Search
Close this search box.
cool novi logo header
Beograd putovanja 48sati

Jedno cool putovanje: Beograd, back to 80’s i natrag

Ako imate 48 sati za Beograd i tražite malo više od zabave na splavovima (ili samo želite kvalitetno skratiti dan do polaska na neki ludi tulum) evo gdje bi trebali ići

Nakon što sam odlučila pospremiti ratne uspomene i posjetiti ovaj glavni grad nekadašnje Jugoslavije shvatila sam da tijekom svih ovih godina nisam uspjela steći nikakav dojam o njemu.

Kako bi bila sigurna što trebam vidjeti a što izbjeći, krenula sam ispitivati poznanike koji su ga već posjetili, da mi daju savjet. Na moje čuđenje, svi do jednog su mi odgovorili:

– Odi na splavove!
– A dobro, što ima na tim splavovima?
– Tamo ti sviraju narodnjaci, pije se do zore, jeftina cuga, najveseliji tulumi na Balkanu! Beograd ti je poznat po ludom noćnom životu!
– Ma dobro, ne zanimaju me ni narodnjaci ni noćni život, što je sa šetalištima, parkovima, ljudima, kulturom, povijesnim znamenitostima?
– Aha, a to ne znam. Al uglavnom, obavezno odi na splavove!

Znači ok, zaključak je da Hrvati odlaze u Beograd na jeftine tulume. Svaka čast dobroj zabavi, ali sigurno taj grad nudi puno više! Uvjerena da ću u Beogradu pronaći i nešto za sebe kupila sam kartu za vlak i rezervirala 3 noći u hotelu s jednom zvjezdicom (bagatela!) računajući kako ću većinu svojeg vremena tako i tako provesti u razgledavanju grada.

Nakon sedam sati vožnje kada sam se napokon iskrcala iz vlaka i znatiželjno zakoračila na beogradske ulice ostala sam bez riječi. Psi lutalice, stari tramvaji, polusrušene zgrade koje nisu obnovljene nakon što su ih davnih dana po riječima taxista ‘bombardovale NATO zveri’ te sivilo fasada nisu ostavili dobar prvi dojam na mene.

Imala sam osjećaj da sam se vratila u osamdesete jer ovdje se činilo kao da je vrijeme stalo.

S obzirom na to da su me sva moja dosadašnja putovanja odvela u neke sjeverozapadne zemlje, prvi put sam se suočila sa sivilom istoka. Mislila sam da neću izdržati ovdje 3 dana, a i 3 noći u škripavom krevetu s federima hotela s jednom zvjezdicom su mi se činila kao nemoguća misija.

Čim je svanulo moje prvo beogradsko jutro, pobjegla sam iz hotela i krenula prema centru pokušavajući isprati prljavštinu predgrađa i miris ustajalog hotela.

Zakoračivši na poznato šetalište – ulicu Kneza Mihaila obasjanu suncem ipak mi je svanulo i u glavi, a hrpa turista i ugostiteljskih objekata s jako finom hranom izmamili su mi osmijeh na lice. Znači ovdje ipak nije sve tako sivo!

Kalemegdan Beograd

Prekrasna šetnica odvela me do Kalemegdana i stare turske tvrđave ogromnih razmjera s koje pogled puca na ušće Dunava i Save. Prekrasni prizori izmjenjivali su mi se pred očima i brisali sve ružne slike s početka priče.

Ukoliko uhvatite vremena, svakako odaberite obilazak uz turističkog vodiča ‘Misterije podzemnog Beograda‘, riječ je o jednom od najboljih turističkih obilazaka na ovim prostorima (i svakako se čuvajte obavezne ‘čašice crnog vina na kraju!)

Narednih dana obišla sam širi centar Beograda, posjetila boemsku ulicu Skadarlija prepunu cvijeća, odlično se najela u restoranu „Šešir moj“ te za jednu vegetarijanku poprilično dobro prošla u „gradu roštilja“.

Zanimljivi bezmesni specijaliteti beogradskih restorana su me oduševili više od zagrebačke ponude koje se više-manje sastoji od pohanog sira i pomfrita, a i rakija od kajsije (marelice) mi je postala najdraži aperitiv.

Razgovori s lokalnim stanovništvom koje se snalazi usprkos plaćama od cca 200€ naučili su me cijeniti neke stvari koje sam uzimala zdravo za gotovo a na kraju svakog dana bi stizala u hotel mrtva umorna pa mi se i škripavi krevet činio kao najudobniji ležaj na svijetu.

Na kraju priče vračajući se u Zagreb, cijelim putem sam planirala ponovni posjet Beogradu.

.
Autorica je Maja Grigić, asistent u marketingu škole stranih jezika SMART.

Vezana tema:

Gdje jesti u Beogradu? Posjetili smo restoran Supermarket…

.

[divider]Ovaj tekst nastao je u suradnji sa školom stranih jezika ‘Smart’ [/divider]

Smart škola stranih jezika

 

Smart škola stranih jezika posluje od 2006. godine, a dio je Smart grupe zadužen za poduku stranih jezika za sve uzraste: općeg i poslovnog tečaja stranog jezika, pripreme za međunarodno priznate certifikate, hrvatski za strance, pripreme za maturu i poduku te jezično savjetovanje.

 

Smart&Cool

Smart škola stranih jezika posluje od 2006. godine, a dio je Smart grupe zadužen za poduku stranih jezika za sve uzraste: općeg i poslovnog tečaja stranog jezika, pripreme za međunarodno priznate certifikate, hrvatski za strance, pripreme za maturu i poduku te jezično savjetovanje.