Jedina stvar koju morate učiniti na razgovoru za posao

Jedina stvar koju morate učiniti na razgovoru za posao

Cool Klub vam prenosi zanimljiv slučaj savršene kandidatkinje koja unatoč odličnom životopisu i osobnosti nije briljirala na razgovoru za posao i isti nije ni dobila. Evo zašto

Prije dvije godine, taman kada smo počinjali našu avanturu vezanu uz marketing na društvenim mrežama, preko Amazona smo naručili knjigu ‘Likeable social media’, autora Davea Kerpena. Cool knjiga s mnogo korisnih savjeta o tome kako se ponašati i predstavljati svoju tvrtku online zajednici.

Knjiga nam je pomogla i uvijek je na dohvat ruke u našoj stručnoj knjižnici. Svakako je valja pročitati. U međuvremenu, Dave je razvijao svoj posao i nastavio davati dobre savjete i pisati knjige. Da ne duljimo, na LinkedInu je nedavno osvanula njegova tema: Jedina stvar koju morate učiniti na razgovoru za posao. Članak prepričavamo.

Dave je nudio poziciju za mjesto u svojoj novoj tvrtki. Kandidatkinja je, prema njegovim riječima, imala savršen životopis i osobnost. Njena radna etika bila je savršena. Svojim odgovorima i pojavom pokazala je kako pripada tvrtki koju je osnovao. Ali nije je pozvao u završni krug razgovora. Što je krenulo po zlu?

Dave tvrdi, a to će vam reći mnogi poduzetnici, da je bio dovoljan jedan odgovor da sve padne u vodu.

‘Kada sam je pitao kakva ona pitanja ima za mene, kandidatkinja je odgovorila: Nemam nijedno. Stvarno. Toliko vas sve dugo pratim online da imam osjećaj kao da vas jako dobro poznajem.’

Ovaj odgovor bio je velika greška. I dok na neka pitanja nema krivog odgovora sve dok se znate snaći na vrijeme,  postoji jedno koje bi vas moglo izbaciti iz utrke. Dave je svoj postupak obrazložio ovako:

‘Nepostavljanjem pitanja zaključio sam da istinski ne želi učiti i razvijati se, stvarati nove vrijednosti. Nisam mogao zaposliti ovu, inače vrlo kvalitetnu osobu jer je, u nedostatku pitanja, pokazala  manjak strasti, interesa i znatiželje prema našoj kompaniji i mjestu za koje se natjecala.’i

Jedina stvar koju morate učiniti na razgovoru za posao jest smisliti pitanja za poslodavca!

Ključ je postavljati pametna pitanja o kompaniji ili poduzeću u kojem ćete raditi, a ne, kao što je to često slučaj, o svom radnom vremenu ili godišnjem odmoru, smatra Dave.

Nije isključeno da je ‘mlakim’ odgovorom inače kvalitetna kandidatkinja udarila ravno u poduzetnikov ego no, pokušajte stvari sagledati iz njegovog kuta. On sam vjerojatno smatra da postoji najmanje tisuću pitanja. Točnije tisuću problema koje je morao riješiti u svojoj karijeri da bi postao (i opstao) ono što je danas.

Vlasnik profitabilnih tvrtki i autor kojeg objavljuju svi relevantni mediji kojima su u fokusu poduzetništvo i društvene mreže.
Evo nekih njegovih prijedloga za pitanja koja morate ponešto izmjeniti, ovisno o poziciji za koju ste se kandidirali:

1) Tko bi, prema vama, bio idealni kandidat za ovo mjesto/poziciju?
2) Kako će posao kojeg ću ja obavljati doprinijeti tvrtki?
3) Koje je dobre stvari radila osoba koja je bila na ovoj poziciji?
4) Koja su tri načina na koja bih mogla/o doprinijeti tvrtki?
5) Kako najbolje mogu doprinijeti odjelu u kojem namjeravam raditi?
6) Kako vidite da bih najbolje doprinijela/o kulturi i moralu tvrtke?
7) Koji su najveći izazovi na ovome poslu i kako vi mislite da bi ih mogla/o riješiti?
8) Koja je vaša vizija kompanije za godinu, dvije ili tri?
9) Kako najbolje mogu pomoći?

Tako to vidi Dave Kerpen. Ako ste dobro pronjuškali[/lightbox]  tvrtku i s njome se upoznali svakako bi trebali imati i više pitanja za budućeg poslodavca. Postavljajte pitanja koja pokazuju istinski interes za tvrtku u kojoj ćete raditi i kako se možete najbolje uklopiti.

Bilo koji poduzetnik koji je sam stvarao svoju tvrtku bit će presretan ne samo ako mu odgovorite na sva njegova pitanja, nego mu i postavite neka cool pitanja i tako pokažete stvaran interes za tvrtku koju je s mukom stvarao.

.
A sad, recite nam: Koja ste vi pitanja postavljali na razgovoru za posao? Što ste odgovarali? Mislite li da pitanjima u razgovoru za posao treba dati toliku važnost? Predložite sami neko pitanje. Vrijeme je za vaše komentare!

Vezane teme:

Razgovor za posao i pitanja

Kako napisati dobar životopis u 2013. godini

More from Claudio Kramaric

Guinness u novoj reklami podsjeća da ste u baru radi druženja (i pića)

Irski proizvođač piva na jako COOL način podsjeća da bi ponekad trebali...
Saznaj više

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.