Search
Close this search box.
cool novi logo header
hugobarra

Hugo Barra: Zašto je Kina cool

Hugo Barra bivši je Googleov top menadžer kojega je u kolovozu 2013. ‘oteo kineski Steve Jobs’ i zaposlio ga u kompaniji Xiaomi Technology


Nakon priče o programeru koji je odbio otići iz Googlea za plaću od pola milijuna dolara, pronašli smo i  drugu, vjerujemo još bolju. Pogotovo ako vas zanima Kina i brojke. Naime, Hugo Barra, Googleov product manager u kolovozu prošle godine napustio je kompaniju i krenuo put Kine.

 

Lei Jun kineski Steve Jobs
Lei Jun, kineski Steve Jobs   Foto: Wikipedia

Hugo Barra bio je jedno od najpoznatijih Googleovih lica. Tip iz prvih redova, vodeći menadžer, koji je na najvećoj konferenciji ove kompanije Google I/O, svijetu objavljivao najvažnije novitete, dao je otkaz i zaposlio se u kineskoj kompaniji Xiaomi kojoj je na čelu [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/01/Lei-Jun.jpg#”]Lei Jun, poznatiji kao „Steve Jobs iz Kine“.[/lightbox]

U prosincu, na konferenciji u Parizu, na upit novinara Barra je  odgovorio zašto je nakon samo dva mjeseca oduševljen Kinom. Evo zašto je Kina COOL.

• Među ostalim, Barra je naveo da su Kinezi nevjerojatno educirani – godišnje ih diplomira osam milijuna što je više nego u SAD.

• Dohodak u Kini u posljednjih se osam godina utrostručio te i dalje raste.

• Kada je u pitanju broj milijardera, u Kini ih je trenutno 122 – drugo mjesto, odmah iza SAD.

• U Kini 600 milijuna ljudi[lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/01/aplikacije-i-korisnici.jpg#”] koristi internet[/lightbox], što je povećanje od 50% u posljednje tri godine.

• Jednako toliko (600 milijuna) posjeta svakog mjeseca bilježi stranica Qzone.

• Alibaba stranica za internet kupovinu u vlasništvu tvrtke Taobao, dvaput je veća od eBaya i Amazona zajedno.

• Barra je oduševljen i [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/01/JD-kupovina.jpg#”]stranicom JD[/lightbox]. Razlog je taj što ova stranica za kupovinu kupcima garantira dostavu unutar  tri sata, uz dodatak da paket možete pratiti doslovce korak po korak i to u realnom vremenu.

• Alipayem što je pandan Paypalu možete plaćati taksi.

• Kineski Twitter zove se Weibo, do dolaska u Kinu Bara kaže da je imao 6000 followera. Sada ih ima preko 200.000 čime ujedno i odgovara na pitanje o živahnosti tamošnje mreže društvenih stranica.

• Zanimljivo, ali to već znate Google play je zabranjen, ali umjesto njega tu je nekoliko drugih app trgovina

• Jedna od njih nosi naziv ’91’ i najbolje ju je opisati kao kineski iTunes. Baidu, kineski pandan Googleu, lani ju je kupio za milijardu dolara.

Za zaključak: Think big, ali doslovce i u punom smislu riječi ako kanite poslovati u Kini.

Claudio Kramaric

Savjetnik za #svedigtialno za male i velike tvrtke. Specijalist za e-trgovinu, internet marketing i sadržaj. Predavač na Algebri. Poduzetnik. Osnivač CoolKluba i direktor tvrtke CoolMedia d.o.o. Obožava pisanje i trčanje. Pratite me na>>>