Search
Close this search box.
cool novi logo header
Hrvatske reklame u Pragu

48 sati: ‘Czeckirali’ smo Prag iz Cool Klub kutka

Ako nemate fotku iz Praga nije cool ali zato smo mi tu. Prag u 48sati: Gdje jesti (i piti) u Pragu.  I da, Vaclavska kobasica još uvijek stoji 1 (jedan) euro…

Grad u kojem se vjerojatno slikala velika brojka stanovnika naše male zemlje, Prag je već godinama omiljeno mjesto za maturalce, za popularno spajanje radnih i neradnih dana, za vikend, za velike i male turiste. Može li se procijeniti da glavni grad Češke godišnje posjeti onoliko Hrvata koliko Čeha ljeti posjeti našu obalu? Brojke nek ostanu ministarstvima na razmatranje, ali pitanje koje se ovdje može postaviti jest ‘Što novo reći o Pragu u kojem je dosad bila većina vaših prijatelja i poznanika?’

Čitajte i ovo: Kako sam nasjeo na ‘Putovanje na Maldive za dvije osobe za 4.999 kn’

 

Za one koji ga tek namjeravaju posjetiti u budućnosti, pokušajte ne slijediti turističke atrakcije slijepo i ‘pod mus’, doživite Prag drugačije od vaših prijatelja (ukoliko uspijete izbjeći agencijske pakete koji su ipak najisplativija opcija). Ukoliko ipak ne uspijete zaobići agencijski aranžman i dalje može imati posebno iskustvo jer njihovi programi najčešće jesu fleksibilni i posloženi tako da uspijete u slobodno vrijeme vidjeti dosta i iskoristiti ga kreativno i drugačije.

Gdje jesti u Pragu, a da je mjesto cool?

Restorani koje vam preporuči turistički vodič vrlo vjerojatno jesu dobri, ali ipak pokušajte malo lutati i naći neka vaša mjesta o kojima ćete pričati drugima. Ako hrana i bude loša, dozvolite si pogriješiti, iza sve toga i dalje ćete imati priču za podijeliti. Također, što god vam unaprijed pričali o češkoj kuhinji, svakako ju probajte jer u Pragu vas nijedno mjesto neće ostaviti gladnima.

Radnični sklipek jedno je od mjesta u kojem smo se mi posebno dobro ‘nahranili’ i u čijem ambijentu smo uživali. Radi se o pomalo neobičnom underground restoranu ispunjenim rustikalnim rekvizitima zbog kojih mjesto dobiva svoje kul poene i šarm.

radnicki sklipek
Mjesto za dobar zalogajčić…. Pogledajte iduću fotku…

Na stropu ćete tako primjetiti najstarije primjerke tavi i posuđa u visećem izdanju, a oko stolova jednako dobre stare verzije pegli, pisaćih mašina, fotoaparata, radio aparata i sličnih zgodnih detalja. Hrana se servira u prikladnom ‘old school’ posuđu, pa tako umjesto tanjura za juhu očekujte mali lončić koji izgleda poput onih iz Asterixovog sela, a glavno jelo dolazi u kotlu, plitkoj, metalnoj tepsiji ili ako je o mesu riječ možete ga dobiti serviranog na posebnoj spravi za rezanje neobičnog izgleda.

radnični sklipek-1
Chéf je definitivno netko iz Obelixove obitelji   Foto: Zrinka Kluković

Hrana je isto tako drugačija, ali ukusna i jeftina, pa smo tak već minutu nakon što smo dobili hranu na stol dobili upit od-stola-do što smo to naručili jer bi se oni odlučili za baš to isto. Radilo se o češkoj pohanoj varijanti složenca i svidjela se i našem stolu i stolu do nas.

Ukoliko ste više za pojesti nešto s nogu, u gradu ćete za već za jedan euro ili 22 češke krune moći pojesti ukusnu i popularnu Vaclavsku kobasicu.

Ako ste u Pragu popili loše pivo, imali ste peh

Zli časy pivnica
Zli časy pivnica

Činjenica u koju se svatko tko uživa u okusu pive uvjeri po dolasku u Prag je da belgijski i njemački zlatni napitci imaju preopasnu konkurenciju upravo u češkim ‘bačvicama’. U gradu ćete naći mnoštvo malih, starinskih, podrumskih pivnica i ne možete pogriješiti, u koju god ušli čeka vas odlično lokalno pivo. Naša preporuka je pivnica Zli časy u kojoj ćete naći velik izbor vrhunskog piva, pa je najbolji savjet da se tamo zaputite u društvu kako biste mogli probati više raznih vrsta.

Čega se paziti u Pragu

Ono na što će vas vrlo vjerojatno upozoriti ako nitko drugi onda vaš turistički vodič, a to je da  u Pragu još uvijek u raznim mijenjačnicama čekaju naivce poput nas koji neće imati pojma da se u današnje vrijeme još uvijek na nekim mjestima plaća ‘masna’ provizija. Ipak, situacija je u toj nesreći postala i sretna iz razloga što smo tamo promijenili ‘samo’ 50 eura, a ne više jer su nam za tu transakciju uzeli deset eura. Na 100 eura taj iznos bi bio 20 eura ili 150 kuna, a dalje računajte sami i svakako pripazite da vas tamo nitko ne ‘okruni’ kao nas.

Kad vam se to dogodi prvi dan počnete primjećivati razne ostale mijenjačnice s velikim natpisima ‘0 posto provizije’ i pitate se kako niste naletili i vi na jednu takvu kad ih ima više nego ovih u kojoj smo se mi našli. Iskustvo donosi lekcije, pa tako i u ovom našem slučaju.

U vrijeme kad smo ga mi posjetili, u Pragu se obilježavala četrdeseta godišnjica od puštanja prvog metroa u promet. Kad je za ovu prigodu u promet pušten onaj prvi metro koji se pojavio u Pragu prije 40 godina, Pražane je to razveselilo toliko da su nas zbog slikanja mobitelima zbunili jer je sve izgledalo više kao da je netko od ‘poznatih’ u prolazu.

Znate li što predstavlja: ‘Stara ljubav s mladim srcem’?!

Četrdeset punih godina stanovnici Praga uživaju u jednostavnom, brzom i jeftinom načinu javnog prijevoza. Iako ćete u gradu vidjeti i tramvaje starije od onih koje je ZET u Zagrebu povukao prije par godina (vidi naslovnu fotku), primjetit ćete koliko je češka metropola po ovom pitanju ipak mnogo unaprijeđena od naše jer ti isti stari tramvaji ne ‘cvile’ iako su prešli mnoštvo kilometara. Na jednom takvom tramvaju ‘ulovili’ smo reklamu za Hrvatsku obalu, hit ljeta 2014. godine sa sloganom ‘Stara ljubav s mladim srcem’.

Grad je mnogo veći od Zagreba, ali u njemu se vrlo jednostavno možete snaći i pješke i javnim prijevozom, a metro je posebno jednostavan i vrlo praktičan. Prag je grad prekrasnih parkova koji su omiljena mjesta za opuštanje i lokalcima i turistima. [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/08/Prag-park-1.jpg#”]Letná park[/lightbox] i Riegrovy Sady parkovi su kojima ćete svakako htjeti prošetati i odmoriti, a uz malo sreće možda i upoznati zanimljive Pražane koji će vas na prihvatljivom engleskom uputiti na neko zgodno mjesto kojeg nema u turističkim vodičima.

Riegrovy Sady
Park Riegrovy Sady

Na sličan način smo došli do zaključka da se gotovo šezdeset posto češke populacije smatra ateistima ili se ne izjašnjava po pitanju religijskog opredjeljenja (iako gradsku panoramu obogaćuje mnoštvo atraktivnih tornjeva crkvi i katedrala)

Jasno je da nismo u potpunosti odgovorili na pitanje što se novo može reći o gradu u kojem je bila većina naših prijatelja i poznanika, ali ipak smo vam dali mali report o našem praškom iskustvu koje je ipak samo naše. Ono što smo si mi rekli po odlasku iz Praga je da se ovdje sigurno vraćamo, po novo iskustvo i po novu dozu svega praškog. Upravo zato preporučamo da i vi ‘czeckirate’ češku metropolu, prvi puta ili ponovno.

Vezane teme: 

Braćo i sestre, napokon: Las Vegas!

Rim u 5 veličanstvenih koraka (van svih okvira i planova grada)

 

 

Zrinka Kluković