Kako povećati produktivnost u 2015. godini

produktivnost na poslu taktike
produktivnost na poslu taktike

Toliko planova, a tako malo vremena mada je cijela godina pred nama! Ciljevi i liste želja, novogodišnje odluke lako mogu postati prazno slovo na papiru. Kako da ih sve pretvorimo u djela?

Uz more savjeta na svakom koraku #coolklub ima nekoliko preporuka koje sami testiramo i provodimo i sigurni smo da će zasigurno utjecati na povećanje vaše produktivnosti, a samim time i dovesti bliže ostvarivanju postavljenih ciljeva.

Pokušat ćemo se i sami pridržavati ovog plana povećanja produktivnosti jer, budite sigurni, ponekad se i sami mučimo s nekima od njih – jutarnje vježbe, čišćenje radnih stolova i redovito konzumiranje vode stoga, ako imate neki svoj provjereni recept, bit će nam drago da ga podijelite s nama. Pišite nam!

Idemo redom. Kako povećati produktivnost?

1. ODMAH ugasite obavijesti na vašem pametnom telefonu

Od statusa na facebooku, preko igrica, tweetova i retweetova, pinova, do obavijesti tko vam je pregledao profil na Linkedinu, poslao vam email ili vas tagirao… povucite crtu! Onemogućite opciju primanja nepotrebnih obavijesti i naučite živjeti bez konstantnog zvrndanja i vibriranja vašeg telefona. Nomofob https://coolklub.com/jeste-li-nomofob/  ili ne, samo jedan gumbić može značajno utjecati da povećate svoju produktivnost i da konačno pažnju vratite na bitno.

2. IGNORIRAJTE vijesti, ali čitajte #COOLKLUB

Manično praćenje vijesti ‘pojest’ će vaše dragocjeno vrijeme. Nažalost, bombardirani smo mnogim trivijalnim, depresivnim i često nepouzdanim informacijama koje se danas nazivaju vijestima. Crne kronike, tračevi, polu-izmišljotine i senzacionalizam neće vas dovesti bliže vašim željama i ciljevima, baš obrnuto. Zato dragi naši, Keep Calm & Cool Klub!

3. Budite HAPPY

[lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2015/01/Shawn-Achor.jpg#”]Shawn Achor[/lightbox], pisac, predavač i jedan od vodećih stručnjaka za pitanje povezanosti sreće i uspjeha, rekao je u svom predavanju  na ted.com, a #coolklub se potpuno slaže, da ukoliko podignemo naš pozitivan stav i svijest o našoj sreći u sadašnjosti, naš će mozak iskusiti ono što nazivamo happiness advantage.

Happiness advantage ukratko znači da će mozak obavljati svoje funkcije značajno bolje, nego kad se osjećamo negativno ili pod stresom. Naša inteligencija, kreativnost i količina energije rastu ako se SADA osjećamo sretnima. Štoviše, naša produktivnost, raste za čak 31%!

4.VJEŽBAJTE ujutro

Sve znam. Nije lako ujutro poloviti konce prije posla ili drugih obaveza, a kamoli se baciti na svesrdno vježbanje. Pa čak i ako ste, kao ja, totalno jutarnji tip, hladna jutra ljepša su u krevetu.

Međutim, ako krenete pomalo i protegnete se, istegnete i žustro pokrenete vaš krvotok, sigurno nećete požaliti. Nije važno za što ćete se odlučiti; jogu, trčanje, aerobic, pilates… Vježbanje će potaknuti mnoge pozitivne funkcije u vašem tijelu. Čak do dvanaest sati nakon vježbanja, vaše će raspoloženje snažiti, a produktivnost biti bolja. I sama sam primijetila navedene učinke.

MOGLO BI VAS ZANIMATI: Upamtite ovu aktivnost koja traje samo 15 minuta i bit ćete bolji na radnom mjestu

 

5. PIJTE vodu

Većina nas ne pije dovoljno vode. Naša tijela uspješnija su i bolje napreduju uz pomoć ove za život važne tekućine. Kada pijemo više vode, zdraviji smo i svakako nam raste energija. Iako ovo već i ptice na grani znaju 1,5 – 2 l vode dnevno je cool!

6. Naučite izgovarati jednu riječ: NE

U želji da ugodimo svima, često zaboravljamo sebe. Kada ne znamo reći „ne“ izgubimo se u moru obaveza, gubimo fokus i na kraju krajeva nikome ne pomažemo.

Unatoč dobrim namjerama, potreba da udovoljimo svima, teško će zadovoljiti sve. Ove prve dane nove godine iskoristite i izvježbajte reći ne….trebat će vam za ostatak godine, da ona bude produktivnija i uspješnija!

7. Očistite STOL

Kreativni ili manje kreativni nered na našem radnom stolu nešto je s čim većina nas živi. Svaki početak je težak, ali uzmite si u zadatak da prije nego nahrle nove količine dokumenata i to-do lista na vaš stol, na njemu zavlada red i disciplina.

Pročitala sam prije koju godinu super članak od naše Elvire ‘Kako očistiti stol’! Dobro sam zapamtila da je rekla, da prvo skinete baš sve s njega, dobro ga obrišete, bacite sve nepotrebno, složite ono što vam treba i na kraju uživate u rezultatu…..barem sljedećih nekoliko dana! Postupak, naravno, možete ponoviti, baš svaki tjedan!

8. Pravilo 2 MINUTE

Stručnjaci za produktivnost kažu: ako vam za pristigli zadatak treba manje od 2 minute učinite ga odmah. Na taj način izbjeći ćete npr. nakupljanjenje mailova (jer za većinu ne trebate više od 2 minute), ali i svega ostalog.

9. Jedite DORUČAK

Doručak je najvažniji dnevni obrok i potrudite se da je kvalitetan. Naše tijelo treba energiju kako bi se nosilo s dnevnim obavezama . Naša Alenka kaže:

Nikada, ama baš nikada nemojte preskakati doručak. Čak i onda ako niste ujutro gladni, svakako nastojte priviknuti Vaš organizam na jutarnji obrok. Doručak je najvažniji obrok u danu. Daje nam energiju za sve izazove koje nas čekaju!

Počastite se jutarnjim smoothijem, brzo, lako i prepuno izvora energije za Vaš organizam.“ #word

10. NASPAVAJTE se

Svakoj opremi treba adekvatno održavanje. Odmor i san je ono što nam treba da bi svoju produktivnost doveli na zavidne razine, zato ne provodite besane noći pred kompjuterom, ugasite ekrane i dobro se naspavajte jer svaki kvalitetan sustav treba restart & reboot!

Budite nam u 2015. zdravi, sretni i poletni, čitajte Coolklub dok jedete doručak, recite ne pretrpanom stolu i navinite sat za jutarnje vježbanje. Uz čašu vode i pozitivan stav, produktivnost neće izostati!

Vezane teme:

Zeigarnik efekt: Čarobni štapić za produktivnost na poslu

STOP odgađanju poslova u 4 jednostavna koraka!

More from Barbara Strelar
Promjena karijere: Kako je žena u 50-ima pokrenula tech startup ‘Frugl’
Vlasnica startupa Frugl upravo je u Londonu proglašena za najboljeg ‘Self startera’...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.