Search
Close this search box.
cool novi logo header
triatlonski bicikl

Kakav bicikl kupiti, vodič za novopečene triatlonce (i ostale)

Volite sportove na otvorenom? Možda bi htjeli probati triatlon zato što mislite da je to baš za vas? Jedan sport nije vam dovoljan, svaki volite pomalo?

Plivanje, biciklizam, trčanje… Ukratko puno toga vam se sviđa ali nemate pojma odakle početi. Na primjer, nemate adekvatan bicikl. Iznimno često susrećem se s ovim pitanjem pa ću se ovom prilikom pozabaviti kratkim vodičem za kupovinu adekvatnog  bicikla.

Postoje dva smjera o kojima govorimo. Triatlon kakvog poznaje većina i tu govorimo o cestovnim biciklima te kros/off road triatlon utrke gdje se natječete na MTB biciklima, krenimo redom.

Bicikli za triatlon – cestovni bicikli

ces1

U cestovnom triatlonu postoje razne distance od supersprint triatlona do triatlona Ironman distance (pišem o službenim i općepoznatim triatlonima). Uobičajeno je da je na kraćim distancama dozvoljena vožnja u zavjetrini dok na dužima nije, pa se tako voze i bicikli.

Uglavnom ako kupite dobar cestovni bicikl koristit će vam za sve, kako za treninge tako i za natjecanja u kratkom i dugom triatlonu. Takav bicikl preporučam početnicima i naprednijim triatloncima, jer ga možete relativno jednostavno prilagoditi i za dugi triatlon (aerobarovi, aerokotači, itd).

Ako se želite baviti isključivo dugim triatlonom (gdje zavjetrina nije dozvoljena) onda je preporuka da uložite u triatlonski bicikl ili time trial bicikl (TT). Neki proizvođači posebno razvijaju triatlonske odnosno TT bicikle no kod nekih je to jedna kategorija.

triatlonski bicikl

Kod triatlonskih bicikala naglasak je na aerodinamičnoj poziciji koju pokušavamo zadržati što dulje vrijeme. Tu je potreban duži period prilagodbe jer on je sve samo ne udoban! Kada ste na početku trebat će vam dosta vremena za namještanje idealne pozicije na biciklu (bike fitting).

U Hrvatskoj i susjednoj nam Sloveniji postoje odlični stručnjaci koji se time bave i toplo preporučam da se njima obratite. Uštedjet ćete si puno vremena i novca!

No, ajde da pojednostavim priču. Čak 90% triatlonaca koristi klasični cestovni bicikl, stoga takav i vama preporučam. Možete ga kupiti već za četiri tisuće kuna pa naviše (50 i više tisuća kuna). Po mom iskustvu ljudi najčešće izdvajaju deset tisuća kuna i za taj novac možete kupiti jako dobar cestovni bicikl koji je lagan i sa vrlo dobrim dijelovima.

Kros/off road triatlon – MTB bicikli

cross mtb

Ovdje je priča puno jednostavnija. Tu svima preporučam hardtail 29“ MTB koji su lakši i jeftiniji od full suspension MTB-a. Obično kod kros triatlona biciklistički segment sadrži od deset do 50 km klasičnih MTB XC staza (singletrackova, makadama, raznih prirodnih i ne previše zahtjevnih prepreka) ali to nije pravilo. Na primjer, najpoznatiji  cross triatlon na svijetu (Xterra) ima pregršt zahtjevnih dionica na kojima vam ne pomažu ni full suspension bicikli. Već bicikl na rame i nosi! J

Cijena ovakvih bicikala je od 3000 kn pa naviše. Namjerno sam izbjegao spominjanje brandova jer smatram da je to osobna stvar pojedinca. Za sva dodatna pitanja stojim na raspolaganju!

Vaš Tri coach Perica

[divider]O AUTORU [/divider]

PERICA KIŠIČEK Magistar kineziologije od 2011., licencirani je trener tenisa i učitelj skijanja. Dugogodišnji sportaš.
Najvažnije, on je trener triatlon kluba Trimax i triatlonac – novopečeni “Ironman”!
Triatlon – 3 x ljubav (Swim, bike, run)!
iatlon klub

 

 

CoolKlub

CoolKlub autori