COOLprojekt: Večeras saznajte što je ‘Čovjekdan’

covjekdan1
covjekdan1

Novi i jako COOL projekt tri umjetnice pita vas: Jeste li se ikada upitali za što živite?

UPDATE, petak,21.3. 2014. pogledali smo, prelistali knjižice i svakako savjetujemo da posjetite Muzej prekinutih veza i sami saznate što je ‘Čovjekdan’! Uskoro više na CoolKlubu!

.

Može li se čovjek svesti na dan? Ili na sat? Još gore, može li se njegova vrijednost temeljiti na učinku koji ostvari u sat vremena posla? Ako je vjerovati korporacijama, ne samo da može, nego i – mora! “Man/day“ i “man/hour“ korporativni su termini kojima se vrednuje angažman zaposlenika u nekom projektu, a u izvitoperenoj verziji prijevoda na hrvatski jezik, ti su termini postali – “čovjek/dan“ i “čovjek/sat“.

Naša spisateljica Iva Ušćumlić Gretić, likovna umjetnica Irena Frantal i fotografkinja Mare Milin odlučile su stati na kraj tom koroporativnom teroru barem na jedan dan, organizirajući u zagrebačkom Muzeju prekinutih veza (Ćirilometodska 2), uz potporu kulturne udruge Le Tim, jednovečernju multimedijalnu izložbu “Čovjekdan“ koja će se održati u petak, 21. ožujka, s početkom u 19 sati.

Iva Ušćumlić Gretić napisala je, naime, knjigu kratkih tekstova, Irena Frantal je potom te tekstove uobličila u knjige koju je sama izradila, a Mare Milin projektu se pridružuje fotografski.

“Većina tekstova nastala je u razdoblju mog rada u marketinškoj agenciji, kad jednostavno nisam imala vremena pisati dugačke tekstove, priče ili roman. Pisani su između dva telefonska poziva ili dvije PowerPoint prezentacije. U isto sam vrijeme počela nailaziti na sintagmu ‘čovjek/dan’ ili ‘čovjek/sat’ kao načine korporativnog vrednovanja angažmana zaposlenika u nekom projektu. To je, naravno, hrvatski prijevod engleskih termina ‘man/day’ i ‘man/hour’. Činilo mi se da je to izvitopereno shvaćanje svijeta u kojem je zarađivanje novca i stavljanje čovjeka u službu korporacija na svojem vrhuncu”, objašnjava nam Iva.

Dodaje kako se u tim trenucima, kad je doista živjela čovjekdane svoje tvrtke, osjećala dobro jedino kad bi uspijevala pisati, makar kako kratko i fragmentirano. ‘To su bili moji čovjekddani’, kaže.

Irena Frantal se uključila u oblikovanje i knjiga je projekt zajedničkog truda dviju autorica. Mare Milin se uključila iz vlastitog entuzijazma prema umjetnosti i fotografiji kao svojem načinu izražavanja.

Ideja je jednostavno promijeniti trenutačne teme razgovora koje se vrte oko politike i egzistencijalne ugroženosti za mnoge ljude i postaviti pitanje – Za što živiš?, odnosno – Što je tvoj čovjekdan?

“Uvjereni smo da svatko ima svoju strast i svoje pogonsko gorivo koje ga provlači kroz najteže dane. Svaki je odgovor legitiman, samo odgovor mora postojati“, objašnjava nam Iva Ušćumlić Gretić.

Irena Frantal, primjenjujući tehniku art of book i koristeći tekst Ive Ušumlić Gretić, izradila je pet unikatnih knjižica koje će poslužiti kao izložbeni primjerci (neće se prodavati – niti jedan dio izložbe neće se prodavati dalje). Knjižice će biti izložene u prostoru i moći će se razgledati, prelistati, pročitati. Mare Milin postavlja svoje fotografije koje slijede njenu zadanu temu, a perkusionist će biti pratnja događanju, način podizanja frekvencije i vibracije u prostoriji tijekom samog događaja.

Tijekom mjesec dana nakon samog projekta, Zagreb će pak biti oblijepljen A4 plakatima s natpisom “ZA ŠTO ŽIVIŠ?“, bez dodatnih informacija. Ideja je potaknuti ljude na razmišljanje o osobno važnim temama na neočekivanim mjestima (tramvajske stanice, stupovi javne rasvjete)

Isto će se pitanje postaviti na samom događanju, s molbom sudionicima da podijele svoje razloge, odnosno svoje odgovore na to pitanje.

Svi sakupljeni odgovori, foto i video materijal koji će se koristiti na događanju te popratni dokumentaristički foto i videomaterijal, kao i poruke koje posjetitelji ostave tijekom događanja, bit će predstavljeni na stranici www.covjekdan.com koja će također biti dignuta nakon samog događanja.

Written By
More from CoolKlub
Ljudi, ovo je Prestigio Grace (i ime mu posve odgovara)
Flashy, sexy, thin, smart & cool. Da, na pamet nam je pala...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.