Search
Close this search box.
cool novi logo header
trcanje pregled srce ergospirometrija

Kako najbolje znati da li su se naporni treninzi isplatili?

Ako radite krivo ovo je test koji će vas spasiti ozljeda i težih zdravstvenih problema i neće dovesti do toga da se prerano prestanete baviti onim što najviše volite

Možda ste me poslušali pa ozbiljno razmišljate o pregledu prije nego nastavite sa fizičkim naporima, ako je tome tako sada ću se nadovezati na taj post. Pogotovo ovo vrijedi ako ste se počeli ozbiljnije baviti sportom i aktivnostima. Pokušat ću Vam približiti jedan test koji preporučam svakom profesionalnom sportašu i aktivnom rekreativcu.

Radi se o ergospirometrijskom testu opterećenja, u engleskoj literaturi poznat kao CPET (Cardiopulmonary exercise test). O čemu se zapravo radi?

Kako je već bilo riječi o tome da treba procjeniti intenzitet tjelovježbe i prilagoditi ga pojedincu, ovaj test nam zapravo ukazuje u kakvom ste fizičkom stanju, odnosno da li su se vaši treninzi ‘isplatili’, da li ste postigli zadovoljavajuću fizičku kondiciju i ako niste, kako je modificirati, odnosno prilagoditi Vama i vašoj sportskoj aktivnosti. Test prati i dinamički elektrokardiogram (zapis srca), dinamiku krvnog tlaka i brojne parametre vezane uz respiratorni (dišni ) sustav.

Preporuča se na testiranje ponijeti adekvatnu odjeću i obuću (najčešće tenisice i odjeću koja Vam neće ograničavati kretnje) te zadnji obrok pojesti 2 -3 sata prije testa. Jednako važno je dan prije testa ne izlagati se trenažnom procesu ili intenzivnijem fizičkom naporu te se dobro naspavati.

Neposredno prije testiranja na vas će priključiti 12 elektroda i spojiti ih s aparatom za bilježenje elektrokardiograma, na nadlakticu „opasati“ manžetu za mjerenje krvnog tlaka te na usta postaviti gumenu masku koja će se manžetama pričvrstiti oko Vaše glave.

ergospirometrija sportasa i rekreativaca
Lijevo: MMA prvak Dorijan Ilić; Sredina i desno: Naša autorica i reprezentativac Mate Maleš

Da, izgledat ćete poput astronauta spremnog za lansiranje u Svemir, ali to je aparatura koja nam je neophodna kako bi test pokazao ispravne rezultate!

Slijedi snimanje elektrokardiograma u  mirovanju te mjerenje krvnog tlaka u mirovanju. Test se obično sprovodi na pokretnoj traci, bicikl-ergometru ili ponekad na veslačkom ergometru (ovisno o opremljenosti centara u kojima se sprovodi testiranje).

Protokoli testiranja također su različiti, ovisno o samoj namjeri testa ili vrsti sportske aktivnosti kojom se ispitanik bavi no, u načelu svi imaju isti cilj, simulirati fizički napor. Neki od protokola povećavaju brzinu pokretne trake, drugi nagib trake, neki koriste obje varijanate, dok se kod protokola koji se koriste isključivo na bicikl-ergometru radi samo o pojačavanju opterećenja uz održavanje konstantne brzine (što bi značilo da morate tijekom cijelog testa pedalirati istom brzinom).

Test se izvodi do „iscrpljenosti“ ispitanika,odnosno kada nam Vi ukažete da više ne možete ili prema odluci liječnika koji prati test (najčešće ukoliko je riječ o nekakvim promjenama u elektrokardiogramu, dinamici krvnog tlaka ili promjenama praćenih parametara)

Iz prakse, slobodno mogu reći da to iznosi najčešće do 30 minuta, što znači da uz pripremu na cijeli test se utroši cca 45-50 minuta. Nakon testiranja, slijedi Vaš odmor dok liječniku treba malo više vremena da bi protumačio dobivene rezultate te Vam detaljno objasnio rezultate testa.

Najčešći parametri koji se prate na ergospirometrijskom testu:

• Elektrokardiogram tijekom i nakon opterećenja (koji nam govori o tome kako Vaše srce „radi“ tijekom opterećenja)

• Dinamika krvnog tlaka tijekom i nakon opterećenja (ukazuje na eventualne „skokove“ krvnog tlaka koji nisu fiziološki( normalni) )

• Maksimalni primitak kisika (parametar koji nam ukazuje u kakvoj ste kondiciji, uspoređuje se ovisno o dobi,spolu i Vašoj sportskoj aktivnosti)

• Anaerobni prag (ukazuje kada se aerobni „uvjeti“,fizička aktivnost koja se vrši dominantno uz korištenje kisika, zamijenjuju anaerobnim- „uključivanje“ metaboličkih procesa koji ne koriste kisik; u svijetu sportaša poznat je izraz „zakiseliti se“)

• Plućni kapacitet (FVC) – maksimalni kapacitet pluća

Naravno, prate se i brojni drugi parametri čijim tumačenjem se nećemo previše zadržavati. Stoga, ukoliko ste odlučili provijeriti u kakvoj ste kondiciji, kako radi vaše srce i kako „pušu“ vaša pluća počastite se ovim testom.

Možete ga učiniti u Zagrebu, Splitu i Opatiji. U „Thalassotherapiji“ Opatija, uz educirani tim kardiologa i zdravstvenog tehničara kardiološkog usmjerenja test možete učiniti uz predhodnu najavu i dogovor te ujedno učiniti kompletan kardiološki pregled. Detaljnije informacije o cjeniku usluga pogledajet na webu „Thalassotherapie“.

Vezana tema:

Detoksikacija organizma u nekoliko jednostavnih koraka i sa malo stresa

Alenka Brozina