Istraživanje o kojem nemate pojma nije cool, ali njegovi rezultati jesu. Evo zašto

facebook komentiranje

Ako želite početi razmišljati pozitivno, morate maknuti svu negativu oko sebe. Istraživanje koje je izazvalo polemike pokazalo je da u to spadaju i negativne online objave…

Proteklog vikenda polemike je izazvao tekst u New Scientistu o tome kako je Facebook u siječnju 2012. bez znanja korisnika ‘manipulirao podacima objavljenim u news feedu 689.203 korisnika’.

Što se dogodilo?

Ekipa s Facebooka udružila se tada s istraživačima američkog Cornella i oni su:

a)    ili uklonili sve pozitivne postove

b)   ili uklonili sve negativne postove iz news feeda spomenutog broja ljudi

Dakle, tih blizu 700 tisuća korisnika tog je tjedna u siječnju 2012. godine svoj dan počinjalo ili izrazito cool ili izrazito uncool – ovisno o grfupi u koju su ih strpali istraživači. Iako možete naslutiti rezultate istraživanja, krenimo redom.

ČITAJTE JOŠ: Iz financijskog minusa u PLUS – ARHITEKTURA IZBORA

 

Zajednička studija objavljena je u Proceedings of the National Academy of Sciences. Kako je izvijestio New Scientist,  timovi su evaluirali raspoloženje korisnika prema njihovim kasnijim objavama i otkrili da “emocije drugih korisnika Facebooka utiču na naše vlastite emocije”. Pojednostavljeno, pozitivne vijesti i statusi naših prijatelja i poznanika, onih s kojima smo povezani na ovoj društvenoj mreži, imaju itekakvog utjecaja na nas same. O tome hoćete li nekoga odmah ujutro ugristi za vrat ili pomahnitalo trubiti u prometu ovisilo je (i) o tome kakav vam je Facebook (ne horoskop).

Ne želimo ulaziti u raspravu o tome koliko je ova metoda (ne)etična, u stvari pitanje je koliko kroz takvih ispitivanja prolazimo, a da zapravo nemamo pojma. Facebook je u svoju obranu objavio kako je dopustio takvo istraživanje jer brine o svojim korisnicima koji ‘koriste njegove proizvode’ pa ih je, ajmo reći, malo bacio u ‘bed’, a da o tome nisu imali pojma.

No, dobro. Ne želimo, dakle, ulaziti u ove rasprave ali nam je izričito drago, i sad dolazimo do poante,  da se i u jednom vrlo ciljanom istraživanju (makar, kažu, i da je brojka od blizu 700 tisuća korisnika premala za te tvrdnje) potvrdilo: ljudi koji vas okružuju, makar i virtualno itekako imaju utjecaja na vaše (mentalno) zdravlje.

MOGLO BI VAS ZANIMATI: Recept kako zavoljeti ponedjeljak!

 

Ovo ste znali i sami ali nije zgorega ponoviti. Dakle, ako poželite raditi na sebi u pozitivnom smislu, zahvaliti se svakoga dana na, kako je naša Ivana napisala i onim lošim aspektima života. Ako sebi i svojemu tijelu želite dobro i ako se svaki dan pitate Da li se isplati biti dobar, o čemu je nedavno pisala naša Barbara – onda je ovo istraživanje samo potvrda da trebate pripaziti i na ono što vas okružuje na Facebooku.

Drugim riječima ‘odrezati’ repove i maknuti se od zagađivača vašeg životnog prostora. Ne morate ih ‘unfriendati’ ali trajno sakriti njihove objave – to svakako!

Sretno s čišćenjem!

Vezane teme:

Kažu da Macolm Gladwell priča bajke, nema veze dokle god je čista pozitiva

‘Namjestite’ si super dan na poslu

More from Claudio Kramaric
Nordijsko hodanje za početnike: Koja tehnika, kakvi štapovi
Stvar je u tome da nordisjko hodanje možete pogledati i preko YouZube...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.