Iz financijskog minusa u PLUS – ARHITEKTURA IZBORA

VOLITE SVOJ NOVAC
VOLITE SVOJ NOVAC

Ako vas, baš kao i Lijepu našu, muče teški financijski problemi i jedva spajate kraj s krajem, ovo je definitivno članak za vas. Krenimo zato zajedno u #coolklub arhitekturu pozitivnog stava o novcu!

I da, smijenili nam [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/05/Linic.jpg#”]ministra financija[/lightbox] no, nećemo o tome. Kao CoolKlubov self-help ovisnik mogla bih samodopadno udijeliti koji savjet novom ministru financija, ali radije ću krenuti s vama, dragi naši čitatelji.
Ako vas, baš kao i Lijepu našu, muče teški financijski problemi i jedva spajate kraj s krajem, ovo je definitivno članak za vas. Ukoliko vam je teško izaći iz minusa u plus, opterećeni ste kreditima, primanja su vam iznimno mala i jednostavno ne vidite izlaz, vrijeme je da promijenite strategiju. Pročitajte par naših savjeta i krenite.

Za početak, ODMAH završite sljedeće rečenice:  
Novac je______________.
Za mene novac predstavlja_________.

 

Iako ne znam što ste ustvari zapisali, pretpostaviti ću da kod onih koji imaju financijskih problema na iscrtanim linijama piše nešto negativno jer ako ste napisali: Novac je da se troši, koliko god to pozitivno zvučalo zapravo je loš znak. Ako živite u tom uvjerenju uvijek ćete imati problema isplivati na financijski pozitivnu nulu. Zašto? Jer ne razmišljate o tome kako novac zadržati već ga tom mišlju doslovce odbacujete od sebe!

Naime, naša negativna vjerovanja o novcu često djeluju podsvjesno. Zato ih prvo treba prepoznati.
Iako vam je vježba sa završavanjem rečenica dala konkretan odgovor što mislite o novcu, naša vjerovanja možemo identificirati i tako da posegnemo u djetinjstvo i sjetimo se onoga što su nam govorili roditelji.

• Da li su često kritizirali bogate ljude ili one s većim primanjima?
• Da li su se žalili na dugove i svoja primanja?
• Da li su vas opsjedali s rečenicama poput: novac ne dolazi bez muke, novac donosi         nesreću ili ona poznata: za svoj novac krvavo radim!

Bez prebacivanje krivice na ljude koji su nas odgojili jer sigurno su činili najbolje što su mogli – da li ste svjesni da bi se upravo iza tih stavova mogao skrivati korijen vaših financijskih problema? Postajemo ono u što vjerujemo da jesmo – zar ne?

Krvavo? Nesreća? Što još negativnoga??? Priznajte, ovo ne izgleda dobro i definitivno je stav koji treba mijenjati. Neki autori knjiga za samopomoć, mijenjanje životnih stavova i uvjerenja nazivaju ARHITEKTUROM IZBORA. Sviđa mi se baš ta sintagma jer kada bolje razmislim, sve oko nas je upravo arhitektura izbora.

Krenimo zato zajedno u #coolklub arhitekturu pozitivnog stava o novcu. Upornim izborom pozitivnog stava naše uvjerenje o novcu će se promijeniti, baš kao što se upornim treninzima i naše tijelo mijenja. Pregršt ideja koje se ponavljaju u knjigama o samopomoći kažu da čak i svijet možemo početi mijenjati SAMO ukoliko krenemo od sebe.

Moderni psiholozi i životni treneri kažu da će upravo vaš stav ili uvjerenje definirati vašu budućnost, drugim riječima:

Ne očekujete mnogo? – Pa nećete mnogo ni dobiti!
Odgovor? – Podignite svoje standarde!

Mislima poput ništa se ne može i sličnima zapravo se ograničavate pa je vrijeme da to promijenite! To je arhitektura izbora. Ništa vam ne ide od ruke? Smislite NOVU strategiju! Sve to će itekako utjecati na vaš financijski uspjeh, na vašu sadašnjost i budućnost. Za početak prekrižite negativne završetke rečenica u vježbi s početka ove priče i umjesto njih napišite nešto pozitivno:

• Novac je za mene izvor dobroga u mom životu.
• Za mene novac predstavlja sredstvo stvaranja obilja u mom životu.
• Novac pridonosi mojoj sreći.

Nakon ove vježbe slobodno donesite 5 odluka kako postati bolji u svim aspektima života.

More from Barbara Strelar
Prehrana trkača: Zakačila sam se na aronija original prirodni sok
Pravilna prehrana pomoći će vam prilikom najtežih treninga, mi nudimo COOL recept...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.