Igru amo! Ovo su jako COOL igračke za klince i iz Osijeka su

klikeraj.hr didakticke igracke za djecu
klikeraj.hr didakticke igracke za djecu

Kako na super cool način provesti vrijeme igre s djecom? Odgovor nudi Klikeraj.hr, udruga koja se posvetila osmišljavanju igračaka koje se mijenjaju i nadopunjuju ovisno o znanju i iskustvu igrača

Od crtanja, pjevanja i plesanja pa do slaganja kockica… Vrijeme provedeno s djetetom za roditelje i djecu jedno je od najvažnijih ali i najljepših iskustava na svijetu. Problem je u tome da je tog vremena sve manje, a razloga za druženje i učenje s djecom sve više. Slobodno ovome pridodajte sijaset drugih ‘nužnosti’ po vlastitom izboru pa se izbor sužava na iPad, iPhone, PC…

SAZNAJ VIŠE: Zašto Steve Jobs svojoj djeci nije davao iPad?

CoolKlub je pronašao jedan od načina kako to izbjeći. Kontaktirali smo Klikeraj. Udrugu iz iz Osijeka koju čine Ivan Alagić, dipl.psih., Josipa Mamužić, dipl.psih., Marinela Ivić, prof.eng. i pov. Ovo troje profesionalaca osmišlja didaktičke setove za djecu (prvenstveno) predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta ali i pomažu odraslima koji na ovaj ili onaj način sudjeluju u odgoju i obrazovanju djece.

Zašto ili bolje, odakle naziv ‘klikeraj’?

• U Osijeku se za osobe koje brzo razmišljaju, dosjetljive su ili pametne kaže da ‘imaju kliker’ za nešto. Odatle i ime za naš projekt, pojašnjava Ivan Alagić, potpredsjednik Udruge.

Ako pogledate na stranicu primijetit ćete da nije riječ o ‘običnim’ igračkama. Svaka ima svoju priču i zanimljiv primjer iz prakse. Isto tako, možete ih kontaktirati i pojasniti im što trebate. Sva je je prilika da će pomoći i prilagoditi je upravo vama. To im je specijalnost.

• Didaktički set Klikeraj pretežno je društvenog karaktera, međutim glavna karakteristika ovih igračaka je otvorenost što znači da se može i sadržajno i formalno prilagođavati ovisno o preferencijama i potrebama onoga tko igra.

Konkretno, ako nam se obratite s potrebom poticanja nekog aspekta razvoja, potrudit ćemo se vidjeti što to točno znači i koji bi pristup bio optimalan zadovoljenju takve potrebe.

Ovisno o tome kako djeca stječu znanja kroz svoje odrastanje i školovanje, tamo se mijenjaju i sadržaji igre

Ovaj princip temeljimo na filozofiji tzv. spiralnog kurikuluma Jeromea Brunera, koji je okosnica našeg pristupa. Igrač, bez obzira na dob, postaje kreatorom igre sa svojim znanjima, sposobnostima i iskustvima: što su ona veća igra je zanimljivija i bogatija.

[slider crop=”yes” slide1=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2015/01/WP_20141212_08_07_25_Pro__highres.jpg” slide2=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2015/01/WP_20141212_08_29_06_Pro__highres.jpg” slide3=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2015/01/WP_20141212_08_18_50_Pro.jpg”][/slider]

 

Kad već govorimo o igri i igračkama, nedavno smo mogli pročitati jednu zanimljivu studiju. Konkretno radilo se o Lego kockicama i rezultatima istraživanja koji su pokazali da se roditelji u Europi osjećaju obveznim igrati se s djecom (pa su zato kockice kompleksnije) dok roditelji u SAD preferiraju da se djeca igraju sama pa je tamo i lakše sastaviti određeni set.

Jasno je da je riječ o studiji proizvođača koja će mu pomoći saznati koliko će milijuna kockica (više ili manje) izraditi za određeno tržište. Kada govorimo o Klikeraju tu je u pitanju puno individualniji pristup:

• Mislim da je generaliziranje rezultata istraživanja koja navodite, u najmanju ruku neoprezno. Ne možemo očekivati da će se djeca razvijati sama niti možemo očekivati da se djeca pretežno igraju u društvu s odraslima. Ako se radi o zahtjevnim igrama, roditeljska pomoć u shvaćanju principa i pravila igre je neophodna.

U trenutku kada dijete nauči igrati se samostalno, početna ‘količina’ roditeljskog sudjelovanja u igri više nije potrebna. Tada se mijenja kvaliteta tog odnosa: roditelj više nije voditelj ili mentor, nego postaje ravnopravan suigrač. Ako dijete pokazuje sklonost samostalnom igranju igara koje nisu nužno društvene, nema potrebe ulaziti u taj dječji prostor, pojasnio je Ivan.

Ukratko, razvoj autonomije i samoučinkovitosti iznimno je važan, smatraju u Udruzi. Stoga, inzistiranje na zajedničkom igranju nije uvijek opravdano. Roditelji svakako imaju značajnu ulogu u dječjem razvoju pa i u igri, ali sudjelovati treba u adekvatnim trenucima, kada za tim postoji potreba, poručuju iz Klikeraja, tima za kreativno poticanje razvoja djece.

[divider]KLIKERAJ IGRE [/divider]

[lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2015/01/WP_20141212_08_07_25_Pro__highres.jpg#”]KRUG[/lightbox] – Igru mogu igrati djeca predškolskog i školskog uzrasta, ali i odrasli. Koristi se za razvijanje konvergentnog i asocijativnog mišljenje, obogaćivanje rječnika i integraciju znanja. Igra podsjeća na sat s tri kazaljke, a od igrača se očekuje da se dosjeti predmeta ili pojma koji se nalazi u kategorijama koje dobije slučajnim okretanjem kazaljki.

[lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2015/01/WP_20141212_08_29_06_Pro__highres.jpg#”]KLIKERAJ[/lightbox] – U ovoj igri se, u zadanom kontekstu, na različitim primjerima igrači vježbaju kognitivni procesi koji leže u osnovi kreativnosti, prvenstveno fleksibilnost. Namijenjena je djeci školskog uzrasta, ali može se koristiti i kao društvena igra za odrasle.

[lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2015/01/WP_20141212_08_39_58_Pro__highres.jpg#”]UMETALICA[/lightbox] –  Umetalica koristi logička pravila, dosjetljivost i brzo snalaženje. Od igrača se očekuje osmišljavanje logičkih nizova, uočavanje pravila i principa i predviđanje. Postavljanjem pravovremenih pitanja igrač nastoji preduhitriti suigrača. Time se vježbaju brojne kognitivne vještine, prvenstveno simboličko asocijativno mišljenje.

[lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2015/01/WP_20141212_08_25_27_Pro__highres.jpg#”]MAŠTARIJ[/lightbox] – Igra za poticanje divergentnog mišljenja, namijenjena je i mlađoj i starijoj djeci. U ovoj igri igrači nastoje stvoriti što više relevantnih ideja, promatranje tih ideja iz različitih perspektiva i njihovo obrađivanje na različite načine, ali i napuštanje postojećih, uvriježenih tumačenja poznatih predmeta.

[lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2015/01/WP_20141212_08_18_50_Pro.jpg#”]NAJVEĆI JEZIK [/lightbox]– Igra koja služi poticanju elaboracije, kombinatorike i jezičnih vještina. Kombiniranjem sličica djeca imaju mogućnost stvaranja različitih i neobičnih scenarija i priča. Priča može biti onoliko neobična koliko dijete ima argumenata za njezinu neobičnost, tj. dokle god ju može elaborirati.

More from Claudio Kramaric
Movescount portal – sve što trebate za praćenje treninga
Isplanirajte trening i usporedite rezultate s vršnjacima!
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.