Kako početi: Put do meditativnog stanja

Ivana Jelincic
Ivana Jelincic

Meditacija nije glagol već imenica, nije radnja nego stanje uma, savjetuje vas senior teacher Power Vinyasa & Ashtanga Yoge

Meditacija nije glagol već imenica. Često puta čujem izjave poput „svako jutro meditiram“, „ova mantra je moćna za meditaciju“ ili „danas smo meditirali na satu restorativne joge“, no da li se zaista radi o meditaciji ili nedostatku znanja o tome što ta riječ zapravo znači?
Meditacija nije radnja već stanje uma koje postižemo (ili ne) redovitom praksom.

Praksa podrazumijeva kontinuirano i predano korištenje jedne od naučenih tehnika meditacija. Većina duhovnih škola i religija posjeduje neku vrstu tehnike meditiranja koje su danas dostupne na tržištu. No kako znati koja je tehnika učinkovita ili ne? Možda ona sa mantrom, fokusom na određeni objekt, pojam ili isključivo na dah? Koju metodu odabrati?

[slider crop=”yes” slide1=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/01/Ivana-Jelincic-3.jpg” slide2=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/01/Ivana-Jelincic1.jpg”][/slider]

U biti, suština je ista. Krenuvši od činjenice da je um po prirodi nemiran i nestalan, jedino što nam preostaje je usavršavati vještinu jednosmjernosti. Da li usmjeravamo pažnju na zadanu mantru koju u sebi ponavljamo ili jednostavno pratimo svoj udah i izdah – cilj je isti. Poput dresiranja divljeg konja, učimo um da bude usmjeren na ovdje i sada, umjesto da vrluda, prebacivajući se iz prošlosti u budućnost gdje najčešće završava u negativnim obrazscima razmisljanja.

Premda je primamljivo slušati vođene meditacije, relaksacije ili vizualizacije, ove tehnike skreću pozornost na podražaj (zvuk i sugestije) izvana. One su dakako vrijedne metode dovođenja  uma i tijela do opuštanja, no ako želite zakoračiti na put prema meditivnom stanju, najbolje je početi sa vježbama disanja i praćenja vlastitog udaha i izdaha (na nos) u sjedećem položaju s  uspravnom  kralježnicom.

Unutar preporučenih 15 minuta dnevne prakse, misli će i dalje uporno odvraćati vašu pažnju, pa kad do toga dođe samo iznova obratite pažnju na disanje

Kolikogod se to čini jednostavnim, pomalo i suhoparnim u odnosu na umu ‘privlačne’ i ‘obečavajuće’ metode do prosvijetljenja, trebat će puno discipline i kontuinuirane prakse prije nego li dođete do stanja meditacije. A tada, kada ovladamo umijećem fokusiranja na dah, sve ostale radnje koje obavljamo u životu, bilo da je riječ o pisanju knjige ili običnoj šetnji gradom u sebi ćemo nositi meditativno stanje.

O AUTORICI:

Ivana Jelinčić (na fotografijama) diplomirala je ekonomiju i turistički menadžment u Čileu. Predavačica je i prevoditeljica španjolskog i engleskog jezika te certificirani senior yoga teacher. Posljednju u nizu edukacija završila je u renomiranoj školi za jogu – Centered Yoga kod učitelja Paula Dallaghana. Trenutno vodi razvoj resorta na Baliju.

More from Ivana Jelinčić - Atkinson
Cool Klub u Limi: Srdačni su i dragi ali zaboravite na jedno pitanje
U Peruu je John Wayne navodno upoznao suprugu, osnovao brand alkoholnog pića od...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.