Evo jedne stvarno dobre novogodišnje odluke za pametno vježbanje

paradoks sporta
paradoks sporta

Ako ste u srednjoj životnoj dobi i vježbate, termin ‘Paradoks sporta’ trebao bi vas zanimati. Evo što je o tome u svom predavanju rekao ugledni talijanski kardiolog specijaliziran za sportaše, a naša liječnica sad prenosi vama

Već sam dosta pisala o povoljnim učincima tjelovježbe na zdravstveno stanje organizma. Isto tako sam stavljala naglasak na preventivne liječničke preglede osoba koje se aktivno ili rekreativno bave sportskim aktivnostima.

U današnjem postu osvrnut ću se na izuzetno predavanje profesora Antonia Pellicie, jednog od poznatih i priznatih imena sportske kardiologije koji je razmatrao entitet ‘Paradoksa sporta’. O čemu se zaista radi?

Unazad nekoliko godina kardiovaskularna oboljenja su u porastu, točnije ishemijske bolesti srca (bolest srca koja nastaje sužavanjem krvnih žila srca) kod sportaša i rekreativaca srednje životne dobi.

Bez obzira što te osobe aktivno prakticiraju tjelovježbu, ipak je došlo do razvoja bolesti srca pa čak i smrtnih ishoda. Paradoks u cijeloj priči je zapravo taj: kako netko tko prakticira tjelovježbu dakle nešto što se savjetuje i propisuje u svrhu prevencije bolesti, može oboljeti od bolesti srca?

Nekoliko teorija je ponuđeno kao odgovor na ovo pitanje:

♦ Količina kolesterola i triglicerida (masnoća u krvi) je jednim dijelom i genetski uvjetovana i kod genetski opterećenih osoba takav višak masnoća ima tendenciju lijepljenja za zid krvne žile koja postaje sužena pa u nekim slučajevima i potpuno okludirana (začepljena) što može rezultirati infarktom srca.

♦ Neprimjereno vježbanje u srednjoj dobi izaziva oksidativni stres i produkciju slobodnih radikala (već smo govorili na tu temu) što također oštećuje krvne žile srca.

♦ Neprimjerena reakcija krvnih žila srca na napor odnosno spazam kod određenih pojedinaca može također djelovati tako da suzi srčanu krvnu žilu.

♦ Prilikom suženja i spazma krvne žile, okolno tkivo je manje opskrbljeno krvlju što može izazvati nastanak tzv. malignih aritmija odnosno, poremećaja srčanog ritma sa smrtnim ishodom

Cijela priča je zapravo ispričana u svrhu naglaska na preventivnim pregledima osoba koje se  aktivno ili rekreativno bave nekom od sportskih aktivnosti, a poglavito ako se radi o osobama srednje dobi.

Jedan takav preventivni pregled bi trebao uključiti: detaljan pregled liječnika, zapis rada srca ili elektrokardiogram, test opterećenja (ergometrija) i laboratorijske nalaze krvi. Osobito lipidogram (skupni naziv za ‘masnoće u krvi’, odnosno ukupni kolesterol, LDL, HDL kolesterol i trigliceridi).

Zato, ako se aktivno ili rekreativno bavite nekom sportskom aktivnošću, donesite pametnu novogodišnju odluku i učinite preventivni pregled. Vaše srce će Vam biti zahvalno!

 

[divider]O AUTORICI [/divider]

Alenka Brozina

Dr. Alenka Brozina, specijalist internist, zaposlena je opatijskoj Thallassotherapiji. Duži niz godina bavi se sportskom kardiologijom, funkcionalnim testiranjem sportaša i dijetoterapijom. U slobodno vrijeme proučava kliničku fitoaromaterapiju. Kao liječnica, naglasak stavlja na holistički (cjelovit) pristup čovjekovom zdravlju.

Alenka vodi i svoj blog na kojem piše i razmatra teme vezane uz problematiku prehrane. Slobodno je čitajte i saznajte više na http://alenkaadenium.blogspot.com/

Written By
More from Alenka Brozina
Suplementi su hit, jeste li sigurni da ih ne miješate s tradicionalnim lijekovima?
Ako patite od nekog poremećaja i koristite suplemente i tradicionalne lijekove zajedno,...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.