Search
Close this search box.
cool novi logo header
prvi razgovor za posao

Idete na prvi razgovor za posao? Evo kako se pripremiti

Dajemo set najčešćih pitanja na razgovoru za posao i nudimo odgovore iz kojih naučite što više i napravite vlastitu pripremu. Sretno!

Prvi korak u svijet odraslih je prvi razgovor za posao koji, nadamo se, vodi prvom zaposlenju. Iako je u Hrvatskoj posao teže naći, nije nemoguće. Ako tražiš posao povezan sa studijem možda ćeš morati uložiti malo više truda, ali sve se može kad se hoće. Kakva god situacija bila ostaje pitanje, kad idete na prvi razgovor za posao, kako se pripremiti?

Proučite potencijalnog poslodavca

Nije potrebno ‘naštrebati’ cijelu povijest firme napamet, ali bitno je znati osnovne podatke. Tko (je osnovao), kada (je osnovana), što (radi ta firma), gdje i zašto (koja im je svrha)? Osim toga, kako uopće znate želite li raditi u toj firmi, ako ne znate ništa o njoj?

Recite nam nešto o sebi…

Pitanje je koje ćete čuti na svakom razgovoru. Obzirom da ga nećete izbjeći bilo bi dobro da stavite na papir sve što želite istaknuti kod sebe i da „izvježbate“ taj govor. Razmislite što vas izdvaja od ostalih kandidata. Spomenite aktivnosti, projekte i grupe u kojima ste sudjelovali te čemu vas je to naučilo. Možda disciplini, timskom radu ili organizaciji vremena.

Upamtite: Ovo je jedini dio gdje sami sebi možete dati na važnosti i zato ne štedite epitete. Nahvalite se ali s mjerom. Ako tvrdite da nešto znate ili možete ili da prema nečemu osjećate strast – tome uistinu mora biti tako. U to uistinu morate vjerovati radi sebe samih, a ne poslodavca.

Koje su vaše vrline i mane?

Tko god da je prvi postavio ovo pitanje na razgovoru, sve nas je zeznuo. Hvalite me usta moja, vrijeđajte me usta moja. Iako je teško odgovoriti, može se. Neki traže 3 vrline i 3 mane, a teško da će netko tražiti više. Istaknite vrline koje možete povezati s pozicijom za koju se prijavljujete, a kod mana… To je teži dio. Istaknite da ponekad imate problema s perfekcionizmom zbog čega nekada sebi zadate nepotreban stres, želeći najbolje za firmu.

Jeste li timski igrač?

Iako vam posao ne mora biti nužno vezan za rad u grupi, općenito je važno dobro funkcionirati u timu kako bi atmosfera na poslu bila zdrava i ugodna.

Kako se nosite sa stresnim situacijama?

Na razgovoru za posao koji želite dobiti ne postoji odgovor koji će otkriti da se ne znate nositi s takvim situacijama jer je, nažalost, stres postao svakodnevnica. Ako se inače ne nosite dobro sa stresnim situacijama, vrijeme je da poradite na tome.

Kako vi vidite ovu poziciju…

I zašto ste se prijavili… Prosurfajte po internetu i pogledajte koje odgovornosti nosi ta pozicija te ih povežite sa svojim kompetencijama.

Koliku plaću očekujete?

To je odgovor koji morate imati spreman, ali nemojte zalutati. Opet, informirajte se i odredite svoju cijenu prema onoj koja važi na tržištu. Također, ovo je poprilično nezgodno pitanje: ako kažete premalo, mislit će da i niste toliko stručni za posao, ako tražite previše odmah će vas prekrižiti. Morate biti svjesni svojih vrijednosti i pokazati to poslodavcu.

Imate li kakvih pitanja za nas?

Obavezno! Pripremite barem 2 pitanja za poslodavce kako bi vidjeli da ste iskreno zainteresirani za poziciju. Možete na primjer pitati ulaže li firma u edukaciju svojih zaposlenika i ostale stvari koje vas zanimaju. Lijepo je vidjeti ambiciju, ali nemojte ispitivati poslodavca duže nego što je on vas.

Osim dobre pripreme, pomoći će vam i kontrola vlastitog tijela. Prvenstveno se podrazumijeva pristojan, poslovni look. Higijena na razini i osmijeh. Nemojte se previše komešati u stolici, već se namjestite i opustite ruke – prekrižene pokazuju obrambeni stav, a niste se došli boriti u ring. Gledajte poslodavca u oči, s kratkim pauzama da ne bi ispalo da buljite, pažljivo slušajte i nemojte upadati u riječ.

Najbitnija je dobra priprema, a onda glavu gore, osmijeh na lice i spremni ste.  Želimo vam puno sreće kako bi vaš prvi razgovor za posao prošao na #cool način! :)

Ako imate komentar ili pitanje slobodno nam se javite. Hvala na čitanju!

Paula Maričić

Paula je studentica digitalnog marketinga. Zaljubljena je u studij i posao te mahnito upija sve vijesti iz industrije. Obožava ples, glumu, engleski i svoj posao. Voli dinamičnu atmosferu i izazove i zato ne odgovara na pitanje: Gdje se vidi za 5 godina. Najviše ju motivira izreka 'Ti si najbolji projekt na kojem ćeš ikada raditi'. Voli maštati o životu u kući na plaži.