COOL sat: Suunto Spartan ultra test i unboxing

Suunto Spartan ultra test i unboxing
10 cool efekt
8 funkcije
9 završna obrada
9 baterija
8 naša preporuka
8.8

Prvi Suunto sat koji zbog završne izrade može biti i jedini kojeg ćete željeti nositi. Sportski mod? Savršen za sve trkače i sportaše entuzijaste!


Kako ste dosad mogli primijetiti, Salomon i Suunto oprema redoviti su na našim stranicama. Oni jesu oglašivači na CoolKlubu ali kada govorimo o testiranju ni po jednom pitanju nisam dužan hvaliti proizvod. Uostalom, nismo samo jednom napisali kako vam nikad ne bi preporučili proizvod u koji sami ne vjerujemo!

Sad kada sam to rekao, dodajem i ovo: Usprkos vrhunskim performansama sata kojeg testiramo i dalje sam vjeran svom Suunto Ambit3 run modelu koji me prati na svakom treningu trčanja.

Krenimo redom, što nam to nudi novi Suunto Spartan ultra?

Test je trajao manje od sedam dana. Dakle premalo za opširnije izlaganje. Ja sam odabrao kratko pročeprkati po svemu što sat nudi. Da li je to dovoljno vremena za detaljan opis? Ne, ali za osnove svakako! Vodootpornost do 100 m, vrhunski zaslon u boji osjetljiv na dodir, široko vidno polje i iznimno izdržljiva baterija samo su neke karakteristike.

U kolekciji su inače dostupna 4 modela: Suunto Spartan Ultra All Black Titanium, Suunto Spartan Ultra Stealth Titanium, Suunto Spartan Ultra White i Suunto Spartan Ultra Black – svaki od njih dostupan je sa ili bez Suunto Smart senzora za mjerenje srčanog pulsa.

Na prvi pogled

Satovi ovakvog tipa obično ne pripadaju kategoriji asesoara. Robusni su i nisu baš savršen dodatak uz poslovni outfit. Dakako, iznimke uvijek postoje. ALI. Suunto je napravio puno izmjena (Spartan Ultra je ručno izrađen u Finskoj) i sasvim se lijepo uklapa u svakodnevicu. Ukratko, to je skladni muški sat koji bez problema možete nositi svaki dan zbog elegantne robustnosti i vrlo precizne završne izrade.

Detalji i sam finiš daju do znanja da je riječ o jednom od najboljih satova namijenjenih entuzijastima i sportašima. Suunto Spartan Ultra je pravi multisportaš. GPS, FusedSpeedTM, mjerenje srčanog pulsa i integriran mjerač ubrzanja precizno prate tijek treninga i garantiraju detaljne informacije o vašem napretku.

Sat ima desetine sporskih modova za triatlon, plivanje, bicikliranje, trčanje, zimske sportove … svi modovi sadrže specifične funkcije, prilagođene svakom pojedinačnom sportu i načinu treninga, odnosno natjecanju. Na satu možete pratiti grafički prikaz vašeg opterećenja tijekom sporta i preporučeno vrijeme oporavka. Poslije treninga možete zabilježiti kako se osjećate poslijevježbanja.

Korisnici pametnih telefona iPhone i Android mogu povezati sat sa svojim mobilnim telefonima i tako na njega primati obavijesti s telefona.

SUUNTO Spartan Ultra – premium GPS sat
Ultra Stealth Titanium

Ekran

LCD zaslon osjetljiv na dodir… Hm, nisam mogao dočekati trening nego sam svoj Suunto potopio pod vodu pa ga samo površinski obrisao. Pokušao sam simulirati znoj obzirom da iz vlastitog iskustva znam da pametni telefoni i većina zaslona osjetljivih na dodir u takvim situacijama jednostavno podivlja.

U mom slučaju sve je radilo OK. Možda je tome razlog što zaslon osjetljiv na dodir trebate pritisnuti malo čvršće nego što to činite kada se služite pametnih telefonom. I dalje skeptici? OK, to je u redu.

Umjesto da tipkate po površini ekrana koristite se trima tipkama na desnoj strani sata. Tipke su ugodne i prilično precizne i neće vas ljutiti jer sasvim lijepo prate i odgovaraju na vaše zahtjeve.

Prvih dana, sve dok se detaljno ne upoznate sa satom i mogučnostima savjetujem da uključite pozadinsko osvjetljenje (koje se uključuje prilikom svake interakcije sa satom) – osim što će vam olakšati posao i postavljene metrike učiniti preglednijima učinit će da i boje na zaslonu djeluju vibrantnije.

Uostalom pogledajte fotke.

spartan_collection_watches

Sučelje

Ako ste ponosni vlasnik modela Ambit2 ili Ambit 3 onda će prijelaz na Spartan model sata tražiti neko vrijeme prilagodbe. Kojih par sati da budem precizniji (ili minuta ako ste tech freak). Naime, Suunto je redizajnirao kompletno sučelje i kada to kažem mislim točno to. Razlika je kao nebo i zemlja.

Nakon što personalizirate zaslon sata (možete birati kako će u javnosti izgledati vaš sat – digitalni, klasični i sl.) možete krenuti s personalizacijom praćenja aktivnosti, treninga i svih onih dodataka na koje ste navikli. Novi vlasnici ovog sata mogli bi ostati u šoku jer je mogućnosti uistinu mnogo. Sve je podređeno sportašima. Ovaj dio možete napraviti dodirima dirketno na zaslon ili pritiskanjem tipki.

Pratitelj aktivnosti (koraci, kalorije…) pomoći će vam u redovnom izvještavanju – implementacija ovog dijela, kako se može vidjeti u materijalima direktan je odgovor na molbe sve većeg broja korisnika (koje, dakle, ne zanima isključivo trening).

Kada je sat u sportskom modu (tu mi se čini vidljivim najviše promjena) možete odabrati do sedam raznih metrika koje se prikazuju u bilo koje vrijeme. Da li ih možete pratiti za vrijeme treninga? O da! Ukoliko slučajno pritisnete zaslon prilikom trčanja na sportski mod vraćate se pritiskom na tipku pri dnu desne strane.

Upravljanje s iOs/Android uređajima

Na ovom dijelu nisam se previše zadržavao jer je vremena bilo premalo. Čini mi se da je sparivanje uređaja puno jednostavnije i brže nego na Ambit modelima satova. Drugo, veći, kvalitetniji ekran u boji dozvolit će više interakcije. Poruke koje možete primati na zaslon i sam tekst vidljiviji su kao i nazivi pozivatelja.

Baterija

Kako sam naveo premalo vremena da bih dao vrlo konkretnu ocjenu. Moj postojeći Ambit je čudo i od njega se jako teško odvajam. Spartan zbog svoje ljepote jače troši bateriju, a tu treba pridodati i navigaciju i GPS – u boji. Reći ću ovako: u tjedan dana pretrčao sam otprilike 40 kilometara. Svaki puta GPS je bio uključen na ‘najjače’. Baterija je s početnih 100% spuznula na 65%.

Moj Ambit u sličnom režimu i nakon dvije godine zadržava 70% baterije uz svakodnevno korištenje. Dovoljno? Odlučite sami jer najbolje znate koliko vam treba. Rad u power safe modu pridužit će vrijeme ali, kako rekoh, nisam imao previše vremena.

Zaključak

Spartan Ultra prekrasan je sat iza kojeg stoji kompletno redizajnirana platforma koja će s vremenom postajati sve bolja. Da li bih ga koristio? Svakako! Naime, jako dobro pristaje uz odijela i košulje te se bez problema može nositi kao jedini sat.

Detalje provjerite na www.suunto.com

MOVESCOUNT.COM

heatmapsandroutes4I da! Na kraju napominjem da se Suunto nije usredotočio samo na nove uređaje, već da su  osuvremenili i Movescount.com. Na portalu ćete prvo primijetiti nove toplinske karte (heatmaps). Na taj način moći ćete izabrati i istraživati nove staze, bez obzira u kojem dijelu svijeta trenirate. Najveća prednost je što na taj način imate preciznu analizu treninga za velik broj raznih sportova.

Karte se temelje na i označavaju najčešće korištene rute za pojedinačne sportove. Sve je puno preglednije. Više o redizajnu pročitajte ovdje.

 

More from Claudio Kramaric
Man of Steel najtraženiji trailer godine
Pogledajte najnoviji trailer novog filma o Supermanu. Prikazan je točno tjedan dana...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.