Search
Close this search box.
cool novi logo header
kako otvoriti Twitter profil

CoolKlub pobjednik predsjedničkih izbora u Hrvatskoj: TWITTER!

#izboriprh podigli su razinu svijesti o Twitteru. Brojni korisnici primijetili su porast korisnika i zato, ajmo malo pogledati osnovna pravila igre, pardon ‘tvitanja’

Neka mi oproste starosjedioci i poznavatelji Twittera ali ja do predsjedničkih izbora veću gužvu na Twitteru nisam vidio još od priče #hzslogan. Twitter u Hrvatskoj više je životario nego živio i zato eto barem jedne pozitivne stvari vezano uz Twitter u Hrvatskoj: #izboriprh! (Btw. čestitke predsjednici Kolindi Grabar Kitarović!) #izboriprh u posljednjih 30 dana našli su se u 22.841 poruci (Topsy analitika)

Osobno, dopalo mi se što sam u realnom vremenu prateći hashtag #izboriprh mogao saznati najbitnije minutama prije nego su to objavile televizijske kuće, portali… ili netko na Facebooku. S druge strane, nedavno sam imao prilike čuti kako je jedno istraživanje među školarcima pokazalo da im je ‘Twitter cool’ jer mogu stokati osobe bez da postanu njihovi prijatelji…

E sad, obzirom na sve veću popularnost Twitera, nije zgorega na brzinu spomenuti nekoliko cool tips&tricks za nove korisnike i uputiti ih kako otvoriti profil na Twitteru:

Kako… Što je ‘Tweet’?

Jeste li znali da postoje blogeri kojima ide sasvim dobro u svijetu mikroporuka? U principu, ovo govorim zato da vas ograničenje od 140 znakova ne navede da izbrišete svoj netom uspostavljeni profil. Ovo je jedna od bitnijih razlika u odnosu na Facebook. Zahvaljujući tome treba vremena da se priviknete na skraćenice i akronime. Vaš tweet može sadržavati fotke, video, linkove i tekst.

Kako… Postaviti Twitter nadimak

Prilikom prijave prvo što trebate jest odabrati nadimak. Moj je @claudiokramaric. Možete koristiti nadimak po volji iako je uputno da ga možete jednostavno zapamtiti. Poslovni korisnici često uz ime dodaju i naziv tvrtke za koju rade ili čiji su vlasnik.

Možete koristiti i velika slova pa je i @COOLKLUB sasvim O.K. uz uvjet da nije zauzet. Možete ga i promijeniti. Što je pobogu ‘@’ pitate se? Ukoliko nekog spominjete i želite da taj netko primijeti da ste ga spomenuli prije samog naziva (osobe, tvrtke ili čega već) napisat ćete’@’.

Na primjer ako želim twitati našoj stranici napisat ću:

‘Pozdrav @cool_klub mogli bi pisati o tome kako napisati #zivotopis’

Istog momenta vlasnik prozvanog profila dobit će obavijest da ste ga spomenuli (Notifications), oznaku prije riječi ‘zivotopis’ malo niće..

Zašto tako, čemu prozivka pa nismo u vojsci… kažete?

Jednostavno je!

♦ Ako želite da korisnik vidi vašu poruku i, eventualno odgovori (možda je u pitanju važan sadržaj za koji smatrate da bismo mogli obraditi na CoolKlubu) iskoristite znak ‘@’ jer tada Twitter obavještava vlasnika profila o tome.

♦ Ako želite da vaš ‘tweet’ vidi što više korisnika. Kao prvo vidjet će je ovaj kojega ste spomenuli i, po mogućnosti ga retweetati (ili reobjaviti ali tweet će i dalje sadržavati naziv odnosno nadimak onoga tko ga je napisao).

♦ Ako želite pridobiti još korisnika ili pratitelja followera na vašem računu. Dijelite stoga dobar sadržaj, prenosite relevantne podatke i to je to!

♦ Ako želite ‘pojačati’ svoju poruku. Dakle ako prenosite važan podatak moglo bi biti korisno objaviti odakle je sadržaj. U ovom slučaju možete nadopisati ‘via’ ili ‘by’ prije samog imena osobe ili vlasnika originalnog sadržaja.

Na primjer:  ‘Koristan članak o traženju posla (link) via ©cool_klub.

 Što je ‘Retweet’?

Poruke ili tweets odnosno njihovo dijeljenje ili retweets esencija su Twittera. Ukoliko primijetite poruku za koju smatrate da je dovoljno vrijedna, smiješna, nastavite niz… slobodno kliknite ‘retweet’. Ovo je bitno ukoliko želite izgraditi svoju mrežu pratitelja. U biti, mnogi korisnici češće retvitaju nego objavljuju  vlastiti sadržaj i u tome nema ništa loše. Primjer:

Primjer 'retweetanog' sadržaja

Kako odgovoriti na tweet: ‘Reply’?

Ukoliko želite komentirati nečiju poruku možete to učiniti klikom na strelicu ‘Reply’ u odgovoru možete dopisati svoju kratku poruku (ako ima mjesta). Ovo ‘ako ima mjesta’ imajte na umu. Naime dobro je svoju poruku skratiti kako bi drugima dali prostora da je komentiraju. Također, bitno je pisati nakon nadimaka kako bi ostali korisnici znali da je riječ o odgovoru na poruku.

Što je ‘#’ ili hashtag?

U popularnoj kulturi, a pogotovo kad govorimo o društvenim mrežama odnosno Twitteru, vrijedi da se prilično točno može odrediti dob osobe na temelju toga kako ona naziva ovaj znak: ‘#’. Za mnoge ovo su ‘ljestve’ za ‘Generaciju X’ ovo je ‘hashtag’.

Hashtag će vam pomoći da kategorizirate ono što želite pratiti, da ‘posložite’ svoje poruke ili da jednostavno pretražite sadržaj. Ukoliko vas interesira tema ‘trčanje’ u tražilicu na Twitteru upišite #trcanje. Ako vas zanima zdravlje, upišite #zdravlje i tako redom.

Kako smo naveli na početku za kvalitetno praćenje predsjedničkih izbora bilo je dovoljno pretražiti #izboriprh i sve poruke vezane uz temu predsjedničkih izbora stvorile bi se u tren oka. Nekoliko općenitih pravila prilikom korištenja hashtagova:

♦ Hashtag možete postaviti bilo gdje u poruci: Volim #trcanje

♦ Ne koristite ih previše. Prema nekim pravilima tri hashtaga po poruci su sasvim O.K.

♦ Kada koristite hashtag s određenom riječju ili frazom svi je mogu vidjeti, čak i oni koji vas ne prate!

♦ Kada koristite ‘hashtag’ točka ili razmak nisu potrebni!

 

Važno: Ako promovirate brand ili planirate veliki popust ili vam je na pameti ‘nešto veliko’. Izaberite hashtag koji će odgovarati vašim potrebama. Neka bude kratak i nedvosmislen.Baš kao: #izboriprh.

Što ga više puta spomenete u svojoj komunikaciji – to bolje. Prije upotrebe svakako pretražite Twitter kako bi izbjegli sličnosti.

Pratite nas na Twitteru!

Vezane teme:

Hashtag #HŽslogan nije ništa kroz što upravo prolazi policija u New Yorku

Tvitaj malo, tvitaj dobro. LEKCIJA BRANDOVIMA KOJI SU KORISTILI 11. RUJNA…

 

 

 

Claudio Kramaric

Savjetnik za #svedigtialno za male i velike tvrtke. Specijalist za e-trgovinu, internet marketing i sadržaj. Predavač na Algebri. Poduzetnik. Osnivač CoolKluba i direktor tvrtke CoolMedia d.o.o. Obožava pisanje i trčanje. Pratite me na>>>