Search
Close this search box.
cool novi logo header

Kako napisati dobar životopis

Dnevno ‘šaljete i po nekoliko’ životopisa na adrese poslodavca i nitko vam se nikad ne javlja. Možda činite istu grešku kao i tisuće drugih. Evo kako se istaknuti?


[divider] KISS: KIP IT SHORT AND SIMPLE[/divider]

U trenutku nastajanja ovog teksta u Hrvatskoj je preko 355 tisuća nezaposlenih osoba. Kako bi pronašli posao spremni smo učiniti sve ali i izgorjeti u toj želji. Evo i dokaza.

U dnevnom tisku nedavno smo pročitali vijest da mlada djevojka s dva fakulteta godinama ne može pronaći posao. Njen citat glasio je otprilike ovako: ‘Šaljem životopise ponekad i na pet adresa dnevno i nitko mi se ne javlja.’ Na žalost, čini nam se da djevojka radi grešku u koju mnogi upadaju.

Naime, da bi poslali životopis određenoj tvrtki, bez obzira da li je riječ o raspisanom natječaju ili javljanju potencijalnom poslodavcu koji će CV potom arhivirati i koristiti po potrebi, važno je znati da životopis mora biti upečatljiv. Da bi bio takav, MORA biti jedinstven. Mora se isticati u gomili. Nekada je bilo dovoljno izraditi nekoliko šablona životopisa, promijeniti datum, zaglavlje no, ne i danas. Zaboravite.

Stavite se u poziciju poslodavca. Kako od 500 zivotopisa odabrati vaš? Koliko vremena ima za pregledavanje životopisa? Bavi li se u tvrtki i nečim drugim pa nema vremena? To ne možete znati ali možete olakšati posao tako da se – istaknete.

Naši sugovornici koji su nam u neku ruku sugerirali ovaj tekst ističu da za isticanje imate otprilike 15 – 25 sekundi, odnosno oni koji odlučuju toliko če potrošiti na vaš životopis. Ukoliko u tom razdoblju ne primijete nešto po čemu se razlikujete od desetaka drugih kandidata zaboravite na poziv na razgovor.

Da bi bio životopis bio upečatljiv trebate istražiti tvrtku, upoznati se s načinom razmišljanja njenog managementa i pokušati shvatiti kakav profil ljudi traže i potom krenuti u izradu ciljanog životopisa isključivo za tu tvrtku.
Sve to, na žalost, nije moguće napraviti u jednom danu pa pretpostavljamo da djevojka s početka priče stalno radi jednu te istu grešku: svoj CV s tek ponekom izmjenom šalje na sve moguće adrese i žao nam je zbog truda koji ulaže – uzalud.

Evo nekoliko koraka koji prethode kliku na ‘SEND’ životopisa:

Upoznajte poslodavca

Proučite tvrtku, pregledajte web stranicu tvrtke, forumi mogu biti koristan izvor informacija, pa čak bacite oko i na Facebook profile nekih zaposlenika.

Interesirajte se gdje će (kod koga) jednom kada pošaljete, životopis završiti. Da li u odjelu ljudskih resursa ili zaposlenika koji je dobio zadaću arhiviranja životopisa.

Istražite nju ili njega, točnije potražite ga na nekoj od društvenih mreža. Tu vam od pomoći može biti LinkedIn. Ne morate se bojati kontakta, ukoliko ukratko objasnite u čemu je riječ dobit ćete svoj odgovor. Naime, i ti zaposlenici svjesni su da im zapravo štedite vrijeme kojeg imaju malo i rado će dati odgovor koji tražite. Također, bit će svjesni truda i (veća je vjerojatnost) upamtiti vašu angažiranost.

Kreirajte životopis i njime ‘ciljajte’ tvrtku

Dosad ste već dobili dojam o kakvoj je tvrtki riječ, doslovce možete početi razmišljati da svoj životopis stavite u kovertu i odnesete ga osobno. Iz prve ruke saznali smo kako je jedan poslodavac koji je u trenutku zaprimio više stotina životopisa zapamtio upravo onu osobu koja mu je donijela svoj CV i pozvana je na razgovor.

Životopis počnite svojim iskustvom i navedite što ste radili ali na način da je to mjerljivo. Spomenite rezultate, rezultati se broje, a ne sati provedeni na radnom mjestu!

Ako nemate radnog iskustva

Počnite s opisom kakva ste osoba. Tek potom navedite svoje školovanje i sve moguće detalje koji idu u prilog.

Ako imate previše iskustva navedite samo ono koje se tiče tvrtke kojoj aplicirate!

Ne zaboravite motivacijsko pismo.

Koristite se programima za prezentaciju

Kako bi izvukli ono najbolje od sebe internet je prepun takvih pomagača. Budite [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/05/Resume-4.jpg#”]kreativni[/lightbox]!

Mobitelom snimite video u kojem se opisujete (bitno je da se snimka ne trese i da nije bučno) i u prijavi svakako navedite link kako bi ga poslodavac mogao pregledati. Ne duljite, minuta i pol je maksimum! Ako pišete blog o temama koje su vezane za vašu sferu interesa navedite ga u životopisu.

Izradite PPT prezentaciju svojih vještina i navedite kako bi one najbolje koristile potencijalnom poslodavcu.

Pogledajte ovu stranicu i izradite svoj Prezi, apsolutni hit kada je u pitanju moderna verzija prezentacija (poslodavci je vole)

Prekontrolirajte svaku točku, svaki dokument i pokušajte ih grupirati

U polju ‘Subject’ vašeg maila točno navedite za koje mjesto se kandidirate ili što znate raditi npr.: Urednik s 15 godina iskustva u tiskanom izdanju, Asistentica prodaje, Web dizajner i sl.

Kada ste sigurni da je to TO, slobodno kliknite ‘SEND’.

Kakva su vaša iskustva s pisanjem životopisa?

i

Pročitajte i ovo:

Zašto vas nitko i nikada ne zove na razgovor za posao?

Claudio Kramaric

Savjetnik za #svedigtialno za male i velike tvrtke. Specijalist za e-trgovinu, internet marketing i sadržaj. Predavač na Algebri. Poduzetnik. Osnivač CoolKluba i direktor tvrtke CoolMedia d.o.o. Obožava pisanje i trčanje. Pratite me na>>>