vrijeme, Adam Shlachter, zadužen za medije u DigitasLBI, istaknuo je kako im suradnja s BuzzFeedom već donosi pozitivne pomake. BuzzFeed je njegovu ekipu podučio kako već samo kraćenje nekog videa može imati velik utjecaj na njegovo širenje društvenim mrežama.

Najvažnije od svega, a što ističu u objema agencijama jest – BRZINA. Naviknute na zakup medijskog prostora i metodologiju komuniciranja određene poruke u određeno vrijeme agencije ne pogađaju bit jer sporost i dugoročno planiranje nije u habitusu weba koji traži brzinu.

U starom svijetu oglašavanja postojao je redoslijed. Danas, kada ljudi skaču s jedne stranice na drugu, u stalnoj potrazi za dobrim sadržajem, samo oni koji su dovoljno brzi i spremni na rekaciju bit će zamijećeni”, smatra Shlachter.

I da zaključimo, ovo nije jednosmjerna ulica. Dok pomaže agenciji i BuzzFeed koristi vrijeme kako bi naučio kako DigitasLBI funkcionira. Pogodite tko će u budućnosti biti prvi pick DigitasLBI-ja za suradnju i kakav se cool sadržaj krije u toj surdanji!

Vezani sadržaj:

Content nije pizza koju naručite kada ste lijeni kuhati

Claudio Kramaric

Savjetnik za #svedigtialno za male i velike tvrtke. Specijalist za e-trgovinu, internet marketing i sadržaj. Predavač na Algebri. Poduzetnik. Osnivač CoolKluba i direktor tvrtke CoolMedia d.o.o. Obožava pisanje i trčanje. Pratite me na>>>