Kako napisati CV kada nemate radnog iskustva?

KAKO NAPISATI ZIVOTOPIS KADA NEMAS ISKUSTVA

Ne pišite nešto što niste, ne izmišljajte podatke (jer su lako provjerljivi), pregledajte svoje kanale na društvenim mrežama i, pobogu, otvorite svoj vlastiti mail. Breskvica pali… Znate kod koga…

Ovaj post rezultat je prakse  –  upravo provodim natječaj za relativno jednostavan posao kojim bi mladi mogli zaraditi dobar džeparac. No, velik broj grešaka natjerao me na pisanje i nadam se da će nekome pomoći. Naime, iako na CoolKlubu često pišemo ‘Kako se NE javljati na natječaj za posao’, čini se da sadržaja ovog tipa nikada dosta. Krenimo redom:

Razlika između životopisa i CV-a?

Životopis je, kako mu samo ime govori, opis života. Dulji tekst (sastavak) u kojem su punim rečenicama navedeni vaši podaci, edukacije i iskustvo. CV (lat. curriculum vitae) je, s druge strane, kako mu ime govori, tijek života. U kratkim crtama i natuknicama navedeno ono najvažnije o vama. CV je trenutno najpopularniji način predstavljanja.

Kada poslodavac nema vremena za pročitati vaš životopis jednostavnije mu je pogledati bitne natuknice o vama i donijeti odluku. Možda ste čuli da se životopis u prosjeku gleda/čita šest sekundi (a ponekad i kraće).

Sjećam se svog prvog posla i prvog poslanog CV-a. Naravno, od onda mi se puno promijenio i nadograđivao. Rastao je i širio se jednako kako sam ja širila svoje znanje i iskustvo. Sjećam se svoje izgubljenosti jer bez iskustva nisam imala pojma što napisati.

Tražila sam po internetu savjete ali svi su bili za one s iskustvom. Kada sam krenula raditi u jednoj firmi, gdje mi je između ostalog posao bio i selekcija studenata za različite poslove, shvatila sam koliko ljudi zapravo ne znaju napisati kvalitetan životopis. Odlučila sam napisati nekoliko savjeta za one koji tek kreću u potragu za prvim poslom, a ne žele napraviti ono najgore – poslati prazan životopis.

Europass ili životopis u Microsoft Wordu?

Vječito pitanje, podijeljena mišljenja. Europass je najjednostavniji način za sastaviti životopis i, ako mene pitate, ne iziskuje nikakve vještine u njegovom ispunjavanju. Primjera radi u Europassu ispunjavate vještine korištenja Microsof Office-a po svojoj procjeni.

Pogledajte primjere životopisa u Europassu.

U lijepo napravljenom CV-u u Wordu te se vještine i same vide. Poslodavci s kojima sam se do sada susrela preferirali su životopis napisan u Wordu i osobno se vodim za time. Osim kada je u oglasu za posao navedeno drugačije (na računalu imam spremljene obje verzije).

Jedna od mogućnosti jest kombinirati oboje i koristiti pitanja iz Europassa u Wordu.  Jedan dodatni savjet – bez obzira što ste životopis napravili u Word-u spremite ga i pošaljite u PDF-u. Svaki službeni dokument (i CV je jedan od njih) uvijek se šalje u PDF-u.

Osnovni podaci za životopis

Super, odabrali ste u čemu ćete napisati CV. Sada ga još (samo) trebate kvalitetno ispuniti. Ono obavezno jesu vaši podaci. Oni bi se trebali nalaziti odmah na početku kako bi vas poslodavac mogao kontaktirati.

Najbolje je u gornjem desnom kutu. Od podataka navedite ime i prezime, adresu, broj mobitela i e-mail adresu. E-mail adresa trebala bi biti u nekoj od novijih platformi (gmail, yahoo) i sadržavati prezime i ime. Nadimke, žargon, mjesto stanovanja, godine i ostalo izostavite iz imena ako ne želite djelovati neozbiljno i odmah si na početku smanjiti šanse za posao.

Naime, malenaplawa11@hotmail.com ne odaje potencijalno pouzdanu osobu iako to možda i jeste. Sjetite se da poslodavac o vama zna samo ono što si sam kreira u glavi iz onoga što ste mu vi servirali. Dakle, na stol odmah servirajte ozbiljnost.

Edukacija u životopisu

Navedite gdje ste se i koliko dugo školovali. (npr. 1998.-2006. OŠ Mate Lovraka, Zagreb). U ovom djelu ide samo redovita edukacija –tečajeve, seminare i dodatna usavršavanja navode se u drugom dijelu CV-a.

Radno iskustvo u životopisu

Evo nas na onom bitnom. Kako navesti radno iskustvo ako ga nemate? Nije dovoljno poslati samo osnovne podatke i edukaciju i nadati se kako će vam netko dati priliku. Zašto bi vam dao priliku ako nemate barem nešto što poslodavac traži?

Zapitajte se jeste li možda odradili praksu u srednjoj školi? Volontirali negdje? Ako je negativan odgovor na oba pitanja – ne paničarite. Nikako nemojte izmišljati radno iskustvo jer se danas sve vrlo brzo može provjeriti i saznati.

Rađe se osvrnite na osobine i vještine koje posjedujete, a koje su potrebne za posao za koji se prijavljujete. Opišite osobine koje posjedujete i kako biste ih iskoristili u poslu za koji se prijavljujete. Komunikativni ste i prijavljujete se za posao prodavača?

Odlično, razmislite kako vam vaša komunikativnost može pomoći i navedite to. Nabrojite barem tri osobine i upotrijebite ih u kontekstu posla za koji se prijavljujete. Zatim krenite na vještine. Jedna od najpotrebnijih vještina jest korištenje Microsoft Office-a.

Navedite gdje ste ga do sada koristili (možda napisali maturalni rad o toj temi?) i na kojoj (prema samoprocjeni) razini ga koristite. Ako se, na primjer, prijavljujete za rad animatora na dječjem rođendanu, a išli ste na dramsku grupu – navedite i obrazložite kako to možete iskoristiti u radu s djecom.

Zapamtite da ništa nije glupo, jedno glupo što možete napraviti jest poslati CV samo sa imenom i prezimenom. Također, ovdje navedite dodatne tečajeve, seminare, radionice i pokušajte ih povezati s poslom za koji se prijavljujete.

Uvodni mail

Ovo je ono gdje imate najviše šanse pridobiti poslodavca. Nikako nemojte taj dio ostaviti prazan i samo dodati privitak. Računajte da niste jedini koji ste se prijavili za posao, da možda poslodavac nema vremena čitati svaku prijavu detaljno i tu vam uvod igra glavnu ulogu.

On bi trebao sadržavati sažetak sažetka vašeg CV-a. Dakle osnovne podatke, trenutni fakultet i dvije tri rečenice o vama. Tu možete navesti da radnog iskustva (logično) nemate jer ste tek izašli iz srednje škole/fakulteta ali da brzo usvajate nove vještine, ambiciozni ste i spremni učiti te da posjedujete kvalitete koje se od vas traže. I nikako nemojte zaboraviti navesti kontakt na koji vas poslodavac može dobiti!

Sretno :)

[divider]O AUTORICI [/divider]

Tihana je studentica odnosa s javnošću. Voli čitati, voli pse (not a cat person), dobre prijatelje, finu hranu i ugodne večeri uz film. Teži ka hedonizmu, ali uz redovita sprječavanja razuma. Svaki slobodan trenutak i višak financija u džepu iskoristi za poneko putovanje. Cilj – uspjeh i širenje vlastitih granica :)

Saznaj još i ovo:

Najčešće greške u pisanju životopisa

Radite kao oni: Stručnjaci u marketingu, PR-u i poslovanju savjetuju kako napisati životopis

 

Written By
More from CoolKlub
U Barceloni predstavljen Samsung Galaxy S5 što je novo u odnosu na prethodnika?
Korisnici baš i nisu zadovoljni ponuđenim, pogledajte i uvjerite se
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.