Jeste li spremni odbaciti PowerPoint jer ‘zaglupljuje’

powerpoint zaglupljuje
powerpoint zaglupljuje

Američki National Public Radio ovog je tjedna objavio priču u kojoj se znanstvenici, akademici, direktori kompanija i vojni generali slažu u jednom: PowerPoint prezentacije trebalo bi zabraniti!

Koji razlog stoji iza razmišljanja o ukidanju i diskusija o zabrani PowerPoint prezentacija, te konačne odluke o odbacivanju PPT prezentacija na sastancima ili predavanjima? Onaj koji se upravo najviše ističe kao negativan: ‘PowerPoint nas čini glupima!’

Upravo tim riječima u travnju prošle godine na vojnoj konferenciji u North Carolini svoje je izlaganje počeo general James N. Mattis. S njime se slaže i general H. R. McMaster i pojašnjava:

“Korištenje Powerpointa može biti opasno jer se može stvoriti iluzija razumijevanja i iluzija kontrole. Neki problemi u svijetu ne mogu se objasniti ‘bulletima’ kroz prezentaciju.”

Direktor CIA-e zabranio PPT

Čak je i bivši američki ministar obrane i direktor CIA-e u svojim nedavno objavljenim memoarima naveo da je kao direktor CIA-e zabranio PowerPoint jer je smatrao da koristeći prezentacije kao da svi zaboravljaju kako pričati bez uputstava.

Ovu temu je ‘na stol’ osim vojske, nedavno stavila i grupa američkih fizičara koji su primjetili da su na svim sastancima svi prisutni fokusirani isključivo na ono što su vidjeli na ekranu, kako prezenter, tako i publika.

Nakon ‘izlistanih stranica’ pomno pripremljenih za prezentiranje, fizičari su primjetili da osoba koja je držala prezentaciju uglavnom ne zna odgovoriti na pitanja ukoliko su ona po bilo čemu izvan onoga što je bilo spomenuto unutar same projekcije. Ubrzo nakon toga odlučeno je da se Powerpoint prezentacije zabrane na budućim sastancima i predavanjima, te fizičari od tad koriste samo ploču i marker.

Ukidanjem PowerPoint projekcija zapravo smo ‘razbili staklenu barijeru’ između govornika i publike. Komunikacija je postala dvosmjerna, a sudionici postaju aktivni nakon što su maknuli pogled sa svojih laptopa i počeli sudjelovati u diskusijama,  ističe Andrew Askew, profesor fizike na sveučilištu na Floridi

Prezentacija bez PowerPointa privlači sve više ljudi

Anti-PowerPoint grupi odlučili su se prikloniti i direktori LinkedIna i Amazona koji su jednostavno odlučili više ne koristiti prezentacije na svojim sastancima.

Profesor fizike Askew pojašnjava da je govor bez prezentacije prilično duži od onog na kojem se ona koristi, te da na forumima koje organizira teže nalazi govornike koji može i hoće držati govor bez ‘slajdova’ ali da nov način održavanja foruma bez prezentacije ipak privlači sve veći broj sudionika.

John Paul Chou još je jedan profesor koji je prepoznao prednosti korištenja samo ploče i krede ili markera. Chou ističe da su na taj način podjednako koncentrirani i govornik i publika, dok se naš mozak slušajući neku prezentaciju lakše ‘prebaci’ na autopilot stanje i puno lakše gubimo koncentraciju.

PPT je vrlo dostupan i vrlo jednostavan alat na koji se mnogi svakodnevno oslanjaju u poslovnim, vojnim, akademskim i drugim krugovima. Mogu li i trebaju li svi svoju naviku korištenja prezentacija zamijeniti markerom i pločom? Da li je isto održati govor pred deset ljudi ili kad vam je u publici tisuću ljudi, te da li je uz vremensko ograničenje pravi izbor paralelno govoriti i selektirati bitno što će se potom i napisati na ploči?

Ipak ne bez izgleda

Jednostavnog i jedinstvenog odgovora za svaku situaciju i svaki govor nema jer je u pojedinim situacijama prikladnije korištenje PowerPointa, a u pojedinim nije. Neki su mišljenja da, ako se u prezentaciji pretjera s beskrajnim nabrajanjima, vrištećim bojama i gomilanjem raznog sadržaja, ishod svakako neće biti poželjan, kao ni feedback publike.

Ipak, neke vrste podataka i rezultata, slažu se mnogi, najbolje se prezentiraju upravo putem PowerPoint prezentacije. Profesor Chou priznaje da korištenje prezentacija ima brojne prednosti, ali smatra da smo zbog navike korištenja prezentacija jednostavno ipak zaboravili na ostale načine komuniciranja.

Smatrate li da biste mogli prezentacije zamijeniti govorom pripremljenim u glavi uz korištenje ploče i markera? Je li ovaj način realno primjenjiv samo u određenim poslovima ili je možda samo teži način?

More from Zrinka Kluković
Staycation je fora i imamo barem sedam razloga kao dokaz!
Jeste li se ikada zapitali koliko dobro poznajte vlastito mjesto, grad, otok?...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.