Search
Close this search box.
cool novi logo header
instant poruke teenageri

Da li je dopisivanje (texting) dobro za vašeg školarca?

Ako ujutro na posao putujete tramvajem vidjet ćete samo pognute glave. Iako je rano, školarci već uvelike koriste svoje mobitele. Pišu se poruke ili sluša glazba, provjerava Facebook ili Twitter

Na poruke odgovaraju jednakom žestinom kao i poslovnjaci na elektroničku poštu. Pogledi starijih govore nam da ne odobravaju takvo ponašanje.

Mi smo se pak pitali može li pisanje instant poruka u tolikoj mjeri biti dobro za vašeg (u tim godinama) prilično zbunjenog genijalca?

Ukratko da! Na taj će način prikupiti više offline prijatelja i širiti svoje društvene interese. Glavni je to argument kojeg navodi  Maria Koutamanis i koautori studije objavljene u magazinu Computers in Human Behavior na kojeg smo naišli u istraživanju.

Kako se navodi. Prvi cilj istraživanja bio je istražiti da li instant dopisivanje (instant messaging) utječe na školarce odosno njihovu sposobnost da pokrenu offline prijateljstvo. Drugi cilj bio je istražiti valjanost dvaju mehanizama koji se mogu protumačiti kao prijateljstvo: a) prilike koje se pojavljuju prilikom ovakvog komuniciranja i b) izmjena povjerljivih informacija.

Istraživanje je provedeno na 690 učenika iz Danske u dobi od 10 do 17 godna. Rezultati su pokazali kako školarci koriste dopisivanje kako bi pokrenuli proces ‘sprijateljivanja’. Nadalje, poruke im pomažu da se brže ‘otvore’ i kasnije počnu kvalitetniju vezu u stvarnom svijetu sa stvarnim osobama.

Što mislite o ovoj temi? Kako Vaš školarac najčešće koristi mobitel?

Claudio Kramaric

Savjetnik za #svedigtialno za male i velike tvrtke. Specijalist za e-trgovinu, internet marketing i sadržaj. Predavač na Algebri. Poduzetnik. Osnivač CoolKluba i direktor tvrtke CoolMedia d.o.o. Obožava pisanje i trčanje. Pratite me na>>>