Search
Close this search box.
cool novi logo header
Isplati li se biti dobar pozitivna psihologija

Isplati li se… Biti dobar?

Pozitivna emocija generira pozivan osjećaj. Dok činimo dobro, osjećamo se bolje, a naš se mozak mijenja i ‘učitava’ načine kako ćemo svakodnevno demonstrirati sve više i više ljubaznosti i dobrote

Bojite se da je lijepo ponašanje, ljubaznost, blagost i dobrota izgubila smisao u današnjem svijetu? Mislite da su prevladali ‘lošI’ dečki ili hohštapleri i potpuno preuzeli stvari u svoje ruke? Niste jedini, sigurno, ali ipak: isplati li se biti dobar?

Baš kao što su se neuroznanost i društvene znanosti složile da fizička aktivnost, meditacija i određeni tipovi psihoterapije mogu pozitivno utjecati na naš mozak, tako su pozitivnim djelovanjima uključile i ljubaznost i blagost. Da, da, dragi naši coolklubovci, budite dobri jer se to isplati! Budite dobri jer to mijenja naš mozak – naravno na bolje!

[lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/05/Davidson_Rich_brain03_7494.jpg#”]Richard Davidson,[/lightbox] profesor psihologije na University of Wisconsin-Madison bio je inspiriran razgovorom s Dalai Lamom, koji ga je kao znanstvenika pitao: “Zašto ne možemo koristiti modernu neuroznanost kako bi naučili više o dobroti, blagosti i suosjećanju? ”

Dvadesetak godina kasnije, profesor Davidson zaključio je na temelju provedene studije (od bolesti do općeg zadovoljstva i zdravlja) da često nemamo dovoljno stečenih i naučenih vještina i tehnika kako da sami pospješimo svoje zadovoljstvo. Suprotno tome, moderna neuroznanost jasno kaže da uz uporne treninge možemo maksimalno iskoristiti neuroplastičnost mozga i pokloniti sami sebi najljepši ružičasti pogled na svijet, pozitivan stav i zapravo sreću.

ČITAJTE JOŠ: Neuroplastičnost: Kako vježbati pamćenjet?

 

Zašto je trening bitan? Treninzi (kako fizički tako i oni mentalni) kreiraju zapis, put i vezu u našem mozgu. Djeca i adolescenti ne uče se biti dobri razmišljanjem i pričanjem (kao i odrasli uostalom). Nego, svi mi jednako i najbolje učimo kad djelujemo.

Dobrota, ljubaznost i blagost kao emocije u samom djelovanju postepeno nas čine snažnijima i stabilnijima.

Pozitivna emocija generira pozivan osjećaj. Dok činimo dobro, osjećamo se bolje, a naš se mozak mijenja i ‘učitava’ načine kako ćemo svakodnevno demonstrirati sve više i više ljubaznosti i dobrote. Pitate se kako možemo trenirati dobrotu? Jednostavno….

Za početak pokušajte primijetiti kad je netko prema vama ljubazan i sjetite se tog osjećaja, još bolje uzvratite istom mjerom! Tako ne samo da ćete trenirati svoj mozak, već ćete se svakim danom osjećati sve bolje i bolje i bolje, jer da, isplati se biti dobar!

Izvor: D. Tanenbaum „Changing brains for the better“

Vezana tema: 

Znate li što je neuroplastičnost?

Barbara Strelar