Search
Close this search box.
cool novi logo header

Cool praznik: Kad je na Baliju Nyepi, sve staje – pa čak i turizam!

Balinežani toliko ozbiljno shvaćaju ovaj religiozni praznik da na taj dan ni jedan avion ne smije sletjeti na otok uprkos nadolazećoj turističkoj sezoni

Kao netko kome je ovo već sedma država boravka i to gotovo na svim kontinentima, mogu reći da mi ni jedna država nije u tolikoj mjeri promjenila način shvaćanja života i ljudi oko sebe kao što je Bali. Teško za opisati ili slikom dokumentirati ako ne živite ovdje ali zaista je riječ o nečem čarobnom.

Bali glavna
Balinežani su uvijek spremni prilagoditi se stranim gostima i uvažavati njihove običaje bez da se odriču svojih

Premda Bali slovi za tropski otok sa mnogobrojnim prirodnim ljepotama, od rižinih polja, pješčanih plaža do [lightbox link=”Mt. Agunga Bali#”]impozantnog Mt. Agunga[/lightbox], ono što mnoge expate i turiste najviše fascinira je zapravo umijeće Balinežana da tako vješto prezerviraju vlastitu kulturu koja se prožima kroz sve pore svakodnevnog života ovog, inače, vrlo naprednog naroda uglavnom hinduističke vjeroispovjesti.

Na primjer, 31. ožujka održava se ‘Dan tišine’ ili Nyepi – državni praznik na Baliju posvećen postu, meditaciji i  tišini. Balinežani toliko ozbiljno shvaćaju ovaj religiozni praznik da na taj dan ni jedan avion ne smije sletjeti na otok uprkos nadolazećoj turističkoj sezoni.

Za vrijeme Nyepia ne smije se raditi, pričati, upaliti svijetlo niti biti vani.

Dakle građani Balija ići će po veće zalihe hrane koji dan prije i pripremiti se na duboku kontemplaciju unutar četiri zida, baš kao i svi mi koji živimo na ovom čarobnom otoku.

Bali 2
Nevjerojatno je kako ova prekrasna zemlja uspješno razvija turizam i štiti svoju kulturu

Osim Nyepia, svakodnevno se mogu vidjeti primjeri duboko usađenog osjećaja za vjeru i duhovnost. Balinežani većinu svog života vode oko vjere, te se tako nekoliko puta dnevno mole Bogovima i [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/03/IMG_3135.jpg#”]posvećuju košarice pune cvijeća,[/lightbox] riže pod nazivom Carang Sari te mirisnih štapića u znak zahvalnosti sto im je zemlja sve podarila.

Također je sasvim uobičajeno vidjeti na cesti povorku koja nosi tijelo preminulog na sveto kremiranje i to nasmijanih lica jer se slavi njegova reirkarnacija.

Naravno, kad vam se krov u firmi sruši, Balinežani će na to reći da se radi o pobuni duhova, a ne o lošoj kvaliteti gradnje! Štogod mi zapadnjaci mislili o tome, činjenica je da imamo puno za naučiti od ovog dragog, mudrog i uvijek iz srca nasmijanog naroda – oni žive jednostavno i skromno ali sa puno ljubavi prema životu i drugim ljudskim bićima.

Najvažnije, Balinežani su  uvijek spremni prilagoditi se stranim gostima i uvažavati njihove običaje bez da se odriču svojih. Za to je potreban visoki stupanj inteligencije i umijeća življenja.

O autorici:
Ivana Jelinčić je diplomirala ekonomiju i turistički menadžment u Čileu. Predavačica je i prevoditeljica španjolskog i engleskog jezika te je certificirani senior yoga teacher. Posljednju u nizu edukacija završila je u renomiranoj školi za jogu – Centered Yoga kod učitelja Paula Dallaghana. Trenutno vodi razvoj resorta na Baliju.

Ivana Jelinčić - Atkinson

Ivana Jelinčić - Atkinson je diplomirala ekonomiju i turistički menadžment u Čileu. Predavačica je španjolskog i engleskog jezika te je certificirana učiteljica joge i meditacije i voditeljica Progresivnih Sistemskih Konstelacija. Posljednje u nizu edukacija završila je u renomiranoj školi za jogu – Centered Yoga Thailand kod učitelja Paula Dallaghana. Za terapiju Obiteljskih Konstelacija se usavršavala u centru Icalma u Santiagu, te se za Progresivne Sistemske konstelacije kontinuirano educira u španjolskom Institutu Luz Rodriguez. Ivana je provela pet godina na Tajlandu gdje je radila na Samahita Yoga Institutu kao direktorica Wellnessa i yoga učiteljica, zatim na Baliju kao direktorica poslovnog razvoja i programa luksuznog Svarga Loka Resorta te u Kini (Peking) kao senior yoga učiteljica i savjetnica za razvoj wellnessa te predavačica engleskog jezika u Walt Disney školi. Prije nekoliko godina Ivana se vratila u Čile gdje je prvo radila kao stalna predavačica engleskog jezika na renomiranom sveučilištu Universidad de Concepción, a trajnim preseljenjem u glavni grad Santiago, otvara svoj centar za jogu, Progresivne Konstelacije i wellness Suvita Yoga & Bienestar.