Search
Close this search box.
cool novi logo header
Content marketing nije pizza

Content nije pizza koju naručite kada ste lijeni kuhati

Content marketing znači komunicirati s klijentima i korisnicima bez jeftinih pokušaja ‘uvaljivanja’ svojih proizvoda i usluga

Tekst prenosimo u cijelosti uz dopuštenje autorice Martine Lovrić, autorice bloga Marketing Bites.

.

Sigurna sam da ste u posljednje vrijeme primijetili kako je Content marketing sve češća tema članaka i blog postova. Ako još niste, obratite pažnju. Evo nam novog univerzalnog rješenja za sve probleme kao što su to prije godinu – dvije bile društvene mreže.

Da ne bi bilo zabune – Content marketing znači komunicirati s klijentima i korisnicima bez jeftinih pokušaja ‘uvaljivanja’ svojih proizvoda i usluga. To je strategija koja kreće od pretpostavke da poslovni subjekt treba kontinuirano i na prepoznatljiv način osiguravati vrijedne informacije klijentima što će oni nagraditi potrošnjom i lojalnošću.

Žalosno je što većina onih koji bi željeli ‘isprobati’ Content marketing ne bi znala prepoznati kvalitetni sadržaj niti da ih ugrize za nos.

Još je žalosnije što je većina onih koji znaju kako ga kreirati bez posla ili svedena na masovnu proizvodnju sadržaja, a vrhnje ubiru neki drugi ‘stručnjaci’ koji su uočili priliku za brzu zaradu.

No, kao što vas za obavljanje posla Community managera ne kvalificira to što ste mladi i koristite par društvenih mreža, niti to što ste pisali lijepe sastavke u osnovnoj školi ne jamči da možete kreirati dobar sadržaj. Ne vjerujete? Prema podacima Content Marketing Institute-a od 94% marketingaša koji koriste Content marketing samo 45% ima osjećaj da postižu željene rezultate.

Kod nas, sigurno, takvim rezultatima kumuje i općeprihvaćeno shvaćanje Content marketinga koje bi, otprilike, glasilo ovako: složite par članaka tjedno, popikate u svakom ime branda na pet mjesta i zamotate svoju besramnu reklamu u priču o dobrobiti klijenta. Zatim polinkate pola svoje web stranice u tekstu, i dogodi se čudo.

Ako ne odmah, onda kada članak shareate na društvenim mrežama. A ako to ne upali, uvijek na tim istim društvenim mrežama možete objaviti humoristične ili sladunjave sličice sa svojim logom, i tako skupiti te proklete lajkove. Znači, članci u kojima govorite samo o sebi + pokradeni sadržaji na društvenim mrežama = Content marketing. Ili ne baš?

Što vam je onda činiti ako želite da vaš sadržaj daje opipljive rezultate?

• Prvo, shvatite da uspjeh preko noći ne postoji.

• Drugo, vaše je korisnike baš briga za vas osim ako možete riješiti problem koji ih trenutno muči.

• Treće, čim dođe netko novi, bolji i povoljniji – zaboraviti će vas.

• I četvrto, većina je dovoljno pametna i educirana da prepozna samopromociju i sponzorirani sadržaj.

 

Pokušavam li vas odgovoriti od kreiranja sadržaja? Nikako! Za startup ili tvrtku s ograničenim marketinškim budžetom Content marketing je dobar način za usmjeravanje pažnje na sebe i proizvode ili usluge koje nudite. Kako čudotvorni članci ipak ne postoje, želite li kreirati sadržaj koji će ostvariti opipljive rezultate, stvari treba postaviti ovako:

Definirajte ciljanu publiku. Tko je korisnik za kojeg pišete i kojem pokušavate nešto ‘prodati’? Što ga muči? Možete li mu pomoći tako da ga informirate, zabavite ili educirate? Što ga to ‘dira u žicu’, odnosno potiče njegove osjećaje? E, toj temi se posvetite i još dodajte onaj posebni ‘začin’, nešto što će vaš uradak učiniti različitim od stotina drugih.

Također, sadržaj nisu samo članci. Na raspolaganju su blogovi, e-knjige, studije slučaja, vodiči, newsletteri, video materijali, objave za medije, aplikacije, infografike, online istraživanja, webinari. Nismo u Kamenom dobu. Većinu njih možete napraviti sami koristeći besplatne, ili bar priuštive alate i servise kao što su Piktochart za infografike,iMovie za video materijale, SurveyMonkey za istraživanja, MailChimp za newslettere. Žao mi je, nema izvlačenja – vaš sadržaj treba biti multimedijalan.

Kada odredite što ćete kreirati, za koga i u kojoj formi, vrijeme da sastavite Content kalendar i isplanirate resurse. (Osim ako niste Superman i sve možete sami.) Pojednostavljeno: odrediti ćete što i kada objavljivati. Primitivna Exel tablica sasvim je dovojna. Slobodno ubacite i koju boju. Uglavnom, nemojte pretjerivati s prečestim objavama. Iscrpiti ćete sebe i dosaditi publici.

Kada dođe vrijeme da svoj sadržaj pustite ‘u bijeli svijet’, u svom bogatstvu društvenih mreža koje vam stoje na raspolaganju, treba odabrati one koje koristi ciljana publika, a zatim ih ograničiti na one kojima uspješno vladate. Sadržaj se kreira zato da bi se dijelio.

 

Uz vlastite kanale uvijek je dobro detektirati blogove i blogere, stranice i autore, zajednice, novinare i sve druge koji utječu na ciljanu publiku. Oni su također publika kojoj se obraćate, a koja može bitno povećati doseg sadržaja koji ste proizveli. Ne treba vam čarobni štapić da biste ih pronašli.

Obično pretraživanje putem tražilica biti će dovoljno. Samo, budite oprezni kada nekoga krenete ‘povlačiti za rukav’. Sadržaj koji im nudite mora se poklapati s temama koje inače prate. Personalizirajte pristup i referirajte se na neku sličnu temu koju su već obrađivali da ne bi izgledalo kao da ste ‘pali s Marsa’.

Ovih par smjernica dovoljno je za početak (a optimizacija sadržaja za tražilice biti će tema nekog budućeg posta). Kako ćete iskoristi mogućnosti koje pruža Content marketing ovisi u potpunosti o vama.

Pozabavite se sadržajem kako treba ili ga proizvodite kampanjski, kada zagusti. Možda se nađe neki ‘stručnjak’ koji će vam složiti članak ili fenomenalnu objavu za medije po nekoj super pristupačnoj cijeni i uvjeriti vas da ona može zamijeniti mjesece truda. Samo, nemojte se čuditi kada se poslije nađete u onih 55% razočaranih efektima ‘Content marketinga’ ili što god bilo to što ste radili.

Vezana tema:

Content marketing: 4 klopke jeftinih ponuda za stvaranje sadržaja

 

CoolKlub

CoolKlub autori