Search
Close this search box.
cool novi logo header
facebook komentiranje

Istraživanje o kojem nemate pojma nije cool, ali njegovi rezultati jesu. Evo zašto

Ako želite početi razmišljati pozitivno, morate maknuti svu negativu oko sebe. Istraživanje koje je izazvalo polemike pokazalo je da u to spadaju i negativne online objave…

Proteklog vikenda polemike je izazvao tekst u New Scientistu o tome kako je Facebook u siječnju 2012. bez znanja korisnika ‘manipulirao podacima objavljenim u news feedu 689.203 korisnika’.

Što se dogodilo?

Ekipa s Facebooka udružila se tada s istraživačima američkog Cornella i oni su:

a)    ili uklonili sve pozitivne postove

b)   ili uklonili sve negativne postove iz news feeda spomenutog broja ljudi

Dakle, tih blizu 700 tisuća korisnika tog je tjedna u siječnju 2012. godine svoj dan počinjalo ili izrazito cool ili izrazito uncool – ovisno o grfupi u koju su ih strpali istraživači. Iako možete naslutiti rezultate istraživanja, krenimo redom.

ČITAJTE JOŠ: Iz financijskog minusa u PLUS – ARHITEKTURA IZBORA

 

Zajednička studija objavljena je u Proceedings of the National Academy of Sciences. Kako je izvijestio New Scientist,  timovi su evaluirali raspoloženje korisnika prema njihovim kasnijim objavama i otkrili da “emocije drugih korisnika Facebooka utiču na naše vlastite emocije”. Pojednostavljeno, pozitivne vijesti i statusi naših prijatelja i poznanika, onih s kojima smo povezani na ovoj društvenoj mreži, imaju itekakvog utjecaja na nas same. O tome hoćete li nekoga odmah ujutro ugristi za vrat ili pomahnitalo trubiti u prometu ovisilo je (i) o tome kakav vam je Facebook (ne horoskop).

Ne želimo ulaziti u raspravu o tome koliko je ova metoda (ne)etična, u stvari pitanje je koliko kroz takvih ispitivanja prolazimo, a da zapravo nemamo pojma. Facebook je u svoju obranu objavio kako je dopustio takvo istraživanje jer brine o svojim korisnicima koji ‘koriste njegove proizvode’ pa ih je, ajmo reći, malo bacio u ‘bed’, a da o tome nisu imali pojma.

No, dobro. Ne želimo, dakle, ulaziti u ove rasprave ali nam je izričito drago, i sad dolazimo do poante,  da se i u jednom vrlo ciljanom istraživanju (makar, kažu, i da je brojka od blizu 700 tisuća korisnika premala za te tvrdnje) potvrdilo: ljudi koji vas okružuju, makar i virtualno itekako imaju utjecaja na vaše (mentalno) zdravlje.

MOGLO BI VAS ZANIMATI: Recept kako zavoljeti ponedjeljak!

 

Ovo ste znali i sami ali nije zgorega ponoviti. Dakle, ako poželite raditi na sebi u pozitivnom smislu, zahvaliti se svakoga dana na, kako je naša Ivana napisala i onim lošim aspektima života. Ako sebi i svojemu tijelu želite dobro i ako se svaki dan pitate Da li se isplati biti dobar, o čemu je nedavno pisala naša Barbara – onda je ovo istraživanje samo potvrda da trebate pripaziti i na ono što vas okružuje na Facebooku.

Drugim riječima ‘odrezati’ repove i maknuti se od zagađivača vašeg životnog prostora. Ne morate ih ‘unfriendati’ ali trajno sakriti njihove objave – to svakako!

Sretno s čišćenjem!

Vezane teme:

Kažu da Macolm Gladwell priča bajke, nema veze dokle god je čista pozitiva

‘Namjestite’ si super dan na poslu

Claudio Kramaric

Savjetnik za #svedigtialno za male i velike tvrtke. Specijalist za e-trgovinu, internet marketing i sadržaj. Predavač na Algebri. Poduzetnik. Osnivač CoolKluba i direktor tvrtke CoolMedia d.o.o. Obožava pisanje i trčanje. Pratite me na>>>