Dobri primjeri native (prirodnog) oglašavanja

Primjer native (prirodnog) oglašavanja

O ovoj temi sve se više govori i u nas pa bi bilo dobro da pogledate nekoliko dobrih primjera kako to zapravo izgleda

NAPOMENA: Ova tema nastala je početkom 2015. ali je zbog interesa oko native oglašavanja osvježena u svibnju 2017. 

Native advertising jedan je od najvećih trendova (ili fenomena) u marketingu. Nije još, kako se to najavljivalo, u zaborav smjestio pop-upove i klasične bannere ali njegova vrijednost i značaj prilični su. Prema izvještaju eMarketera iz 2015. oglašivači su na native advertising utrošili 3,1 milijardu dolara. Prema informacijama istog izvora iz ožujka 2017., tijekom 2016. utrošeno je 14 milijardi, a predviđanja su da će se u 2018. godini u ovaj model utrošiti čak 23 milijarde dolara.

Još da pojednostavimo priču do kraja. Native advertising je vrsta oglasa koji su na cool način integrirani u sadržaj. Ne smetaju i ne prekidaju korisnike i nisu zamorni (niže u tekstu je nekoliko odličnih primjera). Radi se o zanimljivim i korisnim (sponzoriranim) tekstovima. Službeno pojašnjenje što je native – prikriveno ili neprikriveno oglašavanje, pronaći možete ovdje.

Dakle, zanimljivo i korisno. Čitatelj, odnosno primatelj informacija je na prvom mjestu. Ako ne ispunjava ove dvije ‘sitne’ pretpostavke nije riječ o native advertisingu i može napraviti više štete nego koristi. Mali disclaimer: Ovo je samo jedna od definicija i siguran sam da bi vam svaka od uključenih strana: oglašivači, internet stručnjaci i marketingaši kao i sami konzumenti mogli dati svoju definiciju istog.

Najveći benefit jest taj što se sadržaj kroji po mjeri ciljane publike, koja u velikom broju slučajeva dodatno pomaže svojim ‘shareovima’, ‘lajkovima’ pa nije problem vidjeti kako oglas ‘radi’. S druge strane, grešaka u doživljaju nativea (što bi on trebao biti i što jest) pronaći ćete na sve strane. Hoću reći, grešaka ima i uopće ih nije teško napraviti.

Nema pravila ni standarda, a prvi na udaru su grupe ili pojedinci zaduženi za stvaranje sadržaja. Njihov osnovni cilj jest stvaranje sadržaja koji će zadovoljiti oglašivača s jedne i publiku s druge strane. Piece of cake, zar ne? NOT!

Primjer native (prirodnog) oglašavanja prvi

New York Times i ‘Orange is the New Black’

Netflix je sponzorirao priču objavljenu u New York Timesu i povezao je sa svojom novom serijom. Oglas u obliku novinarskog teksta obrađuje temu žena u zatvoru i primjer je dobro uklopljenog native oglasa na stranici izdavača – svojim stilom pisanja posve je u skladu s ostalim pričama kakve NYT objavljuje.

U cijeloj priči, osim što jasno postoji znak da je riječ o sponzoriranom tekstu, Netflix se spominje samo jednom i to u kontekstu kako je tema inspirirana temom serije Orange is the New Black,” pojasnio je Tom Foran iz Outbraina, agencije koja stoji iza native oglasa.

Od samog teksta, po meni je bitno primijetiti kako Netflix nije insistirao na samopromociji do krajnjih granica. Umjesto toga, odabrao je blažu varijantu koja se pokazala posve dovoljnom. Zaključak: Netflixu je stalo kako se prezentira njegov sadržaj. Tekst nije imaginaran već pravi, sadržajni, ‘sa mesom’. Novinarski obrađuje jednu vrlo važnu temu i o njoj podiže svjesnost u društvu.

U ovom slučaju imamo win-win-win situaciju u kojoj su i oglašivač i izdavač i zadovoljni čitatelji.

Primjer native (prirodnog) oglašavanja drugi

The Atlantic i Scijentološka crkva

Za razliku od suradnje Netflixa i NYT, ovo je primjer kada sponzorirani sadržaj ne funkcionira. The Atlantic se 2013. okušao u native advertisingu.

Iako je post pri vrhu bio označen (sponzorirani sadržaj) čitatelji su negodovali i svoje (blago rečeno) nezadovoljstvo pokazali u komentarima. Da stvar bude gora, The Atlantic se odlučio na mjeru brisanja komentara i zabrane komentiranja. 11 sati poslije objave, post je netragom nestao sa stranice, a izdavač se morao ispričati čitateljima.

Veliko pitanje kako je uopće Scijentolozima, odnosno njihovoj agenciji, na pamet pala mogućnost oglašavanja u mediju koji uopće ne odgovara njihovoj publici.

Zaključak: Čitatelji prihvaćaju native oglase samo ako su u skladu s ostalim sadržajem koji ih privlači tom određenom mediju.

Primjer native (prirodnog) oglašavanja treći

Forbes  i Gap International

Forbes i Gap surađuju već neko vrijeme, a način je sljedeći. Na primjer, u postu o najuspješnijim tvrtkama jedan od komentatora je osnivač i CEO Gapa. On nikad ne spominje svoju tvrtku i sam brand ‘Gap’ ne spominje se nigdje osim u potpisu njegove funkcije i pripadajućeg linka na stranicu.

Sadržaj je u potpunosti napravljen prema svim pravilima i u skladu sa sadržajem kakvog Forbes i inače objavljuje.

Zaključak: Autentični sadržaj i novinarski potpis zaslužni su za još jednu win-win-win situaciju…

Primjer native (prirodnog) oglašavanja četvrti

BuzzFeed i Igre prijestolja

BuzzFeed kviz

Ne morate pričati o poslu da bi bili uspješni. BuzzFeed je tako na brandiranoj stranici (s istaknutim natpisom da je u pitanju sponzorirani sadržaj) stvorio zanimljiv kviz: Kako bi umrli u Igri prijestolja?

Za zaključiti je da native ili prirodni ili sponzorirani sadržaj funkcionira onda kada je relevantan, a takav može biti jedino ako mu se pristupa individualno i uz prethodno istraživanje (gdje će i na koji način biti objavljen). Native oglašavanje NE funkcionira onda kada se pod tom egidom gura nevažan i sadržaj prenatrpan supericama koje počinu s -naj…

Vezane teme:

Najbolje reklame na Super Bowlu koje uopće nisu bile tamo! 

Internet marketing i kampanje: Banneri ‘OUT’, a priče ‘IN’

More from Claudio Kramaric
Par u šezdesetima prošle je godine svakog dana pretrčao maraton!
Nema sumnje da Janette Murray-Wakelin (64) i njen suprug Alan Murray (68) imaju...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.