Search
Close this search box.
cool novi logo header
Idete na Tajland? Evo nekoliko savjeta

Idete na Tajland? Evo nekoliko savjeta za prvu ruku

Umjesto tuk-tuka koristite javni prijevoz, s autobusa ponekad stvari ‘nestaju’ pa putujte vlakom, svakako posjetite Chiang Mai…

Štogod vam drugi pričaju o Tajlandu, štogod da ste pročitali i pripremili prije putovanja, zaboravite u trenu čim sletite na tajlandsko tlo. Kultura, jezik i mentalitet toliko drugačiji od našeg zapadnjačkog načina razmišljanja i življenja na prvu vas zaprepaste.

No, ne brinite, ovoj zemlji osmijeha brzo se prilagodite te već drugi dan postajete svjesni da su planirana tri tjedna premalo da vidite sve što biste htjeli, a što vam Tajland nudi. Prvo što vas dočeka su gigantske slike kralja Rame IX. koje se nalaze na svakom uglu, u svakom uredu, trgovini, restoranu, ma gdje god se okrenete, a Tajlanđani ga smatraju gotovo polubožanstvom i iznimno poštuju. Zato nemojte uvrijediti kralja!

Većina putnika slijeće u Bangkok te im on služi kao polazna točka putovanja. Neka vas kaos ovog višemiljunskog grada ne preplaši jer bez obzira na sve, grad dobro funkcionira. Bangkok je poznat po velikim prometnim gužvama, a kako biste ih izbjegli koristite javni prijevoz – Skytrain, Metro ili brod po rijeci Chao Phraya.

Chao Praya rijeka Tajland
Rijeka Chao Praya

To su izvrsna i iznimno jeftina prijevozna sredstva. Izbjegavajte tuk-tukove i taksije koji će naći načina (vozeći vas obilaznim ulicama) da od vas izvuku što više novca.

Tajland je prepun budističkih hramova, a preporuka je da ih dozirate i odaberete one koje uistinu želite pogledati budući da nakon petoga više ne znate gdje ste koji vidjeli (obucite natikače koje lako možete izuvati!)

Nećemo navoditi imena hramova, vodiči su ih puni. Za ulazak u hramove obavezna je odjeća koja pokriva ramena i noge, a prije ulaska u hram potrebno je izuti se. Zato nosite laganu odjeću koja pokriva gore navedeno, a i dobro će vam doći kao zaštita od prejakog sunca te natikače koje lako možete izuti jer u jednom danu možete posjetiti jako puno hramova.

Na putu prema sjeveru Tajlanda zaustavite se u stotinjak kilometara udaljenom gradiću Ayutthayi, staroj prijestolnici Siama, do koje lako možete doći vlakom (izbjegavajte vožnje autobusima budući da su učestale krađe stvari iz prtljažnika). Sam po sebi grad nije atraktivan ni lijep, ali nudi mnoštvo hramova koje vrijedi posjetiti.

Za obilazak hramova preporuča se iznajmljivanje bicikala, ali je vrućina toliko nesnosna da se ta opcije ne čini ni najmanje privlačnom. U većini hotela i hostela nude se organizirani izleti čamcem što zvuči puno primamljivije pa jedno popodne obavezno provedite razgledavajući povijesni park Ayyuthaye koji je pod zaštitom UNESCO-a, a kao prizor koji ostaje urezan u pamćenje zasigurno ćete izdvojiti zalazak sunca među drevnim ruševinama.

Ono što ne biste smjeli nikako propustiti je vožnja noćnim vlakom prema sjeveru Tajlanda, točnije gradu Chiang Maiu. Vlak je star, ali iznimno čist.

Nakon cjelodnevnog razgledavanja spavate kao beba, a jutarnja vožnja nudi vam prekrasne prizore sjevera. Chiang Mai je poznat po odličnim tajlandskim masažama koje se nude u svakoj uličici za vrlo malo novce. Priuštite si barem jednu!

VOLITE PUTOVATI? Pogledajte našu rubriku 48sati

U ovom gradu svatko može naći nešto za sebe, a tečaj kuhanja koji smo dogovorili za nas je bio više od očekivanog. Ako vam se sviđa tajlandska kuhinja, ovaj tečaj nemojte nipošto propustiti. Naš tajlandski chef vodio nas je na tržnicu prepunu namirnica koje nikada nismo imali priliku vidjeli te nas upoznao s malim tajnama tajlandske kuhinje.

Kako ne bi sve ostalo samo na tome dobili smo i kuharicu koja nam je već poslužila za pripremu jela. Inače, tajlandska hrana puna je svježeg povrća, voća i morskih plodova. Sol koriste jako malo, ali začine koriste svakojake.

Za one nenavikle na začinjenu hranu, vičite u restoranima ‘not spicy’ da ne biste ostali gladni! Odvažnijima svakako preporučamo Thai green mango ili  papaya salad.

Sunday Walking Street Market
Sunday Walking Street Market

Ako se zateknete u Chiang Maiu za vikend nikako ne propustite Sunday Walking Street Market – kilometarsku tržnicu na otvorenom gdje su na štandovima te po cesti izloženi najrazličitiji suveniri, rukotvorine, odjeća, obuća, hrana, masaža, ma sve što poželite.

Nikada ne pristajte na prvu cijenu, na Tajlandu je cjenkanje obavezno! Svakako preporučam da kupovinu obavite ovdje budući da za razliku od ostalih tržnica nudi jako mnogo ručno rađenih stvarčica koje se isplati kupiti, a koje drugdje ne možete naći.

U Chiang Maiu je život dosta opušteniji i ležerniji. Opustite se i vi, neka vas osjećaj vodi dalje. Možete biti bez brige ako nemate plan za sutra, ovdje je sve prilagođeno turistima. Na svakom je koraku turistička agencija u kojoj možete dogovoriti izlet, iznajmiti bicikl, kupiti karte za sva moguća prijevozna sredstva i sve što vam srce poželi.

SADA PROČITAJTE Drugi dio sage o Tajlandu: Koh Lipe idealan je otok za čisti hedonizam

Autorica je prof. Maja Salapić, ovaj tekst nastao je u suradnji sa školom stranih jezika ‘Smart’Smart škola stranih jezika

 

Smart škola stranih jezika posluje od 2006. godine, a dio je Smart grupe zadužen za poduku stranih jezika za sve uzraste: općeg i poslovnog tečaja stranog jezika, pripreme za međunarodno priznate certifikate, hrvatski za strance, pripreme za maturu i poduku te jezično savjetovanje.

 

.Vezane teme: 

Palermo: Italija na kvadrat

Moskva: Grad s čudnovatim BLING, BLING efektom

Smart&Cool

Smart škola stranih jezika posluje od 2006. godine, a dio je Smart grupe zadužen za poduku stranih jezika za sve uzraste: općeg i poslovnog tečaja stranog jezika, pripreme za međunarodno priznate certifikate, hrvatski za strance, pripreme za maturu i poduku te jezično savjetovanje.