Search
Close this search box.
cool novi logo header
Lima Peru

Cool Klub u Limi: Srdačni su i dragi ali zaboravite na jedno pitanje

U Peruu je John Wayne navodno upoznao suprugu, osnovao brand alkoholnog pića od pisca pod nazivom ‘Chilcano’, divio mu se i Hemingway…

Napomena: Sve fotografije snimila je Ivana Jelinčić Atkinson

Javljam se Cool Klubu iz Lime, Perua (ovaj put se ponosno hvalim da nisam preselila već da sam samo u kraćoj posjeti), države za koju se može reći da je kolijevka Južnoameričke kulture. Kad bi me pitali da u 15 sekundi nabrojim riječi koje me asociraju na Limu, nabrojala bih: piramide, hram, grafiti, park, Chifa, cvijeće, povijest, Inke, ljekoviti pas, ceviche, voće, pisco, ljubav, Kina, ljubaznost, kaos, boje, John Wayne, kultura, umjetnost, kontrasti, ručni rad. Sjajno sam ovo posložila, zar ne?

Sigurno vam nije jasno kakve veze imaju John Wayne i ljekoviti pas, pa da krenemo s osnovama!

Lima je glavni grad Perua u kojem prema sadašnjim podacima živi oko 11 milijuna stanovnika. Nalazi se u pustinji između Anda i Pacifika. Grad je osnovao Španjolac Francisco Pizzaro 18. siječnja 1535. Prve civilizacije živjele su ovdje i pred 10.000 godina, dakle davno prije vladavine Inka i kasnije Španjolaca.

Peruanska verzija španjolskog se smatra među najknjiževnijim unutar Južne Amerike i zbilja meni osobno najljepša za čuti.

U ovom gradu je toliko ljubavi da postoji i park koji slavi zaljubljenost – Parque del Amor – koji je smješten u elitinom dijelu Lime, Mirafloresu. Iako su nas upozorili da je Lima izuzetno opasan grad te da nam se šetnja ne preporuča i da uvijek treba ići taksijem, ovaj park kao i ostali dijelovi Mirafloresa su prilično sigurni.  Možete vidjeti lokalno stanovništvo kako trči i vozi bicikl čak i iza 11 navečer.

I tako se mi vozimo po dijelu grada u kojemu su isključivo luksuzne zgrade, trgovine, vile, hoteli i rezidencijalni dio koji krase luksuzna veleposlanstva, kad ono odjednom pogledam kroz prozor i eto piramide! Onako usput, piramida u centru Mirafloresa.

Piramida u centru Mirafloresa

Ovdje je John Wayne upoznao svoju suprugu (navodno!)

Dakle radi se od hramu Huaca Pucllana koji je bio ključni administrativni centar za vrijeme drevne civilizacije tzv. ‘Kultura Lima’ od 400. godine naše  ere., a koje je postojalo prije vladavine Inka. Premda su Inke snažno utjecale na Peruansko društvo (imamo brendove poput Inca Cola, Inca Farma i sl.), na ovom području su živjele mnoge druge civilizacije.

Kultni dio grada je Barranco koji je nadahnuo pjesnike, slikare, pisce i glumce. Hemingway i John Wayne najpoznatiji su među njima.

John Wayne je navodno upravo ovdje upoznao svoju suprugu! Na ovome mjestu možete vidjeti i brojne grafite čiji su autori renomirani slikari. Uz sve, posjetitelji mogu uživati u širokom izboru restorana, galerija i dućana te šarolikim cvjetnim parkovima. Ukratko: jako cool mjesto.

Što je ‘ljekoviti’ peruanski pas?

Perro Caliente

U Barrancu sam se susrela i s  ‘ljekovitim peruanskim psom’. Perro Caliente ili, kako mu tepaju Hot Dog, pripada u rijetke peruanske pasmine. Taj slatki ali pomalo ćelav psić navodno povoljno utječe na ljude koji boluju od respirativnih bolesti poput astme. Peruanci vjeruju da kad se pas približi oboljelom dijelu tijela, da se ono tada iscjeljuje. U skladu s time ide i politika gradskih vlasti koje su unazad nekoliko godina uspjele riješiti problem napuštenih pasa (kojih ima jako puno) tako što potiču stanovnike da ih udome.

Peruanci vjeruju da kad se pas približi oboljelom dijelu tijela, da se ono tada iscjeljuje.

Na dan kad smo trebali posjetiti glavni  trg i povijesni centar Plaza de Armas na kojem se nalaze Predsjednička i Nadbiskupska palača, Katedrala i Gradska vijećnica, počele su žestoke demonstracije. Čula sam da je letjelo i kamenje pa smo ih zaobišli i otišli razgledavati druge dijelove Lime u skladu s mojom uzrečicom: ‘Tko tebe kamenom, ti ga zaobiđi i odi razgledavati drugdje’.

Malo izvan grada nalazi se svetište Pachacamac. Na putu prema tamo primjećujem drugu realnost u odnosu na elitini Miraflores. Siromašna mjesta pod nazivom ‘pueblo joven’ ili ‘mlada sela’ prostiru se po okolnim brdima u pustinji. Ovdje se nemojte zaustavljati već zatvorenih prozora samo projurite autocestom. Nismo stali i provjeravali zašto je tome tako!

Cijelo svetište je protupotresno, a izgrađeno je isključivo od blata!

Put se isplatio. Pachacamac je svetište koje postoji još od arkaickog razdoblja (5000 g. prije Krista) Pachacamac znači Bog potresa pa je ujedno i dežurni krivac za sve potrese na ovom području za koje vjerujem da znate da ih ima mnogo. Naime, Peru je poput Čilea izrazito seizmička zemlja i vjeruje se da se potresi pojavljuju kada Pachacamac pomakne glavu. Ono što fascinira jest to da je cijelo svetište protupotresno, a izgrađeno je iskljucivo od blata!

Peruanska kuhinja

Što se tice gastronomije, s Peruanskom kuhinjom susrela sam se već u Chileu jer velik dio Peruanaca živi i radi u Santiagu i tamo drži svoje autohtone restorane. Ipak, neke stvari jednostavno treba probati u matičnoj zemlji. Peruanska hrana nosi utjecaj Kineske, Afričke, Arapske, Španjolske i Talijanske kuhinje te naravno Inka i ostalih drevnih plemena.

Chifa je naziv za široko rasprostranjene restorane koji nude fusion peruansko/kineske hrane. Navodno su Inke bile te koje su vrlo rado doseljenicima dozvoljavale da uvedu i kulturu u njihovo društvo. Znali su da time i njihova kultura postaje bogatija. Istovremeno u tako zadržavali vlast i kontrolu (slično je i na Baliju). U novije doba Peru se ponosi dobrim odnosima s Indijom i Kinom pa je tako uobičajeno vidjeti tuk-tuk vozila u skromnijim dijelovima grada.

Detalj s ulice

Peruanci smatraju Pisco svojim najpoznatijiim pićem koje je vrsta rakije od grožđa. Od Pisca se pripremaju kokteli s limunovim sokom i šećerom. Čak je i John Wayne proizveo vlastiti brand pisca pod nazivom ‘Chilcano’. Za kraj, da odgovorim na pitanje iz naslova. Napomenut ću da postoji velika polemika oko porijekla Pisca između Čilea i Perua jer je i Čile također konkurentan proizvođač ove rakije. Koktel pisco-sour spada u identitet Čilea pa ukoliko ne želite početi građanski rat, bolje preskočite pitanje ‘odakle dolazi pisco’!

Lima je svakako grad  u koji se želim vraćati još puno puta. Ako imate pitanja slobodno ih napišite u komentaru. Budite mi pozdravljeni i hvala na čitanju!

Ivana Jelinčić - Atkinson

Ivana Jelinčić - Atkinson je diplomirala ekonomiju i turistički menadžment u Čileu. Predavačica je španjolskog i engleskog jezika te je certificirana učiteljica joge i meditacije i voditeljica Progresivnih Sistemskih Konstelacija. Posljednje u nizu edukacija završila je u renomiranoj školi za jogu – Centered Yoga Thailand kod učitelja Paula Dallaghana. Za terapiju Obiteljskih Konstelacija se usavršavala u centru Icalma u Santiagu, te se za Progresivne Sistemske konstelacije kontinuirano educira u španjolskom Institutu Luz Rodriguez. Ivana je provela pet godina na Tajlandu gdje je radila na Samahita Yoga Institutu kao direktorica Wellnessa i yoga učiteljica, zatim na Baliju kao direktorica poslovnog razvoja i programa luksuznog Svarga Loka Resorta te u Kini (Peking) kao senior yoga učiteljica i savjetnica za razvoj wellnessa te predavačica engleskog jezika u Walt Disney školi. Prije nekoliko godina Ivana se vratila u Čile gdje je prvo radila kao stalna predavačica engleskog jezika na renomiranom sveučilištu Universidad de Concepción, a trajnim preseljenjem u glavni grad Santiago, otvara svoj centar za jogu, Progresivne Konstelacije i wellness Suvita Yoga & Bienestar.