Search
Close this search box.
cool novi logo header
Lausanne Olimpijski muzej

Lausanne, europski San Francisco: Vodimo vas u obnovljeni Olimpijski muzej!

Zamislite, obnova muzeja trajala je dvije godine i utrošeno je nevjerojatnih 55 milijuna CHF! Muzej je dosad posjetilo tri i pol milijuna ljudi koji dolaze osjetiti magiju Olimpijskih igara

Lausanne je grad smješten na jezeru Lac Leman (Ženevsko jezero) sa visinskom razlikom od 500 metara između južnog i sjevernog dijela grada, zbog čega nosi nadimak ‘europski San Francisco’. Od Geneve u kojoj živim, udaljena je svega 45 minuta vlakom. Idealno za jednodnevni izlet.

Pri kupnji karte glatko sam odbila besplatnu kartu za metro, jer je dan obećavao prekrasno vrijeme stvoreno za šetnju. Precizni vlak vas u Lausannu doveze u samo središte grada, pa ako krenete sjeverno naći ćete se u isprepletenoj mreži vrlo strmih ulica, na čijem vrhu se nalazi predivna katedrala Notre Dame, a ako se pak okrenete prema jugu i krenete pješačkom promenadom (Promenade de la Ficelle) ugodnom šetnjom stižete do jezera.

[slider crop=”yes” slide1=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/09/Lausanne-1.jpg” slide2=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/09/Lausanne-8.jpg” slide3=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/09/Lausanne-11.jpg”][/slider]

Kako se u Lausannei nalazi sjedište Međunarodnog olimpijskog odbora (iako su 1992 g. referendumom odbili biti domaćini Zimski olimpijskih igara), odlučila sam posjetiti Olimpijski muzej. Projektirao ga je najznačajniji meksički arhitekt 20. stoljeća [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/09/Pedro-Ramirez-Vazquez2.jpg#”]Pedro Ramirez Vazquez[/lightbox] (za života član Međunarodnog olimpijskog odbora) u suradnji sa švicarskim arhitektom Jean-Pierre Cahenom.

Krajem 2013. godine muzej je ponovno otvorio svoja vrata nakon skoro dvogodišnje stanke zbog renoviranja. Do sada broji oko 3,5 milijuna posjetitelja koji dolaze osjetiti magiju Olimpijskih igara. Inspiriran strmim terenom i vegetacijom kao kontrapunktom, do Olimpijskog muzeja vas kroz park vode dva puta.

Brzim putem stepenicama, koje su me asocirale na [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/08/rocky.jpg#”]legendarnog Rockya[/lightbox] ili blažom stazom koja je punktirana skulpturama velikih suvremenih umjetnika kao sto su Antonio Tapies, Jean Tinguely te Niki de Saint Phalle sa njezinom upečatljivom, šarenom skulpturom nogometaša. U Olimpijskom parku mjesto je dobio i naš sportski velikan Dražen Petrović čiji je spomenik 1995. izradio Vasko Lipovac odajući mu počast za njegova sportska dostignuća.

Kroz renovaciju koja je stajala 55 milijuna CHF muzej je reinkarniran u formu vremenske kapsule pomoću tehnoloških efekata 21. stoljeća. Ovaj inovativni [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/09/Lausanne-6.jpg#”]muzej[/lightbox] nudi multidimenzionalno putovanje kroz Olimpijski univerzum, sadržavajući najveću arhivu Olimpijskih igara na svijetu.

Posjet počinje od treće etaže do kuda vas vodi spiralna rampa koju prati gigantski ekran, uranjajući vas u glavu sportaša. Unutrašnjost muzeja je tamna, gotova mračna, dok je rampa crvene boje simbolizirajući strast i srce sportaša, koji vas poziva da proniknete u vlastite emocije.

Izložba predstavlja cijeli Olimpijski pokret koji je postao sastavni dio različitih civilizacija, brojeći danas 204 članice, više i od Ujedinjenih naroda, jasno se pozicionirajući kao jedna od najboljih stvari koje su se ikada dogodile čovječanstvu.

U prvom dijelu 3D slike vas vraćaju na izvore Olimpijade, u antičku Grčku, vode vas kroz povijest i prikazuju evoluciju sporta, gdje neminovno razmišljate o granicama ljudskog tijela. Zatim su tu veliki šampioni koji su ostvarili svoj olimpijski san, mnoštvo njihovih priča i originalnih rekvizita, te Olimpijsko selo koje prati sportaše tijekom važnih trenutaka njihovog olimpijskog putovanja prateći sve procese prilikom priprema.

Fiziološke, psihičke i prehrambene, ne ignorirajući ni rad WADAe, svjetske anti-doping agencije koja nas upoznaje i sa kemijskim alternativama prikazujući različite kombinacije kojima je moguće doći do boljih rezultata.

Uljuljani kroz prostor i vrijeme, upijajući energiju i duh Olimpijskih igara vraćate se u stvarnost na posljednjoj etaži muzeja na kojoj se nalazi suvremeno uređen caffe bar TOM.

[slider crop=”yes” slide1=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/09/Lausanne-2.jpg” slide2=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/09/Lausanne-3.jpg” slide3=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/09/Lausanne-5.jpg”][/slider]

Vikendom nude brunch kojeg ne smijete propustiti ako ste već tu. Ponuda je bogata, od prirodnih sokova, hladnog predjela, sezonskih juha i toplih glavnih jela do palačinki, voćnih salata i mini slastica. Od cjelokupnog izbora za oko su mi zapele Saint-jacques školjke na zelenoj wasabi kremi i pikantna piletina sa rižom. Nisam pretjerala s glavnim jelom ali sam zato sve nadoknadila kolačima.

Mini kolači napravljeni su švicarskom preciznošću i nisam se ustručavala probati ih gotovo sve. Tako su se isprepleli okusi pistachio kreme na mekom čokoladnom biskvitu, sa voćnim košaricom, puslicom od bijelanjaka i zalogajčić bogate kreme od naranče na podlozi od sočnog biskvita od tamne čokolade.

Uz kavu za kraj prepustila sam se pogledu koji puca s terase i ostavlja bez daha, jer tamo u daljini od zamagljenih tonova i rasplinutih obrisa jedva razaznajete gdje se to Alpe uranjaju u magličasto jezero.

Lausanne Olimpijski muzej

 

Nakon što ste se obilno najeli i pucate od adrenalina, nemojte zaobići istrčati pravu 100 metarsku stazu ispred muzeja uspoređujući svoj rezultat s onim Usaina Bolta. Pogledati u vis da vidite koliku visinu preskače Blanka Vlašić, pogledati još malo više dok vas ne prođu trnci od visine koju preskaču “oni” s motkom i primiti u ruke kuglu da osjetite njezinu težinu.

Napuštajući ovaj sportski hram, ista se ona promenada nije više činila tako ugodnom za šetnju, pa sam požalila za onom ponuđenom kartom za metro. Za obići Lausanneu u jednom danu potrebna vam je olimpijska kondicija.

Vezane teme:

48 sati: ‘Czeckirali’ smo Prag iz Cool Klub kutka

Idete na Tajland? Evo nekoliko savjeta za prvu ruku

Cool obilazak sicilijanskih mjesta iz trilogije “Kum”

 

[divider]O AUTORICI  [/divider]

martina moze

Martina Erceg je magistra arhitekture sa višegodišnjim iskustvom rada na obiteljskim kućama, stambenim, poslovnim i medicinskim objektima, uključujući i rad na interijerima.

Dovoljno je čuti njen citat pa da razgovori o arhitekturi počnu:  ‘Zelenilo volim vidjeti samo u tudjem dvorištu!’

 

 

 

Barbara Strelar