Search
Close this search box.
cool novi logo header
banner kockasti crni labud1

Crni labud u plavom oceanu: Što ste mogli čuti na predavanjima

Zavirite u neke od savjeta predavača uspješnih domaćih tvrtki koje su svoje karte odigrale mimo ustaljenih pravila i zasad im dobro ide!


Konferencija Crni labud u plavom oceanu je dobila ime po knjigama Black swan i Blue ocean, a označava poduzetnika (crnog labuda) na tržištu (oceanu) u kojem bi se trebao usmjeriti na ‘plavi ocean’ (dio gdje nema previše borbe i konkurencije), dok izraz ‘crveni ocean’ označava dio prepun morskih pasa (konkurencije) u kojem već vlada borba.
Poanta konferencije u organizaciji Lidera, održane u hotelu Panorama u Zagrebu, bili su tuđi primjeri u poduzetništvu, gdje naglasak nije samo na pričama o tome ŠTO su radili nego KAKO su to napravili.

Zanimljivo je bilo saznati i to na primjerima kako znanje o poslovnim modelima nije potrebno kako biste uspjeli pokrenuti i održati biznis. Potreban je dobar osjećaj kako se prilagoditi, a poslovno modeliranje je samo precizniji alat kojim to možete brže i bolje napraviti, što mi je u biti i potvrdilo da se mnogi neuspješni pokušaji za koje znam baziraju na previše fokusa na sâm alat, a ne na problem koji bi se tim alatom mogao riješiti. Tomislav Lukinić, polaznik i budući poduzetnik

Mi se nismo mogli odlučiti na izdvajanje primjera nego vam donosimo kratki izvještaj s predavanja. Nadamo se da ćete pronaći inspiraciju ili se čak i povezati s nekima od njih. Ova ekipa voli dijeliti svoje znanje pa zašto to i ne iskoristiti!

Predavanje 1:

Predavač iz Senseconsultinga ukratko je predstavio modele poslovanja i spomenuo kako je prije pola desetljeća vijek tvrtke bio 75 godina dok se danas on svodi na samo 15 godina. Također, dodao je, poslovni planovi više nisu relevantni i često se mijenjaju na način:

Tradicionalni poslovni plan:

• maloprodaja

• franšiza/lincenciranje

• web shop

• direktna prodaja

Noviji (inspirativni) poslovni modeli:

• dezintegrirani model (telekom, bankarstvo – širok spektar usluga)

• dugi rep (Amazon , izdavaštvo – prodaja širokog spektra)

• višestrana platforma (Apple, Google, Android)

• free model (Dropbox, Facebook – osnovne usluge su besplatne dok se dodatne naplaćuju)

• otvoreni model (P&G – svoje interne ideje koje im nisu upotrebljive u vlastitom poslovanju prodaju a tuđe otkupljuju tzv. burza ideja)

IZRADA POSLOVNOG MODELA SAMO JE POČETAK POSLOVNOG POTHVATA!
Predavanje 2 (iskustvo 1):

Čuvar sjećanja – gospođi Elizabeti umrla je majka. Grob je u Makedoniji te ga nije mogla redovno posjećivati odakle je došla ideja da osnuje Internet servis za održavanje grobova. Posao je pokrenut bez konkretnog poslovnog plana, no jako je zainteresirao medije.

Njezine su poruke:

• uvijek znajte ime svojeg klijenta i što više podataka o njemu (sprijateljite se)

• ako se nešto do sada radilo na jedan način ne znači da se tako mora raditi uvijek (bitno je uvoditi promjene!)

Predavanje 3 (iskustvo 2)

Alarm automatika – tvrtka postoji već 25 godina, ovo je kratki presjek:

1989 – 1991, početak iz garaže (doslovno su počeli raditi u garaži)
1992 – 2006, rast (istodobno širenje ponude i tržišta)
2000 – 2006, razvoj (širi se firma a nema se novaca, odustajanje od neprofitabilnih proizvoda a širenje profitabilnih)
2007 – 2013, istovremeni rast i razvoj

Poruka predavača:

• što smo udaljeniji od tržišta (klijenata) donosimo lošije odluke

• bolje napraviti nešto loše nego ništa jer se na greškama uči

Predavanje 4 (iskustvo 3)

Kupole – predstavnik je pojasnio kako ima svoju tvrtku no, iz hobija se bavi izradom kupola za koncerte i jedini je na hrvatskom tržištu koji ih izrađuje. Obzirom da zarađuje na drugi način od kupola nema nikakvu zaradu jer sve ulaže u izradu novih i boljih kupola te ima zaposlenog jednog radnika na izradi istih. Organizirali su Gričevanje (festival) samo da bi prezentirali svoje kupole.

Predavanje 5 (iskustvo 4)

Oradian – stranac se bavi mikrofinanciranjem te je razvio softver za globalnu podršku (delivery channel). Zanimljivo je da je rekao kako je od svih zemalja izabrao baš Hrvatsku jer mu je jeftina, ima dobar Internet i sl :)

 

[divider]Ovaj tekst nastao je u suradnji sa školom stranih jezika ‘Smart’ [/divider]

Smart škola stranih jezika

 

Smart škola stranih jezika posluje od 2006. godine, a dio je Smart grupe zadužen za poduku stranih jezika za sve uzraste: općeg i poslovnog tečaja stranog jezika, pripreme za međunarodno priznate certifikate, hrvatski za strance, pripreme za maturu i poduku te jezično savjetovanje.

CoolKlub

CoolKlub autori