Evo što bi se dogodilo kada bi učitelji zarađivali puno više novca!

kada bi učitelji zarađivali puno više novca
kada bi učitelji zarađivali puno više novca

Jedna škola u New Yorku odlučila se za radikalan eksperiment. Učitelje su stvarno platili više, puno više nego inače, i ovo su rezultati…

Ako imate sreće upisi u škole su iza vas i ponosno promatrate vašeg školarca kako se razvija i uči i zabavlja. Jasno, strepite i dalje ali, priznat ćete, malo je lakše. Testiranja šestogodišnjaka uistinu mogu biti iscrpljujuća za cijelu obitelj. No, sada vam prenosimo jedan sasvim drugi test. Naime, netko se u SAD (kao i mnogi drugi) zapitao:

Što bi se dogodilo kada bismo učitelje svoje djece plaćali više ili, što bi se dogodilo kada bi učitelji zarađivali jednako kao i liječnici ili odvjetnici?

Ne morate biti Einstein da bi točno odgovorili, ali evo: Učitelji bi radili bolje, a učenici naučili i znali više. E sad, čitajte dalje jer tu postaje zanimljivo.

Ako smo imali sreće, svatko od nas pamti barem jednu učiteljicu ili učitelja koji je utjecao ili mu čak i izmijenio život. Znate za ‘nju’ ili ‘njega’ sigurno. Svak od nas ima svoju viziju, ali to su ona učiteljica ili onaj učitelj čija su nas znanja, strpljenje, vještine kao i postupci učinili da ih nikada ne zaboravimo. Oni koji nisu bili te sreće pa u sjećanju nemaju jednog takvog učitelja ili učiteljice, sigurno su pogledali film o [lightbox link=”http://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/11/drustvo-mrtvih-pjesnika.jpg#”]jednom takvom učitelju[/lightbox].

Naime, takav učitelj, i to je činjenica, uistinu je u stanju promijeniti budućnost mnogim mladim ljudima – pogotovo onima koji žive u teškim financijskim uvjetima. Takav učitelj, kada govorimo o nacionalnom programu školovanja bilo koje države na svijetu, zapravo je zlata vrijedan.

ČITAJTE JOŠ: Zašto nam umjesto građanskog odgoja u školama treba pozitivna psihologija

 

Zato se i često postavlja pitanje: Ako su nam učitelji toliko bitni, zašto ih ne plaćamo više? Ukoliko liječnik, odvjetnik ili bankar mogu zaraditi stotinu i više tisuća kuna godišnje, zbog čega kvalitetni i iskusni učitelji zarađuju dvostruko manje (malo smo rekli)?

U traženju odgovora na ovo pitanje ‘Što ako…’ TEP Charter School, škola na Manhattanu u New Yorku, provela je pet godina provodeći prilično radikalan eksperiment:

Projekt jednakost ili The Equity Project omogućava učiteljske plaće kakve primaju liječnici ili odvjetnici. U SAD to je 125.000$ na godinu plus bonusi (do 25.000$) za određene rezultate.

Naravno da se od tih učitelja očekuje više u smislu da rade duže, imaju malo veće razrede od uobičajenih, obvezu da se četiri tjedna na godinu posvete razvoju svojih znanja i vještina te da i njihove godišnje ocjene izdrže test.

Novac za tako visoka primanja škola ne prikuplja od privatnih investitora nego ga izdvaja iz vlastitih fondova – rigoroznom štednjom na administraciji i svugdje gdje je to moguće, a da ne ugrozi funkcioniranje.

Rezultat? Prema pisanju Wall Street Journala, prvo izvješće nakon pet godina pokazalo je da ovaj radikalan model RADI. Istraživanje je provela Mathematica Policy Research, a platila ga je zaklada Bill and Melinda Gates. Studija je usporedila podatke ove škole koju pohađa 480 učenika s onima iz, po svemu slične, susjedne javne škole. Kako piše WSJ:

Nakon četiri godine u školi Charter, a nakon provedenih testova (matematika, znanosti i sl.) istraživanje je pokazalo, da su učenici s područja matematike zapravo dobili dodatnih godinu i pol predavanja (toliko su bili napredniji), više od pola godine u prirodnim znanostima i gotovo pola godine više u engleskom jeziku.

Dakle, nakon četiri godine stekli su popriličnu prednost spram svojih vršnjaka u drugoj školi. Blago djeci, blago učiteljima. Ipak, za učitelje ova postignuća nisu bila nimalo jednostavna ali za gotovo dvostruko veća primanja (bez bonusa) itekako su zapeli. Nije im bilo lako:

Od ukupno 43 učitelja koji su prošli rigorozna testiranja na početku godine te su i zaposleni, njih 47% izdržalo je prvu godinu. U drugoj školi ta je brojka niža i iznosila je 27% otkaza ili odlazaka. Kako bi snizili ovaj učiteljski ‘overburn’ u školi razmatraju kako smanjiti taj broj.

S druge strane, iako su učenici bili iznad prosjeka u odnosu na njihove školske kolege u drugoj školi, njih tek 43% prošlo je državni ispit iz matematike (što je opet puno više od gradskog prosjeka od samo 26%).

Ovako visoke plaće bez donatora škola je osigurala povećavanjem razreda i smanjenjem administrativnog osoblja. COOL podatak, i posve nevjerojatan pa čak se usudimo reći u nas nemoguć, jest i taj da je plaća ravnatelja manja od učiteljske samo kako bi se učitelje ohrabrilo da ostanu.

Nije posve jasno da li bi se ovaj model mogao izvesti i drugdje ili na daleko većem broju uzoraka/škola, ali pokazalo se da veća plaća najboljim učiteljima itekako može utjecati na školstvo i performanse učenika u cjelini. Možda bi se ovako na jednostavan način riješile teške debate kada govorimo o reformi školstva, zaključuje WSJ.

Učitelji što mislite?

Vezane teme:

Najbolja mjesta za studiranje u EU

Studiranje u kasnijim godinama je ful cool!

 

More from Claudio Kramaric

iWatch: Apple doveo CEO-a Yvesa St. Laurenta Paula Deneva

Ne Tim Cook ne treba krojača, osim možda za novi pametni sat...
Saznaj više

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.