Search
Close this search box.
cool novi logo header
koliko traje viralni sadrzaj viralni video

Koliki je životni vijek viralnog sadržaja i što nas uči Budweiserov viralni video

Umjesto odgovora eto primjera, Budweiserova neodovljiva reklama sa labradorom (zvuči poznato?)

Reklama koju ste posljednjih dana vjerojatno vidjeli na svom Facebook zidu: labrador, zgodni vlasnik, Budweiser pivo i poruka o odgovornom ispijanju alkohola – nije nova. Radi se o reklami s kraja 2014. godine koja je ubrzo po objavljivanju postala viralni hit. USA Today pisao je kako je reklamnu poruku ‘Budweiser: Friends are waiting’  u prvih tjedan dana vidjelo čak 13 milijuna ljudi. Ako niste, bacite pogled:

Nije mi namjera ukazivati na to što je staro ili novo. Ne. To što su ovaj video neki od nas pogledali (tek) sad ili možda ponovo, jest rezultat njegovog ciklusa i možda najbolji odgovor na pitanje o vijeku trajanja viralnog sadržaja kojeg mi je nedavno postavio jedan od polaznika na seminaru Specijalisti za Internet marketing na kojem predajem.

Naime, Uskrs je, i iako bi se kampanja koja podiže razinu svijesti o odgovornom konzumiranju alkohola mogla povesti i u ovom kontekstu – nije. Budweiser ima i novijih. Stvar je ta da upravo ovaj video dokazuje da viralni sadržaj živi vječno (kao i onaj loš).

S druge strane, poznato je koliko na CoolKlubu volimo ukazivati na kreativna rješenja iz kojih se puno toga može i naučiti pa ćemo reklamu rastaviti na sitnije dijelove.

Kako nešto postaje viralno?

Viralno je nemoguće naručiti, ali ako dosad niste pronašli odgovor na ovo pitanje, recimo da je za viralni sadržaj potrebno sljedeće:

  1. u prvom redu da bi bilo viralno treba biti lako dijeljivo, mnogi padaju već u ovom dijelu
  2. da bi bilo dijeljivo treba postojati vrlo snažan emotivan okidač (sreća, tuga, nevjerica, uzbuđenje…)
  3. jasno ukazati na glavni benefit (prikladan, ekonomičan, koristan!)
  4. jaše na valu poznatog (branda, javne ličnosti… ali i ne samo to)
  5. nudi novu i jedinstvenu, vjerojatno kontroverznu (šok i nevjerica) priču s kojom se moguće povezati

Što još treba znati

Dakle još jedna ‘awwwwww’ reklama koju jednostavno moram usporediti s apsolutnim winnerom. Još jednom Budwieserovom reklamom koja je emotivno pogodila ‘u sridu’ za vrijeme Super Bowla 2014. – prema mnogima, reklama #BestBuds je najbolje što je Budweiser ikad ponudio svojoj publici, a ‘Friends are waiting’ samo nastavlja jahanje na tom valu:

• Perceptivno, ono što vidimo i čujemo u ovom video spotu, nema sumnje ostat će u nama. Baš kao i ime i boje branda.

• Emocionalno, vro efektno jer su nakon gledanja osjećaji prilično izmiješani: strah, iščekivanje, olakšanje – to su snažni emotivni naboji.

• Kognitivno, ovaj video je upravo fenomenalan. Navodi nas na razmišljanje i shvaćanje štetnosti ispijanja alkohola i vožnje u alkoholiziranom stanju. Nečega što zapravo nevoljko pristajemo raditi (to se ne događa meni) – i još da pritom mislimo o brandu na pozitivan način (vidiš kako brinu o meni).

• Emocije, emocije, emocije…  Što kod običnih ljudi, a pogotovo kod vlasnika kućnih ljubimaca koji itekako dobro znaju koliko njihovi prijatelji teško doživljavaju njihovo izbivanje.

• Persuazija. Jako moćna stvar. Promotrite kako god, ali većina će pozitivno doživjeti ovaj brand koji nas navodi na razmišljanje o tome kako je ispijanje alkohola i vožnja vrlo loša odluka.  Treba li nam to podsjećanje? Bacite oko na crnu kroniku i eto vam odgovor!

• Bihervionalno, cilj je spriječiti ljude da piju i voze. Potaknuti ih na akciju koja je jasna i nedvosmislena, a glasi: Pobrini se i isplaniraj što će se dogoditi nakon tuluma.

Ne znam kako vi ali ja sam razmišljao o tome. Kako ću to napraviti? Video mi daje odgovor i vodi me u tom smjeru – mogao sam vizualizirati što trebam napraviti. Mogao sam vizualizirati što bi se eventualno moglo dogoditi ako to ne napravim.

Čista pozitiva. I sad, kad se ‘Svi punti zbroje’, tvrtka je napravila odličan posao i istaknula se u moru drugih. Slažete li se ili imate neki svoj zaključak? Podijelite ga u komentarima i hvala na čitanju!

Claudio Kramaric

Savjetnik za #svedigtialno za male i velike tvrtke. Specijalist za e-trgovinu, internet marketing i sadržaj. Predavač na Algebri. Poduzetnik. Osnivač CoolKluba i direktor tvrtke CoolMedia d.o.o. Obožava pisanje i trčanje. Pratite me na>>>