Search
Close this search box.
cool novi logo header
Ivana Jelincic

Kako početi: Put do meditativnog stanja

Meditacija nije glagol već imenica, nije radnja nego stanje uma, savjetuje vas senior teacher Power Vinyasa & Ashtanga Yoge

Meditacija nije glagol već imenica. Često puta čujem izjave poput „svako jutro meditiram“, „ova mantra je moćna za meditaciju“ ili „danas smo meditirali na satu restorativne joge“, no da li se zaista radi o meditaciji ili nedostatku znanja o tome što ta riječ zapravo znači?
Meditacija nije radnja već stanje uma koje postižemo (ili ne) redovitom praksom.

Praksa podrazumijeva kontinuirano i predano korištenje jedne od naučenih tehnika meditacija. Većina duhovnih škola i religija posjeduje neku vrstu tehnike meditiranja koje su danas dostupne na tržištu. No kako znati koja je tehnika učinkovita ili ne? Možda ona sa mantrom, fokusom na određeni objekt, pojam ili isključivo na dah? Koju metodu odabrati?

[slider crop=”yes” slide1=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/01/Ivana-Jelincic-3.jpg” slide2=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/01/Ivana-Jelincic1.jpg”][/slider]

U biti, suština je ista. Krenuvši od činjenice da je um po prirodi nemiran i nestalan, jedino što nam preostaje je usavršavati vještinu jednosmjernosti. Da li usmjeravamo pažnju na zadanu mantru koju u sebi ponavljamo ili jednostavno pratimo svoj udah i izdah – cilj je isti. Poput dresiranja divljeg konja, učimo um da bude usmjeren na ovdje i sada, umjesto da vrluda, prebacivajući se iz prošlosti u budućnost gdje najčešće završava u negativnim obrazscima razmisljanja.

Premda je primamljivo slušati vođene meditacije, relaksacije ili vizualizacije, ove tehnike skreću pozornost na podražaj (zvuk i sugestije) izvana. One su dakako vrijedne metode dovođenja  uma i tijela do opuštanja, no ako želite zakoračiti na put prema meditivnom stanju, najbolje je početi sa vježbama disanja i praćenja vlastitog udaha i izdaha (na nos) u sjedećem položaju s  uspravnom  kralježnicom.

Unutar preporučenih 15 minuta dnevne prakse, misli će i dalje uporno odvraćati vašu pažnju, pa kad do toga dođe samo iznova obratite pažnju na disanje

Kolikogod se to čini jednostavnim, pomalo i suhoparnim u odnosu na umu ‘privlačne’ i ‘obečavajuće’ metode do prosvijetljenja, trebat će puno discipline i kontuinuirane prakse prije nego li dođete do stanja meditacije. A tada, kada ovladamo umijećem fokusiranja na dah, sve ostale radnje koje obavljamo u životu, bilo da je riječ o pisanju knjige ili običnoj šetnji gradom u sebi ćemo nositi meditativno stanje.

O AUTORICI:

Ivana Jelinčić (na fotografijama) diplomirala je ekonomiju i turistički menadžment u Čileu. Predavačica je i prevoditeljica španjolskog i engleskog jezika te certificirani senior yoga teacher. Posljednju u nizu edukacija završila je u renomiranoj školi za jogu – Centered Yoga kod učitelja Paula Dallaghana. Trenutno vodi razvoj resorta na Baliju.

Ivana Jelinčić - Atkinson

Ivana Jelinčić - Atkinson je diplomirala ekonomiju i turistički menadžment u Čileu. Predavačica je španjolskog i engleskog jezika te je certificirana učiteljica joge i meditacije i voditeljica Progresivnih Sistemskih Konstelacija. Posljednje u nizu edukacija završila je u renomiranoj školi za jogu – Centered Yoga Thailand kod učitelja Paula Dallaghana. Za terapiju Obiteljskih Konstelacija se usavršavala u centru Icalma u Santiagu, te se za Progresivne Sistemske konstelacije kontinuirano educira u španjolskom Institutu Luz Rodriguez. Ivana je provela pet godina na Tajlandu gdje je radila na Samahita Yoga Institutu kao direktorica Wellnessa i yoga učiteljica, zatim na Baliju kao direktorica poslovnog razvoja i programa luksuznog Svarga Loka Resorta te u Kini (Peking) kao senior yoga učiteljica i savjetnica za razvoj wellnessa te predavačica engleskog jezika u Walt Disney školi. Prije nekoliko godina Ivana se vratila u Čile gdje je prvo radila kao stalna predavačica engleskog jezika na renomiranom sveučilištu Universidad de Concepción, a trajnim preseljenjem u glavni grad Santiago, otvara svoj centar za jogu, Progresivne Konstelacije i wellness Suvita Yoga & Bienestar.